Θολό το τοπίο στον ΕΔΟΕΑΠ

Το γλιτώσαμε αυτήν τη φορά το ουάν γούμαν σόου στη Γεν. Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της περασμένης Τρίτης, με τους συναδέλφους να βάζουν από την αρχή την πρόεδρο στην άκρη, απαιτώντας να ακουστούν πρώτα τα μέλη του Ταμείου και στο τέλος να γίνουν οι διευκρινίσεις της διοίκησης συλλογικά πάνω στα θέματα που ανέκυψαν. Ε, κατά τις εφτά το απόγευμα, που πήρε τον λόγο η Ελένη Σπανοπούλου, είχαμε μείνει στην αίθουσα κάπου 50 από τους 1.266 που υπέγραψαν παρουσία στην είσοδο. Οι μισοί, φυσικά, σχεδόν δεν παρακολούθησαν τις εργασίες. Ήρθαν, έβαλαν την τζίφρα τους και απήλθαν. Αυτοί οι βιαστικοί δεν είχαν κάνει καν τον κόπο να παρουσιαστούν και να υπογράψουν στον «Πανελλήνιο» για τη ΓΣ της ΕΣΗΕΑ, επειδή «δεν περιμένουν πια τίποτα από μια διαλυμένη Ένωση» όπως υποστηρίζουν. Ήρθαν όμως στο «Τιτάνια» για να υπογράψουν, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν κάποιοι ή να ασκήσουν κριτική στη διοίκηση επειδή η σημερινή κατάσταση και το μέλλον του Ταμείου συνδέονται άμεσα με την υγεία, την επικούρηση, το εφάπαξ, την ίδια δηλαδή τη ζωή μας.

Πρώτος λοιπόν στόχος μας -και αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα στη ΓΣ- είναι να προστατέψουμε την αυτονομία και τους πόρους του Ταμείου. Δύο στόχους, ωστόσο, η επίτευξη των οποίων εξαρτάται εν πολλοίς από τα συνδικαλιστικά μας σωματεία, γεγονός που φαίνεται να ξεχνάνε όσοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην ΕΣΗΕΑ. Διπλές εκλογές έρχονται στις 25-26 Μαΐου, εμείς οι δημοσιογράφοι καλό θα είναι να κάνουμε ένα υπεύθυνο ρεπορτάζ πριν ψηφίσουμε για διοίκηση ΕΣΗΕΑ – ΕΔΟΕΑΠ.

Τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ

Βασικό ερώτημα της γενικής συνέλευσης, εάν θα επιβιώσει ο ΕΔΟΕΑΠ. Χωρίς αγγελιόσημο στα δημοσιογραφικά portals δεν θα επιβιώσουμε, είναι η απάντηση και της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ και του Π. Σόμπολου και πολλών συναδέλφων που ασχολούνται με τα οικονομικά θέματα. Δεν θα επιβιώσουμε εάν συνεχιστεί η κρίση και τα έσοδα από το αγγελιόσημο εξακολουθήσουν να μειώνονται με τη συρρίκνωση των διαφημίσεων. Δεν θα επιβιώσουμε εάν συνεχιστούν οι αθρόες εγγραφές στην ΕΣΗΕΑ και δεν γίνει εκκαθάριση του μητρώου. Όλοι οι νέοι συνάδελφοι που πραγματικά ζουν από τη δημοσιογραφία έχουν θέση στα σωματεία μας, με κάποιες όμως προϋποθέσεις, ώστε να μη βουλιάξουμε τελικώς όλοι. Ήδη το έλλειμμα από τη χρήση του 2010 έφτασε το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ και αρχίσαμε να βάζουμε χέρι στα αποθεματικά μας.

Όλοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό, εάν συνεχιστεί η αφαίμαξη. Παύουμε να είμαστε υγιές Ταμείο, μειώνονται δραματικά οι επικουρήσεις και οι άλλες παροχές, γινόμαστε ΙΚΑ. «Γιατί όχι και εμείς ΙΚΑ;» θα πείτε.

