Τελειωμένο έχουν οι Βρυξέλλες τον Γιώργο
Επίσης οριοθετούν και το πολιτικό μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Κι αυτό επειδή ο μεν πρωθυπουργός τρομάζει στην ιδέα, στη σκέψη, ότι πάνε να τον τελειώσουν οι μέχρι πρότινος σύμμαχοι και προστάτες του, ο δε «τσάρος» της οικονομίας και πολιτικό παιδί του Γιώργου είναι πλέον κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ και φυσικά για τον δεινά χειμαζόμενο λαό!
Όλα τα -δραματικά και αρνητικά, επαναλαμβάνουμε- που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες παραπέμπουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ανατροπές.
Και αυτό επιβεβαιώνεται και απ’ τις δημοσκοπήσεις, όπως η σημερινή της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που δείχνουν δραματική κατάρρευση των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και κλείσιμο της υπέρ του ΠΑΣΟΚ ψαλίδας σε οριακό πλέον σημείο, περίπου… ισοπαλίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, με το δραματικό συμβούλιο στο Λουξεμβούργο, όπου περιθωριοποιήθηκε στην κυριολεξία ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, τα «μαντάτα» για το νέο, ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο που θα οδηγήσει σε απολύσεις και σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία, τα νέα μέτρα που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το μαλλιοτράβηγμα μεταξύ υπουργών, όλα αυτά προοιωνίζονται δραματικές εξελίξεις.
Και παράλληλα στο πολιτικό σκηνικό έπεσε ο όρος «συναίνεση» και «έπαιξε» πολύ. Και θα συνεχίσει να «παίζει» για το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές ή σε αποκαθήλωση πολιτικών που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Γύρω απ’ αυτήν τη ζητούμενη «συναίνεση» θα παιχτεί ένα σκληρό πόκερ.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον αρνείται να πέσει στην παγίδα της «συναίνεσης». Και όλα δείχνουν ότι αυτή του η επιλογή δικαιώνεται (βλ. και τα στοιχεία απ’ την έρευνα της RASS).
Αλλά όλο αυτό το παιχνίδι γύρω απ’ τη «συναίνεση» παραπέμπει και σε άλλες σκέψεις, εκτιμήσεις, αλλά και πληροφορίες.
Όταν πρωταγωνιστές των ακόμα και ιταμών προσκλήσεων για «συναίνεση» είναι επιφανή στελέχη των δανειστών μας (Όλι Ρεν, Γιούνκερ κ.λπ.) αυτό τι σημαίνει;
Πολύ απλά, λένε οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες, ότι:
• Οι Βρυξέλλες θεωρούν πλέον τον πρωθυπουργό ανίκανο να προχωρήσει τα όσα απαιτούν οι δανειστές μας, αδύναμο και… τελειωμένο. Και αρνούνται να του παραχωρήσουν εν λευκώ τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως και πρόσφατα.
• Θέλουν ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών σταθερότητας, ώστε να «νομιμοποιηθούν» τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν. Και θεωρούν ότι ο Παπανδρέου δεν μπορεί να την εγγυηθεί!
• Θεωρούν πια τον Γιώργο αδύναμο ως πάσχοντα και στα μείζονα ζητήματα της αξιοπιστίας, ενώ αρχίζουν να βάζουν και θέμα ηθικής ακεραιότητας για στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.
• Έτσι και προκειμένου να νομιμοποιηθούν τα νέα, ακόμα σκληρότερα μέτρα, θέλουν να του βάλουν δίπλα ισότιμο σχεδόν εταίρο τη ΝΔ.
Ο τρόμος του Γιώργου…
Όλα τα παραπάνω αποτελούν και τον μεγάλο τρόμο του Γ. Παπανδρέου.
Βλέπει δηλαδή ο πρωθυπουργός ότι οι Βρυξέλλες, θεωρώντας τον επί της ουσίας τελειωμένο, θέλουν να του τοποθετήσουν δίπλα «συνεταίρο».
Αυτό βέβαια, δηλαδή την κατασκευασμένη και α λα καρτ «συναίνεση», το θέλει κι ο ίδιος, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Το θέλει για να βρει συνενόχους στην πολιτική του, ώστε να μην εισπράξει μόνος το δυσθεώρητο κόστος, το οποίο ήδη εισπράττει.
Απ’ την άλλη, τα μηνύματα των Βρυξελλών, επειδή ακριβώς έχουν και άλλη αφετηρία, δεν τον θέλγουν.
Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι η Ευρώπη, μετά την άρνηση Σαμαρά να συναινέσει και να γίνει μέρος του προβλήματος, τώρα σπρώχνουν τις εξελίξεις σε πρόωρες εκλογές, ώστε μέσω των εκλογών να εκβιάσουν και να επιβάλουν τη «συναίνεση», αφού όλα δείχνουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.
Το σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την καρέκλα του, το αντίθετο μάλιστα.
Ωστόσο τα μηνύματα απ’ τις Βρυξέλλες φυσικά και τον τρομάζουν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς τη στήριξη απ’ το εξωτερικό θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσει την καρέκλα του…
Να φύγει, να φύγει
ο Παπακωνσταντίνου!
Αλλά αν ο Γιώργος άγχεται για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον λόγω του αδειάσματος των Βρυξελλών, ένα απ’ τα πολιτικά του «παιδιά», ο Γ. Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται σε δεινή θέση, επειδή, εκτός απ’ την ανεπάρκεια που του καταλογίζουν (και σ’ αυτόν) οι δανειστές μας, έχει να αντιμετωπίσει και το μένος των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, των βουλευτών και φυσικά της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού!
Οι περισσότεροι βουλευτές, για να μην πούμε όλοι, απαιτούν πλέον «να φύγει, να φύγει, να φύγει ο Παπακωνσταντίνου»! Μάλιστα φτάνουν να λένε ότι θα πρέπει να τα έχει μαζέψει μέσα στις επόμενες 30 μέρες.
Ορισμένοι μάλιστα υπουργοί εμμέσως πλην σαφώς τάσσονται ένας, ένας εναντίον βασικών του επιλογών, τις οποίες μαθαίνουν… απ’ τα ΜΜΕ ή από δημόσιες δικές του τοποθετήσεις, αφού κατά τα άλλα δεν… καταδέχεται να τους ενημερώσει. Μόλις την περασμένη Τετάρτη έμαθαν από την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» ότι θα γίνουν απολύσεις και ο Ρέππας τα πήρε άγρια και βγήκε και τα είπε έξω από τα δόντια στο Mega.
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες η ομάδα του «τσάρου» έχει απομονωθεί και φτιάχνει εν κρυπτώ το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, και δεν έχει ιδέα κανένας υπουργός για το τι θα περιέχει και θα έρθει αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για… έγκριση!
Κι ενώ αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στις σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, σε άλλα επίπεδα συμβαίνουν… χειρότερα:
• Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ανέβει απλώς στα κεραμίδια εναντίον του «τσάρου». Βρίσκονται πια… πάνω απ’ τα κεραμίδια!
• Το ΠΑΣΟΚ, όλο το κόμμα κι όχι μόνο η τάση του Παναγιωτακόπουλου, δεν θέλει να τον βλέπει!
• Ακόμα και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, έχει σηκώσει τα χέρια και πλέον δεν ασχολείται καθόλου με ζητήματα απτόμενα των αρμοδιοτήτων του Παπακωνσταντίνου!
• Η Επιτροπή Οικονομικών έχει ζητήσει εδώ και είκοσι περίπου μέρες ενημέρωση απ’ τον υπουργό, εν όψει και κρίσιμων εξελίξεων, αλλά ακόμα περιμένει, όπως αποκάλυψε στο ραδιόφωνο η βουλευτής Σοφία Γιαννακά.
Μέχρι και πρόσφατα, ο Παπακωνσταντίνου «πατούσε» αφενός στην εύνοια του Γιώργου και αφετέρου στον ισχυρισμό ότι οι ξένοι και κυρίως οι δανειστές μας τον θεωρούν προνομιακό συνομιλητή, του έχουν εμπιστοσύνη κ.λπ.
Αλλά πλέον κι αυτός ο μύθος κατέρρευσε.
Τώρα και στο εξωτερικό τον θεωρούν αναξιόπιστο!
Και τα όσα συνέβησαν πριν από λίγες μέρες στο Λουξεμβούργο, όπου στην κυριολεξία τον άδειασαν και προτίμησαν να ενημερωθούν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απ’ τους… υπαλλήλους της «τρόικας», λένε πολλά, πάρα πολλά.
