Τσίπρας: Το «όχι» στη συναίνεση μπορεί να το πει μόνο ο λαός
Η ανάλυση που κάνει ο Αλ. Τσίπρας είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου ακολουθεί αυτήν τη στάση, παρότι στελέχη του κόμματός του του έλεγαν και του λένε ότι δεν περπατάει η σημερινή κατάσταση και η ακολουθούμενη πολιτική, η οποία οδηγεί μαθηματικά το ΠΑΣΟΚ σε κατάρρευση. Αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για τα κίνητρα του Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε δημόσια (στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο») τα εξής:
«Τουλάχιστον αν έπαιρνε μια λαϊκή εντολή λέγοντας την πραγματικότητα, έστω και αν ήταν μειωμένη σε ποσοστά, όχι για να κυβερνήσει, γιατί δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει με 25 ή 30%, αλλά τουλάχιστον θα είχε μια αξιοπιστία, θα μπορούσε να κρατηθεί η επόμενη μέρα. Οι ίδιοι (σ.σ. στελέχη του ΠΑΣΟΚ) που ενδιαφέρονται για την επόμενη μέρα τον πιέζουν, ο ίδιος όμως θέλει να κρατηθεί εκεί, και θέλει να κρατηθεί γιατί τον ενδιαφέρει πάρα πολύ να κρατηθεί στην εξουσία σε μια περίοδο που τα deals τα μεγάλα έρχονται, σε μια περίοδο που το Βατοπέδι και η Ζήμενς μαζί θα είναι ένα πάρα πολύ μικρό σκάνδαλο σε σχέση με αυτά που θα γίνουν τώρα. Τα 50 δισ. δεν θα βρεθούν, αλλά είναι τεράστια η περιουσία που θα γίνει βορά στα συμφέροντα».
Κατά τον ΣΥΝ, στην παρούσα συγκυρία το διεθνές κεφάλαιο μέσω του Μνημονίου έρχεται και λέει ότι θα καταλάβει την Ελλάδα, θα την κάνει αποικία, αλλά θέλει να την καταλάβει με τη συναίνεσή της, με τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που θα πουν το ναι να μπει μέσα.
Η εκτίμηση που γίνεται στην Κουμουνδούρου είναι ότι ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε ο Α. Σαμαράς μπορούν να πουν όχι σε αυτούς τους σχεδιασμούς και ο μόνος που μπορεί να αρνηθεί είναι ο λαός, μια άλλη κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική ηγεσία.
Ως εκ τούτου προσδοκούν μια καθοριστική παρέμβαση της Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις, μιας Αριστεράς που δεν την περιορίζουν μόνο στο ΚΚΕ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μιλάνε για την ψυχή μιας ευρύτερης παράταξης που έχει στη χώρα μας ιστορία από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.
Μεγάλο μέρος αυτής, λένε, πήγε στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ʼ80, αλλά υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ένα μεγάλο κομμάτι που εξαιτίας και των παραδόσεων και της ιστορίας αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά, και αυτό το κομμάτι μαζί με άλλους πολίτες που συνειδητοποιούν τη σημερινή κατάσταση «μπορεί να δημιουργήσει μια νέα, κοινωνική στην αρχή και στη συνέχεια πολιτική πλειοψηφία».
Μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα να μη συμβαδίζουν με αυτήν την ανάλυση του ΣΥΝ, ωστόσο στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η συγκυρία είναι τέτοια, που σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει τη δικομματική εναλλαγή στην εξουσία. Θα δούμε, λένε, εξελίξεις «ασυνέχειας» και όχι συνεχούς εναλλαγής στην κυβέρνηση των δύο κομμάτων, χωρίς να αποκλείουν ότι αυτή η «ασυνέχεια» μπορεί να κινηθεί σε συντηρητικότερους δρόμους, μετά μάλιστα και τα τελευταία γεγονότα βίας που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Αθήνας.