ΜΑΧΗ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ

Τα ποσοστά

Χωρίς τις αναγωγές φαίνεται ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να είναι περί το 28% (34% με 35%), το ΔΗΚΟ στο 11,5% (14%), η ΕΔΕΚ στο 6,7% (8-9%), το ΕΥΡΩΚΟ στο 3,5% (4,5%) και οι Οικολόγοι στο 2,8% (3,2%).

ΔΗΣΥ και Προεδρία Αναστασιάδη

Οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο αποτελούν πρόκριμα για τις Προεδρικές, για τη διάλυση ή τη δημιουργία νέων συμμαχιών.

Στον ΔΗΣΥ θεωρούν σίγουρη τη νίκη, την οποία θέλει ο Νίκος Αναστασιάδης για να αρχίσει την οικοδόμηση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εάν ο ΔΗΣΥ χάσει, θα είναι ένα αρνητικό στοιχείο για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα καταθέσει τα όπλα.

Όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένος να είναι υποψήφιος, διότι ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ δικαιούται την ευκαιρία. Υπό την έννοια ότι θα έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας με αντίπαλο τον Δ. Χριστόφια, εάν είναι υποψήφιος.

Επικρατεί ακόμη η αντίληψη, την οποία καλλιεργεί ο Ν. Αναστασιάδης, ότι εάν δεν είναι αυτός υποψήφιος του ΔΗΣΥ δεν θα είναι άλλος από το κόμμα του, κατι που σημαίνει ότι θα αναζητήσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Υποψηφιότητα Χριστόφια

Το ΑΚΕΛ θέλει να διατηρήσει τη συμμαχία του με το ΔΗΚΟ εν όψει και των Προεδρικών εκλογών, στις οποίες –όπως φαίνεται– θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Δ. Χριστόφιας, με τον ισχυρισμό ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Το κλειδί του ΔΗΚΟ

Κλειδί αποτελεί το ποσοστό του ΔΗΚΟ και το πόσες έδρες θα κερδίσει το ίδιο αλλά και το ΑΚΕΛ προκειμένου να διατηρηθεί η συνεργασία τους σε συνοχή. Για να το πετύχουν, χρειάζονται 29 από τις 56 έδρες προκειμένου να διατηρηθεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν στην προεδρία της Βουλής με τις ψήφους μόνο του κόμματός του και του ΑΚΕΛ. Με βάση τις σφυγμομετρήσεις, το ΔΗΚΟ καταλαμβάνει 9 και το ΑΚΕΛ 19 έδρες, δηλαδή και τα δύο κόμματα μαζί 28. Ενώ όμως στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή γίνεται με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με 29 ψήφους, στη δεύτερη αρκεί και η σχετική πλειοψηφία για την ανάδειξη προέδρου της Βουλής. Υπό αυτές τις συνθήκες χρειάζεται μία ψήφο από τα άλλα κόμματα για την πρώτη ψηφοφορία. Στη δεύτερη χρειάζεται απλώς να πάρει τις περισσότερες ψήφους, κάτι που σημαίνει ο έτερος υποψήφιος να λάβει μία ψήφο λιγότερη.

Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ

Το αποτέλεσμα μπορεί να αναγκάσει το ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση και να στραφεί προς τον ΔΗΣΥ, με τον οποίο θα μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Βουλής εάν συγκεντρώσει το μεν ΔΗΚΟ 9 έδρες, ο δε ΔΗΣΥ 20. Στόχος του ΔΗΣΥ είναι να σπάσει τη συμμαχία της υφιστάμενης συγκυβέρνησης αλλά και να προσελκύσει τα μικρότερα κόμματα, τα οποία θα ήθελαν να δουν το ΔΗΚΟ να φεύγει από τη συγκυβέρνηση και να σχηματίζει μαζί τους τον τρίτο πόλο που θα διεκδικήσει τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013. Εάν δεν υπάρξει τρίτος υποψήφιος, εκτιμάται ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ θα είναι οδοστρωτήρες.

Εξελίξεις στο ΔΗΚΟ

Εάν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για το ΔΗΚΟ, εάν δηλαδή μείνει κάτω από το 14% και εκλέξει για παράδειγμα μόνο 8 βουλευτές από τους 11 που διαθέτει σήμερα, εννοείται ότι υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να προκύψουν εσωκομματικές εξελίξεις. Οι προϋποθέσεις είναι τρεις: 1. Χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 14%. 2. Να μην πάρει 9 έδρες. 3. Να μην εκλεγούν οι Γ. Κολοκασίδης και Κ. Κενεβέζος, που μαζί με τον Ν. Παπαδόπουλο ασκούν κριτική και στον Κάρογιαν και στον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ ταυτοχρόνως ζητούν αποχώρηση του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση. Εάν δεν εκλεγούν αυτοί, ο Κάρογιαν θα ασκεί έλεγχο στην κοινοβουλευτική του ομάδα, πλην εξαιρέσεων.

Το Κυπριακό

Σίγουρο πάντως είναι ότι από την επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τις Προεδρικές, με αφορμή την προεδρία της Βουλής. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Εκτιμάται ότι θα δοθεί νέα ώθηση στο θέμα μετά και τις εκλογές της Τουρκίας στις 12 Ιουνίου, ενώ υπάρχει μια αντίληψη ότι θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος πριν από την κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012.


Σχολιάστε εδώ