Κάτω στον Πειραιά

Συγκεκριμένα ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες, τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που έχει, αλλά δεν εισπράττει ούτε… ΤΑΠ από τα ακίνητα του Δημοσίου και των εταιρειών του που βρίσκονται εντός των ορίων του! Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε, να κυνηγάμε τον ψιλικατζή από τα Καμίνια για να μας πληρώσει δημοτικά τέλη, και ο ΟΛΠ ή η ΕΥΔΑΠ, με τα ακίνητα χιλιάδων τετραγωνικών, να μην πληρώνουν τίποτα! Και συνέχισε: «Δεν έχουμε τίποτα με τον ΟΛΠ, αλλά υπάρχει απόφαση του ΣΤΕ από το 1954 που καθορίζει ότι υποχρεούται να πληρώνει τέλη, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ! Ώρα είναι λοιπόν η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί και μάλιστα αναδρομικά…» Να σημειώσουμε πως αν ο δήμος εισέπραττε ΤΑΠ και δημοτικά τέλη από τα ακίνητα των ΔΕΚΟ και των ΝΠΔΔ, θα έβαζε στα ταμεία του πάνω από 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Στην αίθουσα όμως ακούστηκε κι άλλο ένα εξωφρενικό: Με τον νόμο για τα Ολυμπιακά Ακίνητα που ψήφισε η Βουλή το 2004, επί υπουργίας Πετραλιά στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (τότε), στα ολυμπιακά ακίνητα, αλλά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σ’ αυτά, δεν επιβάλλονται δημοτικά τέλη και δημοτικός φόρος! Έτσι δεν φθάνει που το ΣΕΦ δεν πληρώνει… ούτε ευρώ στον δήμο, αλλά δεν πληρώνουν τίποτα και τα καταστήματα που λειτουργούν στους χώρους του (καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ.)!

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μίχας τόνισε πως η εισήγηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν πρόχειρη, αστήρικτη και επιπόλαια. Επίσης χαρακτήρισε λαϊκισμό την πρόθεση του δήμου να επιβάλει τέλη στις δημόσιες υπηρεσίες, γιατί με Προεδρικό Διάταγμα του 1958 το Δημόσιο απαλλάσσεται από την καταβολή δημοτικών φόρων και εισφορών, όπως επίσης οι εκκλησίες και τα σχολεία. Επίσης απαλλάσσονται και οι Οργανισμοί που έχουν κάνει σύμβαση με το Δημόσιο. «Για να γίνει αυτό που ισχυρίζεται η πλειοψηφία», επεσήμανε, «θα πρέπει να αλλάξουν 4 νόμοι και ένα Προεδρικό Διάταγμα! Κάτι που πιστεύω ότι δεν πρόκειται να γίνει, γιατί αφενός δεν πρόκειται να αλλάξει η νομοθεσία 50 ετών για έναν δήμο και αφετέρου γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις και από την Εκκλησία. Ρεαλιστικά, δεν βλέπω ότι μπορεί να γίνει κάτι.

Υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας τάχθηκε ο συνδυασμός του Π. Μαντούβαλου, όπως και ο συνδυασμός του ΚΚΕ, ενώ ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Οι συνδυασμοί της Αριστεράς, πάντως, ζήτησαν να βρεθεί τρόπος για να πληρώνουν τέλος και οι εκκλησίες, εκτός από τα μαγαζιά του ΣΕΦ.

Νωρίτερα το δημοτικό συμβούλιο είχε ψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας που προέβλεπε να υποβάλει αίτηση ο δήμος προκειμένου να υπαχθεί στις ευεργετικές ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών στα 25 χρόνια, κάτι που θα μειώσει τις ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις που πληρώνει ο δήμος στα 8-9 εκατ. ευρώ, αντί των 17 εκατ. που πληρώνει σήμερα! Υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας τάχθηκε, εκτός του Γ. Μίχα, και ο Γιάννης Μαστρονικόλας που μίλησε εκ μέρους του συνδυασμού Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος και τόνισε ότι θα ψηφίσει θετικά, με την προϋπόθεση ότι η υπαγωγή του δήμου στις ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών δεν επιβάλλει και την υπαγωγή στο Μνημόνιο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Αντ. Καλογερόγιαννης, ενώ την πρόταση καταψήφισαν οι συνδυασμοί της Αριστεράς.