Και η αίσθηση είναι ότι πια δεν του έχουν εμπιστοσύνη, ότι τους δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν θέλει, όχι ότι δεν μπορεί…
Τι θα κάνει ο Γιώργος –
Με ποιους μιλάει;
Το μέγα ζητούμενο βέβαια είναι το τι θα κάνει τελικά ο Γιώργος. Δεν έχει άλλη επιλογή απ’ το ν’ ακούσει τη φωνή των πάντων και να απομακρύνει όχι μόνο τον Παπακωνσταντίνου, αλλά όλο το οικονομικό επιτελείο.
Ο Γ. Παπανδρέου μέχρι τώρα, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, την τελευταία στιγμή, όταν ζορίζεται, παίρνει αποφάσεις, για ανασχηματισμό, για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, του Επικρατείας, και πρόσφατα για τις δημοτικές εκλογές, θέλοντας να δείξουν ότι δεν έχει κατασταλάξει στο τι αλλαγές θέλει να κάνει στην κυβέρνηση και στα πρόσωπα που θα βάλει.
Συνολικότερα πάντως οι κινήσεις του θα εξαρτηθούν απ’ το τι θα γίνει με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Και εννοούμε και τον πιθανολογούμενο ανασχηματισμό, ακόμα όμως και τις πρόωρες εκλογές.
Σχετικά με τον ανασχηματισμό, το λογικό είναι να τον κάνει μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Και να εξαρτηθούν οι επιλογές του άμεσα απ’ τη στάση που θα κρατήσει κάθε κυβερνητικό στέλεχος σ’ αυτό το θέμα, αφού θα πρέπει κάποτε στην κυβέρνησή του να υπάρξει ενιαίος λόγος και στοιχειώδης αλληλεγγύη.
Τυχόν διαρροές κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου πιθανότατα θα οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μένει με 151. Οι ενδείξεις πάντως είναι ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αφού ουδείς βουλευτής θέλει αυτήν τη στιγμή τις πρόωρες, για ευνόητους λόγους…
Εκτιμήσεις αναφέρουν αλλά και κοινή σχεδόν πεποίθηση είναι ότι δεν αντέχει πέρα απ’ τον Οκτώβρη να μην πάει σε εκλογές.
Και βέβαια οι εκτιμήσεις είναι σχετικά επισφαλείς, αφού αυτήν τη στιγμή ουδείς γνωρίζει με ποιους πραγματικά συνομιλεί ο Γιώργος και αποφασίζει.
Όλοι ψάχνουν, διερωτώνται ποιοι είναι οι συνομιλητές του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω μιας θύελλας κυριολεκτικά στην οικονομία, έχει περίπου 6 μήνες να συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο, όταν το 1989 επί οικουμενικής κυβέρνησης ο Ζολώτας ως πρωθυπουργός ήταν σχεδόν κάθε μέρα σε επαφή με τους τρεις αρχηγούς.
Μπρα ντε φερ με Σαμαρά για τις εκλογές…
Όλοι στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζουν το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Ποιος θα πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες είναι το παιχνίδι που εξελίσσεται με παρατηρητή την «τρόικα». Αν ο πρόεδρος της ΝΔ επιλέξει τον δρόμο της άρνησης, λένε στο ΠΑΣΟΚ, τότε θα αναλάβει και την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, όταν μάλιστα όλοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο. Στη ΝΔ, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να πέσει θύμα των πιέσεων που του ασκούνται, γιατί στο τέλος θα είναι νικητής, αφού σε κάθε περίπτωση «τις εκλογές δεν τις αποφεύγουμε».
Οι λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με φόντο τις εκλογές, έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία για το τι τελικά θα ήθελε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: «Δεν μιλάει ο ίδιος, κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θέλει και πού πηγαίνουμε», λέει σε συνεργάτες του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης. Και πραγματικά η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι αργή και βασανιστική για τους περισσότερους. Άλλοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι θέμα εκλογών δεν υφίσταται προς το παρόν, εκτός κι αν οδηγηθούν οι εξελίξεις στα άκρα. Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή δείχνουν να μην επαρκούν, αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι επιλογές είναι οριακές και πολύ συγκεκριμένες.
Αυτό που διαβεβαιώνουν σχεδόν όλοι είναι ότι αν υπάρξει τελικά κάποιας μορφής συμφωνία με τη ΝΔ, αυτό που αμέσως μετά θα γίνει είναι ο ανασχηματισμός και εκεί ίσως αιφνιδιαστούν οι πάντες αν ο Παπανδρέου επιλέξει να τοποθετήσει στην κυβέρνηση και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ.