ΠΟΛΕΜΟΣ «ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ» ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Η περίοδος του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το θέμα των «Νέων Χωρών» ανακινήθηκε από το πουθενά και χωρίς καμία ουσιαστική αφορμή, χάρη στις… πατριαρχικές εμμονές του Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, λένε καλά πληροφορημένες εκκλησιαστικές πηγές. Και ειδικά σε μια περίοδο που η Εκκλησία της Ελλάδος δεν περνάει και λίγα, με τα τόσα αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχεται απ’ όσους την αμφισβητούν για το έργο της, την προσφορά της και τα όσα ζητούν να θυσιάσει «λόγω της κρίσης».

Μόνο που οι αμφισβητήσεις αυτήν τη φορά ήρθαν εκ των έσω… Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η επιμονή του Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου, που αποδεικνύεται… πατριαρχικότερος του Πατριάρχη. Και πώς εξηγείται η επιμονή του να ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο να συμμετάσχουν μόνο Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στην εβδομάδα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο;

Δικαίως, λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, να τιμηθεί ο Παναγιώτατος με χίλιες δόξες. Τι νόημα όμως είχε η «απαίτηση» του Μητροπολίτη Φιλίππων (του διοργανωτή των εορτασμών και της φιέστας στην πόλη της Καβάλας) να παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις ΜΟΝΟ Μητροπολίτες από τις βόρειες επαρχίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή των «Νέων Χωρών»; Μάλιστα, για όσους θυμούνται, το θέμα είχε γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης και αμφισβητήσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Το αίτημα του κ. Προκοπίου, που υποβλήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, δημιούργησε αναστάτωση στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Κι αν η Σύνοδος δεν χειριζόταν το θέμα με διπλωματία, θα μπορούσε να γίνει η σπίθα που θα άναβε φωτιά και θα έβαζε σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας.

Μπορεί για κάποιους όλα αυτά να φαίνονται «ψύλλοι στ’ άχυρα», όμως το να χωρίζεις σε δύο στρατόπεδα τους Μητροπολίτες και να διασπάς την ενότητα της Ιεραρχίας και της Ελληνικής Εκκλησίας είναι ζήτημα καίριας σημασίας. Σε αυτήν ειδικά την περίοδο που η Εκκλησία δοκιμάζεται.

Τελικά, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, για να κόψουν κάθε διχαστική σκέψη πριν καν εκδηλωθεί, επέστρεψαν ως απαράδεκτο το αίτημα στον Μητροπολίτη Φιλίππων.

Τον ενημέρωσαν πως όσοι αρχιερείς θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, ας το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία και όχι με εντολή της Ιεράς Συνόδου.

Διαμηνύθηκε επίσης στον Μητροπολίτη Φιλίππων ότι η Σύνοδος δεν είχε καμία διάθεση να «στείλει» μόνο Μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θα ήταν ένα λάθος μήνυμα, που θα χώριζε τις μητροπόλεις σε δύο ταχύτητες. Θα εμφάνιζε διασπασμένη και όχι ενιαία την Εκκλησία μας. Κάτι που έγινε.

Για την ιστορία, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Περιστερίου, Νικοπόλεως, Ελευθερουπόλεως, Ιερισσού, Σερρών, Λαγκαδά, Σιδηροκάστρου, Ξάνθης, Βεροίας, Καστορίας, Κιλκισίου και Μυθήμνης.


Σχολιάστε εδώ