Ξεκάθαρη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με άνοδο

Παράλληλα, αξιοσημείωτη πτώση σημείωσε η ΠΑΣΠ, μικρότερη όμως αυτής που περίμεναν κάποιοι αντίπαλοί της. Η ΠΚΣ με το ΜΑΣ γνώρισε μικρή πτώση, που ανέκοψε την ελαφρά ανοδική πορεία των τελευταίων ετών και διέψευσε τις προσδοκίες. Στα ίδια επίπεδα ψήφων και ποσοστών κυμάνθηκαν οι άλλες δύο αριστερές παρατάξεις (ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ), διαψεύδοντας όμως τις προσδοκίες των στελεχών τους για μετατροπή της φοιτητικής ψήφου σε αντιμνημονιακή και αντισυστημική ψήφο.

***

Γαλάζιος ενθουσιασμός

Στο στρατόπεδο της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ τα χαμόγελα, τα πανηγύρια και τα συγχαρητήρια δεν είχαν τελειωμό! Οι ίδιοι πιστεύουν ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές τους και η σκληρή δουλειά όλης της προηγούμενης χρονιάς. Ειδικότερα τονίζουν ότι έδωσαν έμφαση στον ρόλο και τον λόγο του κάθε φοιτητή και δικαιώθηκαν από την αυξημένη συμμετοχή. Σημειώνουν ότι έβαλαν στοίχημα καταθέτοντας αιχμηρές πολιτικές προτάσεις και η αύξηση ψήφων και ποσοστών τους δικαίωσε. Αποφάσισαν να επενδύσουν σε πολλά νέα παιδιά και οι ψήφοι τους στα μικρά έτη ήρθαν ως επιβεβαίωση. Και χωρίς να το λένε, χαίρονται ιδιαίτερα που οι άλλες παρατάξεις ερμηνεύουν την άνοδό τους ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα, αφού τονίζουν ότι οι γαλάζιοι καρπώθηκαν τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική. Τα στελέχη της ΔΑΠ σημειώνουν με ιδιαίτερη χαρά ορισμένα αποτελέσματα, όπως τη νίκη στη Νομική Θεσσαλονίκης, τα επαναλαμβανόμενα σαρωτικά αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και την Πάντειο, την επανακατάκτηση της πλειοψηφίας στο ΑΕΙ της Πάτρας, την πολύ καλή πορεία στην Κρήτη (με τα ιδιαίτερα… συμμαχικά προβλήματα), την αύξηση των αυτοδύναμων πλειοψηφιών σε πολλά τμήματα και φυσικά τις ελάχιστες περιπτώσεις πτώσης.

***

Πράσινος προβληματισμός

Στην πλευρά της ΠΑΣΠ ομολογουμένως το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό. Η σαφής πτώση δυσαρέστησε τους πάντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την εντελώς διαφορετική τακτική που ακολουθήθηκε σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, το αποτέλεσμα ήταν χαρακτηριστικά πτωτικό και για τις δύο ΠΑΣΠ, για διαφορετικούς ίσως λόγους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα δυσαρέσκειας για το αποτέλεσμα ήταν η Νομική Αθήνας (η ΠΑΣΠ έπεσε κοντά στο 16%), η Νομική Θεσσαλονίκης (χάσανε την πρωτιά), το ΤΕΙ Πειραιά κ.ά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι η ΠΑΣΠ κατάφερε να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση με την καλύτερή της οργάνωση, την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, ενάντια στην οποία συσπειρώθηκαν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Μάλιστα, παρότι η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, σύρθηκε πίσω από τις απαιτήσεις των υπολοίπων για το αδιάβλητο της διαδικασίας, κατάφερε να έχει πτώση μόλις 4 μονάδων, διατηρώντας την αυτοδυναμία της στο «πράσινο κάστρο» της Πατησίων. Έμπειρα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι το αρνητικό αποτέλεσμα της ΠΑΣΠ οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι φυσικά το ευρύτερο πολιτικό κλίμα και η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, αλλά περίμεναν να εκφραστεί αυτό με ψήφο προς την Αριστερά και όχι προς τη ΔΑΠ. Από την άλλη, πιστεύουν ότι σε πολλές περιπτώσεις το ακαδημαϊκό κατεστημένο (καθηγητές και εργαζόμενοι) έδωσαν μάχη υπέρ της ΔΑΠ, προκειμένου να στείλουν μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εν όψει αλλαγών και να εκβιάσουν για ήπιες αλλαγές, αλλά και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Τέλος, τα πράσινα στελέχη δεν παραγνωρίζουν ότι πάρα πολλές ΠΑΣΠ, αν όχι όλες, έχουν οδηγήσει την «αυτονομία» της ΠΑΣΠ σε έλλειψη κοινής στρατηγικής, αναποτελεσματικότητα και αποσπασματικότητα, με αποτέλεσμα την έλλειψη ικανότητας κεντρικής διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων. Η επόμενη ημέρα στους πράσινους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς αναζητούνται ευθύνες από τη μία, παράλληλα έπονται κυβερνητικές αποφάσεις που τους αφορούν, ενώ από την άλλη πλευρά ετοιμάζονται για εσωτερικές, εσωκομματικές διαδικασίες.