// Πρόταση μομφής κατά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Κουβάτσου θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος ο συνδυασμός Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος του Π. Μαντούβαλου. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του συνδυασμού Φίλιππος Καμπούρης, ο κ. Κουβάτσος είναι ανεπαρκής και μεροληπτεί σε βάρος του συνδυασμού, αφού δεν δίνει τον λόγο στους συμβούλους του. «Δεν μας καλύπτει ως πρόεδρος και αφήνετε να μιλάει όποιος γουστάρετε», του είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Καμπούρης. Για να δούμε, θα την τραβήξει μέχρι τα άκρα την κόντρα με τον πρόεδρο του ΔΣ ο συνδυασμός του Μαντούβαλου; Ή απλώς ήταν μια «εν θερμώ» απόφαση του συμβούλου του, που θα την περάσει στο… ντούκου;

// Δωρεάν θα γίνεται στο εξής η μεταφορά ογκωδών αντικειμένων απ’ όλα τα σημεία του Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, μέχρι τώρα όποιος τηλεφωνούσε στις υπηρεσίες του δήμου για να πάρουν τέτοια αντικείμενα και να τα πετάξουν, όπως παλαιά έπιπλα, στρώματα, κ.λπ., χρεωνόταν με κάποιο ποσόν. Πλέον οι κάτοικοι θα μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο και εντός 3 ημερών θα περνάει φορτηγό του δήμου και θα τα παίρνει δωρεάν.

// Μέχρι τις 5 Ιουνίου θα λειτουργεί η ανθοκομική έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 8 το βράδυ στην Πλατεία Κοραή και αναμένεται να γίνει θεσμός για την πόλη. Το ΔΣ ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση ποσού 1.000 ευρώ για τη διοργάνωση της έκθεσης που, όπως είπε ο δήμαρχος, φιλοδοξεί να την κάνει θεσμό στον Πειραιά. Σε μια πόλη που έχει γίνει τσιμέντο, είναι χρέος μας να προωθούμε οτιδήποτε μας οδηγεί στο αστικό πράσινο, υπογράμμισε.

// Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα συνεχιστεί χωρίς καμία περικοπή στον Πειραιά, αφού είναι διασφαλισμένοι οι πόροι για τη λειτουργία του μέχρι το 2014. Τη διευκρίνιση αυτήν έκανε στο δημοτικό συμβούλιο η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γ. Μίχα.

// Το είδαμε και δεν το πιστεύαμε. Η σύμβουλος του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Μαίρη Σταθάκη ζήτησε να νοικιάσει ο δήμος τον πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο, ως σύμβαση-σκάνδαλο της πρώην Νομαρχίας Πειραιά με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός ευθύς ως ανέλαβε καθήκοντα ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση για να αποφύγει το δυσθεώρητο –και εν πολλοίς παράλογο– κόστος η Περιφέρεια. Και έρχεται τώρα η κ. Σταθάκη να πει ότι ο χώρος είναι χρήσιμος και πρέπει να τον αξιοποιήσει ο δήμος. Με μικρότερο βέβαια ενοίκιο. Το θέμα εδώ είναι πως εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι ο χώρος δεν πρόκειται να νοικιαστεί πλέον και θα είναι παθητικός για τον ιδιοκτήτη του. Μόνο δήμος ή περιφέρεια μπορεί να τον χρησιμοποιήσει έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Αν γίνει κάτι τέτοιο, μοναδικός ωφελημένος θα είναι ο ιδιοκτήτης που, έστω και με μικρότερο ενοίκιο, πάλι κερδισμένος θα είναι, αφού το ακίνητό του δεν θα μείνει ξενοίκιαστο. Και φυσικά σε αυτήν την περίπτωση θα δικαιωθεί ο Γ. Μίχας τον οποίο είχε καταγγείλει ακόμα και ο συνδυασμός της στο δημοτικό συμβούλιο για τη σύμβαση που είχε υπογράψει. Προς τι το ενδιαφέρον της κ. Σταθάκη για να μη μείνει ο χώρος ξενοίκιαστος; Μήπως επειδή ο ιδιοκτήτης του είχε επιδείξει καλή διαγωγή στους 300 λαθρομετανάστες και τους φιλοξένησε στο άλλο ακίνητό του, την «Υπατία»; Πάντως και ο δήμαρχος δήλωσε πως από τη στιγμή που έμαθε ότι η περιφέρεια δεν θέλει τον χώρο, έκανε προσπάθεια να τον νοικιάσει για λογαριασμό του δήμου με ένα εύλογο, βέβαια, ενοίκιο. Από τις 60.000 μηνιαίως όμως, που ήταν το ενοίκιο, ποιο ποσόν θα θεωρηθεί… εύλογο;

// Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν με αυξημένη σύνθεση προσωπικού τη νέα σεζόν, με στόχο να μη μείνει κανένα Πειραιωτάκι εκτός. Αυτός είναι ο στόχος μας, τόνισε ο Β. Μιχαλολιάκος και συμπλήρωσε ότι σε περιόδους κρίσεως, όπως αυτή που διανύουμε, που ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους για να πάνε στη δουλειά τους, όσοι έχουν, ή να ψάξουν για δουλειά όσοι δεν έχουν. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, θα μειωθούν και τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς περίπου κατά 15%.

// Τη θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, από τον δήμο, πρότεινε στο συμβούλιο ο σύμβουλος του συνδυασμού Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος Γιάννης Μαστρονικόλας. Αναπτύσσοντας την πρότασή του είπε χαρακτηριστικά: «Όπως είναι γνωστό, ο Πειραιάς είναι από τις πόλεις που δέχθηκαν και απορρόφησαν μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν το 1922. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρωστάνε ίσως και την ίδια τους την ύπαρξη στην πόλη μας, αλλά και ο Πειραιάς οφείλει σ’ αυτούς πολλά, γιατί συνετέλεσαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της σύγχρονης εικόνας του. Για να τιμήσουμε λοιπόν τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και να αποδώσουμε τον οφειλόμενο σεβασμό στον Ελληνισμό της Αιολικής Γης που είτε ξεριζώθηκε, είτε βασανίσθηκε, είτε θανατώθηκε από τους Τούρκους, προτείνω όπως ο Δήμος Πειραιά θεσμοθετήσει τη διοργάνωση εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Πιστεύω ότι είναι κάτι που οφείλουμε τόσο στους Μικρασιάτες της πόλης μας όσο και σ’ εκείνους που δεν έφτασαν ποτέ στα πάτρια εδάφη». Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση και δεσμεύτηκε να τη συζητήσει.

// Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει την άλλη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Κερατσίνι, το ΙΕΚ της περιοχής με θέμα τις Προοπτικές και τις Ευκαιρίες Ένταξης στην Αγορά Εργασίας των αποφοίτων του. Το ΙΕΚ Κερατσινίου με μια μεγάλη γκάμα ειδικοτήτων δίνει, πραγματικά, πολλές ευκαιρίες ανάδειξης και σταδιοδρομίας στους νέους της περιοχής, καθώς έχει τμήματα για μηχανικούς μηχανών θαλάσσης, για σχεδιαστές μέσω συστημάτων Η/Υ, για στελέχη τραπεζικών εργασιών, για στελέχη ναυτιλίας, για γραφίστες εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, για ειδικούς μηχανογραφημένου λογιστηρίου κ.λπ. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, η υφυπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Γ. Γαβριήλ, ο διευθυντής της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Ν. Καβαλιέρος και άλλοι. Μόνο από το επίπεδο των ομιλητών, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σημαντική και ξεχωριστή είναι αυτή η ημερίδα. Γι’ αυτό και αξίζει να επισημανθεί και να επαινεθεί η προσπάθεια της διευθύντριας του ΙΕΚ Μαρίας Μαράκου, που κατάφερε να διοργανώσει μια ημερίδα αυτού του επιπέδου.

