Ρύθμιση άρον άρον για να σταματήσει το «πλιάτσικο»

Με κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση, που καταρτίστηκε κατόπιν αφόρητων πιέσεων του υπουργείου Εσωτερικών και της δημοτικής αρχής, τα προϊόντα του παραεμπορίου θα καταστρέφονται επιτόπου είτε με τη ρίψη τους σε απορριμματοφόρο είτε με τη χρήση σπρέι που περιέχει ανεξίτηλη μελάνη.

Η δημοσιοποίηση της διαδρομής που ακολουθούν τα κατασχεθέντα και κυρίως ο φόβος ότι θα βγάλουμε στη «φόρα» τα ονόματα αυτών που κάνουν τα «στραβά μάτια», στην καλύτερη περίπτωση, στη λεηλασία των συγκεκριμένων προϊόντων που παρατηρείται εδώ και χρόνια υποχρέωσε όλους τους αρμόδιους φορείς ν’ αναζητήσουν λύση οριστικής εξάλειψης του φαινομένου, πριν αυτό γιγαντωθεί.

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ετοίμασε ρύθμιση που προβλέπει την «αυτόφωρη» καταστροφή τους. Με τον τρόπο αυτό καταργείται στην πράξη το δαιδαλώδες σύστημα που εφαρμοζόταν ως σήμερα και περιελάμβανε πέντε στάδια: την κατάσχεση, τη σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου, τη συσκευασία και τη μεταφορά τους σε αποθήκες, τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης του κόστους, την επιβολή τέλους και την έκδοση απόφασης καταστροφής.

Εξαιτίας της γραφειοκρατίας από την οποία πάσχει όλη η δημόσια διοίκηση, εμπορεύματα παρέμεναν στις αποθήκες έως και 18 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία των «Δημοτικών Παρωδιών», το παραεμπόριο, εκτός του πραγματικού γεγονότος ότι συντηρεί συμμορίες εγκληματικών στοιχείων, βλάπτει πολύ σοβαρά την εθνική οικονομία αλλά και τα έσοδα των δήμων της χώρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπορικών συλλόγων, αλλά και επαγγελματοβιοτεχνικών επιμελητηρίων, το παραεμπόριο αντιπροσωπεύει το 30% του εμπορίου στη χώρα μας, με το κράτος να χάνει από τη μη καταβολή φόρων πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, μέλη του οποίου έχουν μηνύσει τον τέως δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για παράβαση καθήκοντος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, έχει δώσει κατά καιρούς στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, ακόμη και τις διευθύνσεις των «προμηθευτών» των πλανόδιων. Με εξαίρεση κάποιους ελέγχους και εφόδους σε αποθήκες, που γίνονται πιο πολύ για επικοινωνιακούς λόγους, δεν έχει γίνει τίποτε προς την κατεύθυνση της πάταξης και του κλεισίματος των «μαγαζιών» του πεζοδρομίου.

Επαγγελματίες της πόλης κατηγορούν τον κ. Κακλαμάνη ότι επί δημαρχίας του είχε μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε Ισλαμαμπάντ, στο πλαίσιο του πολιτιστικού του οράματος. Βάσει εκτιμήσεών τους, ο αριθμός των πλανόδιων και στάσιμων μικροπωλητών στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας ξεπερνά τις 80.000. Προσέγγιση που μάλλον θεωρείται συντηρητική. Πάντως κατά τους ίδιους, που περιμένουν απτά δείγματα πολιτικής βούλησης για την εξάλειψη του φαύλου κύκλου του παραεμπορίου από τον κ. Καμίνη, ένα στα τέσσερα καταστήματα βάζει λουκέτο εξαιτίας της δράσης του, ενώ για τον ίδιο λόγο χάνονται θέσεις εργασίας εμποροϋπαλλήλων. Παράλληλα ένα στα τρία ευρώ που ξοδεύουν καταναλωτές καταλήγει στο παραεμπόριο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δημόσια έσοδα. Την ίδια ώρα, με λουκέτα και φυλάκιση κινδυνεύουν οι νόμιμοι καταστηματάρχες αν πιαστούν να μην κόβουν αποδείξεις, ακόμη και 50 λεπτών. Τελικά σ’ αυτήν τη χώρα συμφέρει να είσαι λαθρομετανάστης; Άδικο έχουμε;


Σχολιάστε εδώ