Το μεγαλύτερο φακέλωμα κάνουν με το κόλπο της απογραφής
Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα μακροσκελές ερωτηματολόγιο και να δώσουν πληροφορίες και για ιδιωτικές πτυχές της ζωής τους αλλά και για το παρελθόν τους, κι αυτό όχι μόνον για τα εργασιακά τους ζητήματα. Επίσης οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε φαινομενικά «ανόητες» και πάντως άχρηστες για το κράτος ερωτήσεις και να δώσουν στοιχεία από την καθημερινότητά τους. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι πολίτες ανησυχούν ότι οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους από δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, πολεοδομία κ.ά.), με αποτέλεσμα οι απογραφείς να συναντούν κλειστές πόρτες, ενώ η υπόθεση τείνει να πάρει διαστάσεις κινήματος ανάλογου του «Δεν πληρώνω», υπό το γενικό σύνθημα «Δεν απογράφομαι»!
Στο μακροσκελές ερωτηματολόγιο που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν ερωτήσεις όπως αν ο πολίτης έχει στην κατοχή του άλλου είδους χώρο για κατοικία και αναφέρεται ως παράδειγμα… καλύβα, πρόχειρη κατασκευή, τέντα, τροχόσπιτο κ.ά., αλλά και άλλου είδους χώρο που δεν προορίζεται για κατοικία… γκαράζ, στάβλο κ.λπ.!
Σε άλλο σημείο ο πολίτης καλείται να δώσει… συνταρακτικές πληροφορίες για το πόσα τετραγωνικά είναι η κουζίνα, αν έχει ύδρευση, αν στο λουτρό υπάρχει ντους, αν έχει υδραυλική εγκατάσταση και αν η τουαλέτα είναι μέσα ή έξω από το σπίτι! Ακόμη, αν το σπίτι έχει κεντρική θέρμανση ή όχι, αν διαθέτει διπλά τζάμια ή όχι, αν κάνει ανακύκλωση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται το ερώτημα: «Πού κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ;». Επειδή όλες αυτές οι ερωτήσεις δείχνουν ακατανόητες, εγείρουν υποψίες και ερωτήματα στον κόσμο, που φοβάται διάφορες συνέπειες. Αυτές οι ερωτήσεις για χίλια δύο πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την απογραφή πληθυσμού, κάθε άλλο παρά είναι αθώες και δεν μπήκαν βέβαια τυχαία ή τις έβαλε κάποιος γραφειοκράτης σύμβουλος. Σίγουρα κάποια στιγμή θα… αξιοποιηθούν. Και ξαφνικά θα μας έρθει ο λογαριασμός… Έχεις βάλει καλύβα και δεν την έχεις δηλώσει στη φορολογική σου δήλωση, έχεις στάβλο, δουλεύεις ώρες και δεν δηλώνεις τα χρήματα που παίρνεις, κ.λπ. κ.λπ., βάλε του πρόστιμο… Θυμίζουμε ότι ανάλογο κλίμα φόβου και απορίας είχε δημιουργηθεί στη δεκαετία του ʼ80, όταν η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου επιχείρησε να εφαρμόσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, κυρίως από την τότε ΝΔ, με αφορμή ότι έπρεπε ο χωρικός να δηλώνει και τη στάνη που έχει και αμέσως έπεσε προπαγάνδα ότι ο Παπανδρέου θα μας πάρει τα σπίτια. Αποτέλεσμα, το μέτρο αποσύρθηκε άρον άρον, εν αγνοία του υπουργού Οικονομικών Μανόλη Δρετάκη, ο οποίος κατόπιν αυτού αναγκάστηκε να παραιτηθεί.