// Τα πήρε στο κρανίο ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ και σύμβουλος της πλειοψηφίας Κυριάκος Μανωλάκος, όταν όλοι στις αναφορές τους για τα φαινόμενα βίας από αλλοδαπούς στην Αθήνα δεν ανέφεραν το όνομα του δολοφονηθέντος στο πάρκινγκ της Ιουλιανού. Έτσι πήρε τον λόγο και είπε: «ΠΟΙΟΣ 44χρονος; Όνομα δεν έχει; Γιατί όλοι αποκρύπτουν το όνομά του; Γιατί δεν λένε ότι λέγονταν Μανώλης Καντάρης; Μήπως φοβούνται να μη γίνει ορόσημο; Εντάξει για τους λαθρομετανάστες, αλλά δεν τους καλέσαμε εμείς να έρθουν, να κάνουν καταλήψεις σε κτίρια και να παρανομούν. Και πείτε μας, εντέλει, πόσοι τέλος πάντων μετανάστες έχουν σκοτωθεί από “ρατσιστές Έλληνες” και πόσοι Έλληνες από αθώους λαθρομετανάστες;»

// Νομοθετική ρύθμιση και μάλιστα εσπευσμένη προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας μας για το πλιάτσικο των ειδών που κατάσχονται από τους λαθρέμπορους της Αθήνας. Στον Πειραιά έχουν καταγραφεί περισσότεροι έλεγχοι και επιχειρήσεις κατά του παραεμπορίου απ’ ό,τι στην Αθήνα, ενώ τα κατασχεθέντα αντικείμενα στους τέσσερις πρώτους μήνες της νέας διοίκησης, που ξεπερνούν τις 10.000, καταγράφονται κανονικότατα και καταστρέφονται παρουσία εκπροσώπων του δήμου και της ΕΛΑΣ χωρίς να λείπει ούτε ένα… κουμπί! Αυτό, όπως μάθαμε, συζητήθηκε σε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι κατέληξαν στη νομοθετική ρύθμιση που προαναφέραμε και στην οποία μάλιστα υπογραμμίστηκε ότι η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας αριθμεί 1.400 άτομα και του Πειραιά μόλις 102! Το γιατί η μία Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί και η άλλη «πλιατσικολογεί», ας αναζητηθεί στη διοίκηση του Γ. Δαβάκη και των έλεγχων που ασκεί σε κάθε επίπεδο ο Β. Μιχαλολιάκος. Για όλα υπάρχει κάποια εξήγηση…

// Αν και δεν ακούγεται τίποτα για εκλογές και για ψηφοδέλτια, στη ΝΔ του Πειραιά υπάρχει κινητικότητα. Όχι βέβαια για τις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου, που όλοι γνωρίζουν ότι αποφασίζει την τελευταία στιγμή, όταν έχουν κατασταλάξει τα πράγματα, αλλά εξαιτίας συγκεκριμένων κινήσεων από άτομα που ήταν υποψήφιοι το 2009 και επιδιώκουν να είναι ξανά στο προσκήνιο. Εκείνο που έχει συζητηθεί είναι ότι δύο γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού που στήριξε η ΝΔ θα είναι σίγουρα στο ψηφοδέλτιο, ενώ από εκείνους που κινούνται πολύ δεν θα είναι κανένας! Από αυτούς πάντως που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση και ασχολούνται μόνο με τη δουλειά τους, ο Σπ. Σπυρίδων και ο Γ. Βουτσινάς εμφανίζονται πιο χαλαροί και δεν προσπαθούν να εκβιάσουν τις εξελίξεις. Κάνουν όμως συντήρηση και καταγραφή δυνάμεων και, όταν ρωτηθούν, λένε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του». Και οι εκλογές στην ώρα τους, θα προσθέταμε εμείς…

// «Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς πρωτοπορεί και ανοίγει νέους ορίζοντες προσφοράς στην Εκπαίδευση»! Μ’ αυτά τα λόγια εγκαινίασε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά, τη λειτουργία μιας υπερσύγχρονης, υψηλών απαιτήσεων επένδυσης για την τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων σε κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου της Ι. Μ. Πειραιώς. Ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ χαρακτήρισε την ημέρα της επίσημης έναρξης των διαδραστικών πινάκων ως μια ιδιαίτερα ευλογημένη και ξεχωριστή στιγμή στην πορεία της εικοσάχρονης εκπαιδευτικής προσφοράς της Πειραϊκής Εκκλησίας προς τη μαθητιώσα νεολαία!


Σχολιάστε εδώ