***

Ώρα αποφάσεων στην ΚΝΕ

Στην ΚΝΕ και στον Περισσό τα αποτελέσματα του ΜΑΣ και της ΠΚΣ δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ήλπιζαν ότι θα διατηρήσουν ή ότι θα αυξήσουν λίγο τις δυνάμεις τους, παρότι όλες οι άλλες παρατάξεις τους έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η πτώση τελικά ήταν αξιοσημείωτη μεν, αλλά πολύ μικρή για να ανατρέψει τη μέχρι σήμερα στρατηγική. Θεωρούν κέρδος τους ότι έβαλαν με έντονο τρόπο στη συζήτηση το θέμα της λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων και της πλήρους αναδιοργάνωσης της ΕΦΕΕ «από κάτω». Επίσης θεωρούν ότι κατέγραψαν στη συνείδηση των περισσοτέρων ότι το ΜΑΣ είναι η νέα μορφή πάλης των κομμουνιστών στον φοιτητικό χώρο, μολονότι αναγκάστηκαν τελικά να κατεβάσουν ψηφοδέλτια με τον ιστορικό τίτλο της ΠΚΣ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο παρασκήνιο η ηγεσία της ΠΚΣ και της ΚΝΕ έχει μείνει χωρίς συνομιλητές από άλλες παρατάξεις, καθώς όλοι θεωρούν τη στάση της είτε καταστροφική είτε ασυνεπή. Ωστόσο αυτές οι κατηγορίες δεν φαίνεται να πτοούν τον Περισσό, καθώς υποτίθεται ότι αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι μόνοι τους στον λαϊκό αγώνα απέναντι όλων. Κρίσιμο σημείο του επόμενου διαστήματος αποτελεί η ώρα των αποφάσεων για τη στάση που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα όσον αφορά τον ρόλο του ΜΑΣ, τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, την παρουσία τους σε αυτούς και την ύπαρξη ή εξέλιξη της ΕΦΕΕ. Ωστόσο η στρατηγική επιλογή της ενίσχυσης του ρόλου και των στόχων του ΜΑΣ παραμένει ο κύριος πολιτικός άξονας.

***

Προσπάθεια στα αριστερά

Τόσο τα ΕΑΑΚ (που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), όσο και η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ), που πρόσκειται στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κράτησαν, σε γενικό επίπεδο, τις δυνάμεις τους, ενώ βελτίωσαν τα αποτελέσματά τους σε κάποιες ιδιαίτερης σημασίας για αυτούς σχολές. Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν ακόμη πιο ριζοσπαστικό δρόμο, προκειμένου να κερδίσουν την προτίμηση της φοιτητικής αντιμνημονιακής και αντικαπιταλιστικής ψήφου. Δεν διέφυγε της προσοχής μας ότι η ΑΡΕΝ στην ανακοίνωση αποτίμησης του αποτελέσματος απέφυγε να τοποθετηθεί απέναντι στα ΕΑΑΚ, σε αντίθεση με την επίθεση που εξαπέλυσε σε ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και (λιγότερο) στη ΠΚΣ. Δικαιώνονται έτσι όσοι πιστεύουν ότι γίνονται συζητήσεις και υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία με άλλα αριστερά σχήματα, κυρίως με τα ΕΑΑΚ. Ωστόσο από την πλευρά των ΕΑΑΚ κάθε τέτοια συζήτηση στο προσκήνιο απορρίπτεται, καθώς θεωρούν εαυτούς ως το μόνο αντισυστημικό αντικαπιταλιστικό σχήμα στα Πανεπιστήμια.