Γιατί μιλάμε για το γνωστό ΙΚΑ που όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στην αναδιοργάνωσή του πριν φτάσουμε στο ένα Ταμείο για τους ασφαλισμένους. Με το να ισοπεδώσουμε το δικό μας Ταμείο, το οποίο δεν επιβαρύνει το Δημόσιο, δεν προσφέρουμε καμιά υπηρεσία στον οικοδόμο και την κορδελιάστρα. Η αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΕΔΟΕΑΠ απασχόλησε πολλούς συναδέλφους στη ΓΣ Πρώτοι ο Αξελός και ο Καρέρ, μιλώντας ως μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν οι κατάλογοι μισθοδοσίας, με το δικαιολογητικό ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα. Θέμα προέκυψε όταν αποκαλύφθηκε ότι η σύμβουλος Αγαθή Κυρίτση παραιτήθηκε μία ημέρα πριν από τη ΓΣ, αποδεχόμενη προφανώς την πρόταση της Ελένης Σπανοπούλου να αναλάβει τον τομέα επικοινωνίας του ΕΔΟΕΑΠ. Ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ φάνηκε να μην έχει αντίρρηση σε αυτήν τη μεταπήδηση, που ωστόσο βρήκαν αντιδεοντολογική πολλοί συνάδελφοι. Ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μάλιστα, μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, παρέδωσε ψήφισμα στον Αργύρη Δεμερτζή με το οποίο αποδοκιμαζόταν αυτός ο ενδεχόμενος διορισμός, αλλά κατά περίεργο τρόπο το ψήφισμα δεν διαβάστηκε, επειδή… χάθηκε κάπου εκεί στα έδρανα, ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΣ και στον πρόεδρο του ΤΥΠ. Τελικώς τον διορισμό θα τον αποφασίσει το νέο ΔΣ. Όλοι οι σύμβουλοι, π.χ., των παλαιών διοικήσεων, μερικοί από τους οποίους ήταν και μέλη του τελευταίου ΔΣ, βαρύνονται με το γεγονός ότι άφησαν να ερειπωθεί το παλιό κτίριο και αντί για ένα άσπρισμα χρειάστηκε ολική επισκευή κόστους 1.600.000 ευρώ. Ήταν ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που απασχόλησαν τη ΓΣ, συνδεδεμένο με την επιπολαιότητα, τις κόντρες και τον ωχαδελφισμό μερικών συμβούλων μας. Να δούμε και κάποια ακόμα θέματα που ανακίνησαν ορισμένοι συνάδελφοι.

Τζώρτζια Κοντράρου: «Το έλλειμμα των 18,5 εκατ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 8% των αποθεματικών μας κεφαλαίων, πρακτικά σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ έχει αρχίσει πλέον να μετατρέπεται σε προβληματικό Ταμείο. Η πλειοψηφία του ΔΣ ελέγχεται για ακριβές και αχρείαστες παροχές, πελατειακές εξυπηρετήσεις για τον προσπορισμό ψήφων, επικίνδυνη διαχείριση των επενδυμένων πόρων του Ταμείου, έργα βιτρίνας, υπογραφή λεόντειων συμβάσεων… Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει πολύ περισσότερα μέλη από όσα μπορεί να αντέξει… Τα έσοδα τα προερχόμενα από το αγγελιόσημο έχουν μειωθεί κατά 50%… Σε τρία χρόνια η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη. Χρειάζεται επειγόντως να σκεφτούμε εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης των αποθεματικών μας με τον άμεσο φραγμό της χωρίς όρια διεύρυνσης του αριθμού των ασφαλισμένων»…

Ν. Ιγγλέσης: «Ο ΕΔΟΕΑΠ χρειάζεται άλλη πολιτική αντίληψη και διαφορετικό διαχειριστικό πνεύμα. Είμαστε στα πρόθυρα νέων περικοπών αποδοχών, οι συντάξεις προβλέπεται να μειωθούν, εκτός και αν βρουν τρόπο να μειώσουν τους συνταξιούχους».

Δημήτρης Τσαλαπάτης: «Άλλο οικονομική ύφεση και άλλο ΕΔΟΕΑΠ. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι δαπάνες, είναι ο ατελής εισπρακτικός μηχανισμός. Κάναμε ολόκληρο αγώνα για να εισπράξουμε αγγελιόσημο από ορισμένες ΔΕΚΟ και δεν δόθηκε καμιά συνέχεια στον αγώνα αυτό. Η διοίκηση φαίνεται να έχει κάποια πολιτική την οποία αγνοούμε. Μπορεί το Μνημόνιο να απαιτεί τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών φορέων, αλλά εμείς είμαστε αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο. Γιατί τα παραδώσαμε στο ΔΝΤ;»

Κώστας Τσουπαρόπουλος (πρόεδρος ΕΤΑΠ-ΜΜΕ): «Μας βεβαιώνουν πως το αγγελιόσημο δεν θα καταργηθεί, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί εάν πάει σε μάκρος η κρίση… Το πρώτο τρίμηνο του 2011 η διαφήμιση έπεσε κατά 30%. Οι οκτακόσιοι που δίνουν αγγελιόσημο ελέγχονται από το λειψό και ανεκπαίδευτο προσωπικό μας. Δεν έχουμε υπαλλήλους για να διεκπεραιώνουμε χωρίς καθυστέρηση τις διαδικασίες συνταξιοδότησης, παροχής επιδομάτων κ.λπ… Από τον Ιούλιο του 2011 δεν θα γίνονται δεκτές μισθοδοτικές καταστάσεις χωρίς να κατατίθενται και οι ανάλογες εισφορές. Έτσι θα έχουμε σοβαρά έσοδα… Θα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μην καταργηθεί η σχετική διάταξη… Έγινε λόγος να συνδεθούν τα μπλοκάκια με εισφορές στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, αλλά έτσι υπάρχει φόβος να γενικευτούν τα μπλοκάκια. Όσοι συνταξιούχοι δουλεύουν, θα τους συμβούλευα να καταβάλλουν τις εισφορές στο ΤΕΒΕ, γιατί θα τους πιάσει κάποια στιγμή η τσιμπίδα και θα πληρώσουν μεγάλα ποσά».


Σχολιάστε εδώ