Ευθεία παρέμβαση…

ΜΕ ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας ισοδυναμούν οι εκβιαστικές απαιτήσεις των Βρυξελλών για συναίνεση της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ, στην υλοποίηση του Μνημονίου. Σε σημείο μάλιστα να το θέτουν ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στήριξης, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά. Οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής της συναίνεσης, αλλά ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης με την επίδειξη υπευθυνότητας από όλους στη χώρα. Από τη ΝΔ σημειώνουν ότι οι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Όλι Ρεν υπερέβησαν τα εσκαμμένα, ενώ ο Αντ. Σαμαράς έσπευσε να επισημάνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει αντιπολίτευση και χαρακτήρισε «άκομψη» την παρέμβαση των Βρυξελλών. Παράλληλα, σημείωσε ότι συμφωνεί με τους στόχους των Βρυξελλών για μείωση του ελλείμματος και των δημοσίων δαπανών, αλλά δεν πρόκειται να στηρίξει μια αποδεδειγμένα λανθασμένη πολιτική. Αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο συναίνεσης, διευκρίνισε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει όσα μέτρα είναι για το καλό της Ελλάδος. Αντίθετα στην προοπτική της συναίνεσης ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να καταγγέλλει σχέδια εκφοβισμού και οικονομικής τρομοκρατίας για να περάσουν τα μέτρα. Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συναίνεσης ο ΛΑΟΣ, υπό τον όρο να γίνουν αλλαγές. Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και προανήγγειλε κύκλο επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πιέσεις

ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ άνευ προηγουμένου οι πιέσεις της «τρόικας» προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα δανειοδότησης. Ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διορθωθούν οι αποκλίσεις στην υλοποίηση του Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. για το 2011, ενώ η κυβέρνηση ξαναγράφει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υπό το φως των νέων δεδομένων και των εκβιαστικών απαιτήσεων της «τρόικας». Με συνέπεια να καθυστερεί κι άλλο η ανακοίνωση, που αρχικά επρόκειτο να γίνει στις 16 Μαΐου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν στο πρόβλημα της Ελλάδας. Η Γερμανία προκρίνει την επιμήκυνση κάτω από σκληρούς όρους και άλλες χώρες συζητούν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ μίλησε για ήπια αναδιάρθρωση στο μέλλον, αφού προηγουμένως η χώρα μας εφαρμόσει κατά γράμμα ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ που ζήτησε από τους κατοίκους των χωρών της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα κ.ά.) να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης, να περιορίσουν τις άδειες και τις διακοπές τους.

Άνοιξε πόρτα…

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανοίγει η κυβέρνηση, έπειτα από απαίτηση της «τρόικας». Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι μετατάξεις των υπαλλήλων θα αποφασίζονται από το ΑΣΕΠ, καθιστώντας σαφές ότι ορισμένοι θα απορριφθούν και θα απολυθούν. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αφορά χιλιάδες υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, κρατικές τράπεζες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η αναγγελία προκαλεί αναστάτωση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα μετατάξεων, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται η συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Στις περιπτώσεις αυτές θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα περάσει από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, όσοι επιλεγούν να μεταταχθούν θα μπουν σε τριετή δοκιμαστική περίοδο, ενώ ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα απολύσεων μονίμων υπαλλήλων. Το κλίμα αναστάτωσης εντάθηκε μετά τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, που μίλησε για συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου της εθελούσιας εξόδου στο Δημόσιο, με την προοπτική ο αριθμός των δημ. υπαλλήλων να μειωθεί κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που μίλησε για απολύσεις και «πάγωμα» των προσλήψεων για μια τετραετία.

Καθυστερημένα

ΣΤΗ σκιά των πρόσφατων δραματικών γεγονότων η κυβέρνηση εξήγγειλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων της Αθήνας. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης του κέντρου με πεζές και εποχούμενες περιπολίες και η στοχευμένη δράση της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η λειτουργία επιπλέον κέντρων για τη χορήγηση μεθαδόνης και η μετατροπή των παλαιών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες. Σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης του κέντρου της πρωτεύουσας θα δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των κατοίκων ή την εγκατάσταση νέων στις επίμαχες περιοχές. Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνονται η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.ά., ενώ ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε αλλαγή του νόμου για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στην Αθήνα. Συντονιστής του προγράμματος ανέλαβε ο Θ. Πάγκαλος. Την ίδια στιγμή, λόγω της δολοφονίας του 44χρονου Έλληνα και του μετανάστη από το Μπαγκλαντές, η κατάσταση στο κέντρο παραμένει τεταμένη, λόγω και της «εμπλοκής» ακροδεξιών στοιχείων.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών σε τέσσερα ή πέντε σημεία της χώρας, ενώ ανέφερε ότι… προχωρά κανονικά (;) η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εισροής λαθρομεταναστών από την Τουρκία.


Σχολιάστε εδώ