***

Αποκλεισμοί και επεισόδια

Σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις απʼ ό,τι στο παρελθόν συναντήσαμε φέτος επεισόδια κατά τη διάρκεια των εκλογών (ψηφοφορία και καταμέτρηση). Ωστόσο δεν έλειψαν σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ το πιο ανησυχητικό που μάθαμε είναι οι «επισκέψεις» σε σπίτια στελεχών των παρατάξεων προς εξύβριση και προπηλακισμό από αντιπάλους, μετά το πέρας των εκλογών, σε αρκετά περιφερειακά ιδρύματα. Παράλληλα το φαινόμενο των αποκλεισμών ψηφοδελτίων παρατάξεων που δεν «πειθαρχούν» στους δυνατούς κάθε σχολής συνεχίστηκε και φέτος. Η ΝΕΟΣ διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των υποψηφίων της κυρίως σε Πάντειο και Νομική, ενώ κατάφερε να κατεβάσει υποψήφιο στο «γαλάζιο κάστρο του ΤΕΦΑΑ». Αντίθετα η Νεολαία Συνασπισμού κατήγγειλε τη ΔΑΠ διότι στην ίδια σχολή, στο ΤΕΦΑΑ της Αθήνας, δεν επέτρεψε να υπάρξουν υποψήφιοι της ΑΡΕΝ. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μάθαμε ότι «αποθαρρύνθηκαν» με διαφόρους τρόπους να υπάρξουν υποψηφιότητες τόσο από τη ΝΕΟΣ όσο και από ανεξάρτητα σχήματα. Η ΔΑΠ, από την άλλη, «πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα» την αδυναμία της σε κάποια μικρά περιφερειακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και του Ιονίου. Τέλος δεν έλλειπαν και πάλι οι διαμαρτυρίες από πλευράς στελεχών επιμέρους ΠΑΣΠ, κυρίως των ΤΕΙ (Πάτρα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη), για αποκλεισμό υποψηφίων από εσωκομματικούς αντιπάλους, για λόγους οργανωτικού ελέγχου.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Ήττα των ΜΜΕ
Η παρουσίαση των φοιτητικών εκλογών από τα ΜΜΕ, κυρίως από τις εφημερίδες, ήταν προβληματική. Αν ανατρέξουμε στις εκδόσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, οι περισσότερες παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα ανάμεσα στις δύο ημέρες. Όμως η τάση ήταν η ίδια και δεν ανατράπηκε. Απλώς δεν θέλησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, αλλά επέλεξαν να αναπαράγουν στερεότυπα περί αποχής, ξεχωριστών αποτελεσμάτων κλπ.

Ήττα και των ιστολογίων
Ακόμη όμως και τα ιστολόγια, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, δεν έκαναν καλύτερη δουλειά. Αναπαρήγαγαν, σωρηδόν, τις ανακοινώσεις των παρατάξεων, χωρίς ιδιαίτερη πληροφόρηση και χωρίς παρασκήνια ή λεπτομέρειες. Στην πορεία απλώς έδωσαν «χώρο» σε τοπικά στελέχη και επιμέρους αποτελέσματα, χωρίς κάτι ιδιαίτερο.

Ώρα αλλαγών
Περισσότερη έμφαση από κάθε άλλη φορά δόθηκε από τις παρατάξεις στην πληροφόρηση. Κυρίως με τη χρήση του διαδικτύου. Μεγάλος απών για μία ακόμη φορά η ΠΑΣΠ. Όμως μάλλον όλοι έχουν αντιληφθεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Διότι δεν περνά πλέον τίποτε από όσα θέλουν στον Τύπο.

Παρασκήνιο
Παρά την κούραση, ακούμε ότι ξεκίνησαν ήδη οι κουβέντες μεταξύ των παρατάξεων για την ΕΦΕΕ. Από πλευράς της ΔΑΠ ακούμε ότι υπάρχει ισχυρή θέληση αυτή τη φορά. Άλλωστε ο ίδιος ο Παπαμιμίκος λέει παντού ότι δεν τον απασχολούν δύο ή τρεις κάρτες λιγότερες για τη ΔΑΠ, μπροστά στο να υπάρξει συλλογικό όργανο των φοιτητών απέναντι στις εξελίξεις.

Υποσχέσεις
Η Λυκούργου ορκίζεται ότι ανακοινώνει όλα τα αποτελέσματα και μάλιστα χωρίς να «πειράξει» ούτε ψήφο. Μάλιστα υποσχέθηκαν ότι θα είναι οι πρώτοι έπειτα από πολλά χρόνια που θα ανακοινώσουν τελικό αποτέλεσμα στο σύνολο των σχολών, αλλά μέχρι την ώρα που κλείνει η στήλη δεν το έχουν υλοποιήσει.

