Στα ίσα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

Ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά, που παρατηρείται σε όλες τις έρευνες μετά τις εκλογές του 2009, έχει εξανεμιστεί. Βρίσκεται όχι απλώς στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά είναι ήδη στα όρια της… ισοπαλίας! Αυτά τα δεδομένα προκύπτουν και απʼ τη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που διενεργήθηκε απʼ τις 17 έως τις 20 Μαΐου (τηλεφωνική, σε δείγμα 2.002 συνεντεύξεων, σταθμισμένο). Για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά έχει πέσει κάτω απʼ τη μονάδα. Βρίσκεται στο 0,9%, έναντι 2,7% που ήταν στην τελευταία έρευνα της RASS πριν από ενάμιση μήνα, στις 3 του Απρίλη. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η μεγάλη μείωση της διαφοράς προκύπτει απʼ την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, κατά 0,6%, και την άνοδο, αντίστοιχα, των ποσοστών της ΝΔ, κατά 1,2%.

Αλλά εκτός απʼ αυτήν την πράγματι εντυπωσιακή αναστροφή στα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, υπάρχει και κάτι άλλο, που δείχνει ότι βαδίζουμε σε ανατροπές πολιτικές. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αυτή της RASS δείχνει μια επίσης εντυπωσιακή άνοδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών που αφορούν τον Αντ. Σαμαρά. Ήδη, για παράδειγμα, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με μόλις 0,7%, ενώ μόλις 0,5% είναι η υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου διαφορά στο ερώτημα αν είναι καλύτερη μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου έναντι μιας κυβέρνησης της ΝΔ με τον Αντ. Σαμαρά.

Από την άλλη, ο Αντ. Σαμαράς προηγείται του Γ. Παπανδρέου στο «ισοζύγιο δημοτικότητας» και ακόμα θεωρείται περισσότερο «εντός πραγματικότητας» σε σύγκριση με τον πρωθυπουργό. Αλλά αυτή η δραματική κατάρρευση των δημοσκοπικών ποσοστών της κυβέρνησης και του Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται και σε άλλα ποιοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, με μεγάλη πλειοψηφία, 81,5% έναντι μόλις 9,7%, οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης χειροτερεύει, ενώ φαίνεται ότι δεν περνά στον λαό ούτε το εφεύρημα της «συναίνεσης». Συγκεκριμένα, το 62,4% πιστεύει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, αλλά συνενοχή. Μόνο το 32,8% εκτιμά την ειλικρίνεια των κυβερνητικών προθέσεων όταν μιλάει για συνεργασία και συναίνεση.

Φαίνεται έτσι να δικαιώνεται η στάση του Αντ. Σαμαρά στο ζήτημα αυτό.

Κατά τα άλλα, και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη μένουν εκτός της επόμενης Βουλής. Αντίθετα μπαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ το νεοσύστατο κόμμα του Γ. Δημαρά καταγράφει 1,7%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου

• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 24,5% (έναντι 25,1% της προηγούμενης δημοσκόπησης).
• Η ΝΔ 23,6% (έναντι 22,4%).
•Το ΚΚΕ 7,5% (έναντι 7,2%).
• Ο ΛΑΟΣ 5,4% (έναντι 5,3%).
• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1% (έναντι 3,3%).
• Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2% (έναντι 3,4%).
• Η Δημοκρατική Αριστερά 1,8% (έναντι 1,9%).
• Η Δημοκρατική Συμμαχία 1,9% (έναντι 1,8%).
• Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1,7%.
• Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 22,1% (έναντι 24,4%).

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η ΝΔ υπερέχει στο λεγόμενο «ισοζύγιο διαρροών», αφού το 7,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές ψηφίζει τώρα τη ΝΔ, έναντι του 1,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στο ερώτημα αν προτιμούν μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου αντί για μια κυβέρνηση της ΝΔ με τον Αντ. Σαμαρά (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) εξανεμίζεται στο 0,5% (27,7% έναντι 27,2%). Ωστόσο σε αυτό το ερώτημα προηγείται ο «κανένας» με 43,8%!

Όχι στη… συνενοχή!

Όπως προαναφέραμε, είναι επίσης εντυπωσιακό ότι ο λαός αρνείται αυτήν την α λα καρτ «συναίνεση» (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) που προτείνει η κυβέρνηση. Το 62,4% τη θεωρεί επί της ουσίας συνενοχή, αφού πιστεύει ότι η κυβέρνηση ζητά να μοιραστεί την ευθύνη της για τις επιλογές της με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μόνο το 32,8% εκτιμά τις καλές της προθέσεις, θεωρώντας ότι επιζητά πραγματική συνεργασία.

Άλλωστε αυτό προκύπτει και απʼ την απάντηση στο ερώτημα για την οικονομική πρόταση που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς (ΠΙΝΑΚΑΣ 6). Εδώ το 38,5% προτιμά να υιοθετήσει η κυβέρνηση το σχέδιο της ΝΔ, έναντι του 31,3% που επιθυμεί να συναινέσει η ΝΔ στην πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από άλλη ερώτηση, το 32% των πολιτών δεν γνωρίζει ακόμα το περιεχόμενο της πρότασης του Αντ. Σαμαρά.

Πέφτει ο Παπανδρέου,
ανεβαίνει ο Σαμαράς…

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) έχει επίσης εξανεμιστεί η υπέρ του Παπανδρέου διαφορά, στο 0,7% (33,2% έναντι 32,5%). Αλλά και εδώ προηγείται… ο «κανένας», με 33,3%! Ο Σαμαράς, πάντως, έχει πλέον περάσει μπροστά στο ισοζύγιο θετικών-αρνητικών γνωμών (ΠΙΝΑΚΑΣ 8), ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται να είναι εντός πραγματικότητας περισσότερο απʼ τον πρωθυπουργό (ΠΙΝΑΚΑΣ 9). Επίσης, όπως προαναφέραμε, είναι συντριπτικό το ποσοστό (81,5%) όσων πιστεύουν ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης χειροτερεύει (ΠΙΝΑΚΑΣ 10), έναντι μόνο του 9,7% που εκτιμά ότι βελτιώνεται. Άλλο ένα ράπισμα στον Γιώργο είναι η απάντηση στο ερώτημα αν είχε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες δανεισμού της χώρας πριν την οδηγήσει στο περιβόητο ΔΝΤ (ΠΙΝΑΚΑΣ 11). Μόνο το 25,1% απαντά ναι και μάλλον ναι σε αυτό το ερώτημα. Αντίθετα, το 68,9% απαντά όχι και μάλλον όχι.


Ταυτότητα της έρευνας

Ανάθεση:
Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Περίοδος έρευνας:
Η έρευνα διεξήχθη από 17 έως και 20 Μαΐου 2011.

Τύπος έρευνας:
Τηλεφωνική έρευνα προσωπικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά.

Πληθυσμός έρευνας:
Όλοι οι έλληνες εκλογείς, μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.

Μέγεθος δείγματος και περιοχή έρευνας:
2.002 συνεντεύξεις σε ολόκληρη τη χώρα (δειγματοληπτικό σφάλμα ±2,2%).

Η RASS είναι μέλος της ESOMAR, της WAPOR και του ΣΕΔΕΑ.


Σχολιάστε εδώ