Παράλειψη
Στις επίσημες ομιλίες των επινικίων στη Λυκούργου, ο Σαμαράς, ο Παπαμιμίμος και οι καθʼ ύλην αρμόδιοι γραμματείς των ΔΑΠ Ιωαννίδης και Αντωνάκης παρέλειψαν να ευχαριστήσουν και τον Τσακ και τον Δαπ Νόρις…

Συμπτώσεις
Την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) γιόρτασαν οι φοιτητές όλης της χώρας προσερχόμενοι στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών. Γιατί; Μα διότι το φοιτητικό κίνημα, οι αντίστοιχες παρατάξεις και η ΕΦΕΕ μοιάζουν πλέον με… μουσειακό είδος! Δολοφονικό χιούμορ φίλου της στήλης…

Πώρωση
Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει να «πωρώνει» τα παιδιά του. Ποιος άλλος αρχηγός κόμματος αναφέρει το θέμα των φοιτητικών εκλογών, ως κύριο θέμα ενασχόλησης της παράταξης, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κορυφαία πολιτική συνάντηση που μπορεί να έχει;

Σαμαράς Ι
Προσωπική πινελιά Σαμαρά μαθαίνουμε ότι είχαν τα αποτελέσματα της ΔΑΠ. Ακόμη ακούμε ότι πίνουν «νερό» στο όνομα του προέδρου του κόμματος τα παιδιά της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, καθώς «καθαρίζει» σε όλα όσα του ζητούν, για το καλό των «μικρών». Ακόμη και σε εσωκομματικά προβλήματα που η Λυκούργου δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να λύσει, επενέβη ο ίδιος, προς έκπληξη των μικρών. Είτε στα βορειοδυτικά της χώρας είτε στην Αθήνα. Προσπαθώντας να «συμμαζέψει» στην παράταξη ακόμη και ανθρώπους που τον στήριξαν στις εσωκομματικές, αλλά δεν «πάνε» τη Λυκούργου, ή άλλους, προσωπικούς του φίλους για χρόνια, που έχουν ανεξάρτητη πορεία.

Σαμαράς ΙΙ
Ο Σαμαράς δεν απέφυγε τη βάσανο των αμφιθεάτρων, ακόμη και φέτος που το κλίμα για τους πολιτικούς δεν ήταν καλό στα πανεπιστήμια. Στην ομιλία του στο ΑΠΘ θύμισε και τον λόγο που είναι δίπλα στους ΔΑΠίτες: «Αυτό που είδα σήμερα δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Να ξέρετε ότι από εσάς ξεκίνησα. Σε σας στηρίζομαι.» Και έδωσε ξεκάθαρη κατεύθυνση: «Μη σας νοιάζει, λοιπόν, τι λένε οι άλλοι. Εσείς προχωράτε στο φοιτητικό το κίνημα να αναδείξετε μια αξιόπιστη ΕΦΕΕ, που θα εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών. Και δεν θα απειλεί κάθε μέρα να γινόμαστε αρένα κομματικών συγκρούσεων. Καινούργια ΕΦΕΕ, να επιβάλλει κοινά αποτελέσματα. Εμάς, άλλωστε, δεν μας νοιάζει. Πρώτοι ήμασταν, πρώτοι θα μείνουμε και στις νέες εκλογές». Και προέβλεψε και το αποτέλεσμα: «Θέλουμε για όλους αυτούς τους λόγους μαζικότητα. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.» Μάντης είναι;

Γαλάζια τρικυμία
Άλλοι γαλάζιοι λέγανε για 25η πρωτιά της ΔΑΠ, άλλοι για 24η (σε επίσημες δηλώσεις και ομιλίες), ευτυχώς κάποιοι έριξαν τη (σωστή) γραμμή για 25 χρόνια. Θύματα λάθους στο μέτρημα έπεσαν πολλοί. Πάντως αποκορύφωμα της ιστορικής «ασυνέπειας» ήταν η αναφορά του Γιάννη Μιχελάκη στον Κωστή Χατζηδάκη ως πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ το 1987, αφού εκείνος ανέλαβε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 1992…

Αντεγκλήσεις
Για ώρες τσακώνονταν στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ για το αν θα πάρει υψηλότερο ποσοστό η ΔΑΠ Πανεπιστημίου Πειραιά ή η ΔΑΠ Παντείου. Ευγενής άμιλλα…

Ξεχωριστά παραδείγματα
Στο δικό τους δρόμο φαίνεται ότι βαδίζουν οι ιατρικές σχολές. Στην Αθήνα ήρθε πρώτη και καλύτερη η (ανεξάρτητη αλλά… γαλάζιου και σαμαρικού DNA) παράταξη της Νέας Προοπτικής. Στην Ιατρική της Κρήτης πρώτη ήρθε η ΠΚΣ, μία από τις πρωτιές των κόκκινων σε όλη τη χώρα.

Θαυμασμός
Θαυμάζουμε τους οκτώ πιστούς ΔΑΠίτες που ψηφίζουν σταθερά και αναλλοίωτα τα τελευταία χρόνια την… πουλάδα στην Αρχιτεκτονική. Δεν αυξάνονται, δεν μειώνονται αλλά αντέχουν στο κάστρο της Αριστεράς!

Αντίστροφη
Αληθεύει ότι σε κάποια κάλπη του Πανεπιστημίου Πειραιά σημειώθηκε «αντίστροφη» καταμέτρηση; Τι είναι αυτό, θα ρωτήσετε. Το ίδιο ρωτήσαμε και εμείς. Είναι η περίπτωση που μία παράταξη ξέρει εκ των προτέρων, επακριβώς, πόσες και ποιες ψήφους έχει μέσα η κάλπη, οπότε ξεκινά να μετρά από το ψηφοδέλτιο «323» και φθάνει στο μηδέν!

Τα «δέντρα»
Στο ΤΕΙ Πειραιά, που έχει γίνει στόχος περικοπών από το υπουργείο Παιδείας, υπήρξε, μας λένε, το φαινόμενο των «δέντρων», Τι είναι αυτό; Όταν εμφανίζονται να ψηφίσουν πρόσωπα που κανείς δεν περίμενε ποτέ να πάνε να ψηφίσουν. Και μας λένε να κοιτάξουμε στα γραφεία του ιδρύματος για εκείνους που τους παρακινούν.

Δικαστικά
Τον δρόμο που άνοιξε η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, με εξώδικα στην ΑΣΟΕΕ και ασφαλιστικά μέτρα στα Γιάννενα, θα ακολουθήσει, μας λένε, η ΝΕΟΣ. Τελευταία φορά που προσπάθησε πολιτικά να κατεβάσει ψηφοδέλτια. Τον λόγο θα έχουν τα δικαστήρια από εδώ και πέρα. Εμείς πάντως θυμόμαστε ότι τα ίδια έλεγαν και πέρυσι.

Ερώτηση
Πάντως η επίθεση της ΝΕΟΣ ξεκίνησε από τη Βουλή. Ο Θάνος Πλεύρης κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Παιδείας για την «παράνομη διακίνηση προσωπικών δεδομένων φοιτητών από κάποιες παρατάξεις», στοχοποιώντας προφανώς τη ΔΑΠ μέσα στο κάστρο του γραμματέα Σάκη Ιωαννίδη.

Άλλες προτεραιότητες
Όταν άλλοι διοργανώνουν εκδρομές στη Μύκονο, το τμήμα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕΟΣ διοργανώνει εκδρομή στη Βόρειο Ήπειρο και στην Κόνιτσα, με αφορμή τις εκδηλώσεις της Μητρόπολης Κονίτσης για την επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

***

Γενέθλια

Τις προηγούμενες ημέρες συμπληρώθηκαν τα πέντε χρόνια από το ξεκίνημα αυτής της στήλης στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής». Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους αναγνώστες μας για την εμπιστοσύνη τους, τα στελέχη και τα μέλη των οργανώσεων νέων για τα σχόλια και τις πληροφορίες τους, τις ίδιες τις οργανώσεις για τις δράσεις τους και τον λόγο τους. Χωρίς όλους αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τόσο καλό ρεπορτάζ ούτε θα μπορούσαμε να σας προσφέρουμε ενημέρωση για τόσα θέματα σε βάθος, με ουσία και πριν από άλλες πηγές.
Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι της μέχρι τώρα προσπάθειας και στο μέλλον. Και να θυμάστε: Η στήλη είναι πάντα στη διάθεση των αναγνωστών, κυρίως ηλεκτρονικά.


Σχολιάστε εδώ