ΕΣΗΕΑ: Ένα πνευματικό σωματείο με πνευματοκτόνες διοικήσεις…

Διαγκωνιζόμενες ομάδες -έκφραση μιας ελάχιστης οργανωμένης και έξωθεν κατευθυνόμενης μειοψηφίας «επαγγελματιών συνδικαλιστών»- συνωθούνται «στον δρόμο προς τα Σούσα (κομματικούς προθαλάμους) για σατραπείες και άλλα τέτοια»…

Είναι το γνωστό φαινόμενο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των «ιδεολογικών γυρολόγων», που άλλοτε προσφεύγουν «ικέτες» προς τη μια ή την άλλη κομματική διεύθυνση… και εσχάτως κατευθύνονται, ένιοι εξ αυτών, προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, το «κόμμα-αποφώλιο της Αριστεράς», τη ΔΗΜΑΡ του κ. Φώτη Κουβέλη!

Κατά την απόφανση της Γαλάτειας Καζαντζάκη, «Κοινωνία, εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω», η έκπτωση αξιών που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία άγγιξε θανάσιμα και τον θεσμό-έκφραση της αντικειμενικής και αδέσμευτης ενημέρωσης του δύστηνου αυτού λαού!

Στη θέση των «αρίστων του πνεύματος», που εξέφραζε σε επίπεδο ηγεσίας την ΕΣΗΕΑ, τις τελευταίες δεκαετίες επικάθησαν οι «αρεστοί» και «πρόθυμοι» στη διεκπεραίωση κομματικών επιταγών, των οποίων ακόμη και η επαγγελματική επάρκεια αμφισβητούνταν ισχυρώς από την πλειοψηφία του κλάδου…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκάστοτε εξουσία -και η νυν- πάντοτε επέλεγε και στηριζόταν για τη στελέχωση των μεγάλων κρατικών ειδησεογραφικών οργανισμών στους «προθύμους», οι οποίοι δεν προσμετρούν στο επαγγελματικό ενεργητικό τους ούτε καν ένα δημοσιογραφικό… «χειρόγραφο»!

Οι Πνευματοκτόνοι

Η ΕΣΗΕΑ χάρη στον ζήλο, στην ανιδιοτέλεια και στην υπευθυνότητα Δημοσιογράφων του παρελθόντος είναι ο «άσωτος κληρονόμος» μοναδικών πνευματικών θησαυρών.

1. Μια πλούσια βιβλιοθήκη 50.000 περίπου τόμων σπανίων βιβλίων και εκδόσεων (π.χ. ένα από τα αυθεντικά και δυσεύρετα σήμερα αντίτυπα της «Χάρτας του Ρήγα») συγκαταλέγεται σ’ αυτήν την κληρονομιά!

2. Μοναδικά χειρόγραφα, όπως αυτά που κληροδότησε ο ερευνητής και πανεπιστημιακός Απόστολος Δασκαλάκης, που μάλλον ανήκουν στους αδελφούς Στεφανόπολι, τους απεσταλμένους του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Μάνη το 1797 προκειμένου να προετοιμάσουν, εν όψει της εκστρατείας του γάλλου στρατηλάτη στην Αίγυπτο, επανάσταση στον ελλαδικό χώρο κατά της οθωμανοκρατίας.

3. Αρχεία πολιτικών ανδρών, π.χ. του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, επτά φορές πρωθυπουργού της χώρας, και άλλων σημαντικών πολιτικών της Νεωτέρας Ελλάδας.

4. Μοναδική συλλογή των πρωτοτύπων διεθνών συμφωνιών, που ακόμη και το Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών στερείται.

5. Συλλογή από σπάνιες και μοναδικές γκραβούρες ξένων περιηγητών, που διέσχισαν τον ελλαδικό χώρο πριν και κατά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

6. Συλλογή χαρτών των διαφόρων διαμερισμάτων του ελλαδικού χώρου, καθώς και των νησιών του Αρχιπελάγους.

7. Συλλογή σπάνιων εφημερίδων της περιόδου της Επανάστασης του 1821 (π.χ. «Ελληνικά Χρονικά» του Μεσολογγίου), καθώς και σπάνιων εφημερίδων-εντύπων του Ελληνισμού της Διασποράς.

8. Ανέκδοτα χειρόγραφα ιστορικών-δημοσιογράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, με μελέτες που δυστυχώς παρέμειναν αδημοσίευτες.

9. Σώματα εφημερίδων που διατρέχουν τον 19ο αλλά και τον 20ό αιώνα.

10. Σημαντικότατο φωτογραφικό αρχείο.

Ο ανεκτίμητος αυτός πνευματικός πλούτος παραμένει αναξιοποίητος, βορά του χρόνου, και δυσπρόσιτος, βεβαίως, στους ερευνητές. Οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ, του κατ’ επίφαση πνευματικού σωματείου, αν και εκμεταλλεύτηκαν σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω πνευματοκτόνων διαθέσεων, άφησαν απλήρωτους -και συνακολούθως αποχώρησαν- τους τρεις νεαρούς ειδικούς στην τακτοποίηση και στη συντήρηση της βιβλιοθήκης και των θησαυρών της! Τους «ακριβοπληρωμένους» ειδικούς των 600 ευρώ μηνιαίως!

Σημειώνεται ότι οι τρεις αυτοί ευσυνείδητοι ειδικοί επιστήμονες, με τις γλίσχρες αυτές απολαβές, κατόρθωσαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουν-συντηρήσουν σημαντικό μέρος των Αρχείων και 7.000 περίπου τόμους σπάνιων βιβλίων. Το «Αιδώς Αργείοι» δεν μπορεί να καλύψει την αγανάκτηση κάθε πνευματικού ανθρώπου για τη συμπεριφορά της πνευματοκτόνου ηγεσίας ενός πνευματικού σωματείου όπως είναι η ΕΣΗΕΑ!

Στο έλεος των καταπατητών και των ευνοουμένων…

Η ΕΣΗΕΑ -οι διοικήσεις της βεβαίως- παραμένει, δυστυχώς, διαχειριστής ανυπολόγιστης αξίας περιουσίας (ακίνητα, διαμερίσματα, οικόπεδα κ.λπ.) που παλαιοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι κληροδότησαν στην Ένωση.

Χαρακτηριστικά δείγματα:

Α) Το κληροδότημα του αείμνηστου Γεράσιμου Λύχνου, το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει και μεγάλη οικοπεδική έκταση στην περιοχή Πολιτείας – Κοκκιναρά. Ουδείς μέχρι πρότινος είχε ενδιαφερθεί για το τεραστίας αξίας αυτό ακίνητο, σε σημείο καταπατητής όχι μόνο να το καταλάβει αλλά και να χτίσει εντός του ακίνητο! Μόλις την τελευταία στιγμή και πριν ο καταπατητής αποκτήσει δικαιώματα χρησικτησίας, διασώθηκε από το ενδιαφέρον συναδέλφου. Τώρα η Ένωση πρέπει να καταβάλει και σχετικό πρόστιμο στην Πολεοδομία λόγω του αυθαιρέτου του καταπατητή!

Και να φαντασθεί κανείς ότι η ΕΣΗΕΑ διαθέτει ακριβοπληρωμένη Νομική Υπηρεσία και ομοίως πολυπληθή διοικητική οργάνωση!

Β) Το κληροδότημα της αείμνηστης Έλλης Πολίτη, διαμέρισμα 110 τετραγωνικών στο κέντρο των Αθηνών και στις πλέον «ακριβές περιοχές», στην οδό Σκούφου. Έχει παραχωρηθεί για κατοικία σε άτομο της «ομοταξίας των δημοσιογραφο-πατέρων», με συμβολικό ενοίκιο!

Γ) Το κτίριο της οδού Ζαΐμη έχει αφεθεί στην τύχη του και στους βανδαλισμούς «κάποιων επαναστατών χωρίς αιτία»!

Θα τρίζουν τα κόκαλα του μακαρίτη Νίκου Καραντηνού, που ανάλωσε τη ζωή του στους αγώνες για την «ασπιρίνη των δημοσιογράφων»!

Την ίδια τακτική ακολούθησαν οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και για άλλα κληροδοτήματα στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Κληροδοτήματα – Υποτροφίες

Η αποθέωση της φαυλότητας και της ευνοιοκρατίας ακολουθήθηκε από τις διοικήσεις του Σωματείου και στην απονομή υποτροφιών που εκπηγάζουν από κληροδοτήματα για την επιμόρφωση συναδέλφων ή αριστούχων παιδιών συναδέλφων.

Και εδώ ακολουθήθηκε η τακτική του «Αιγυπτιακού Ιερατείου», της απόλυτης σιωπής και της εν κρυφώ προώθησης των υποτροφιών σε «ημετέρους», οι οποίοι μάλιστα ουδέ καν τα τυπικά προσόντα διέθεταν.

Προσφάτως απονεμήθηκε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό σε «ημέτερο» απόφοιτο Λυκείου!

Οι «επαγγελματίες άνεργοι»…

Τη στιγμή που ο κλάδος μαστίζεται από το σαράκι της ανεργίας, οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ διαχειρίζονται τα κονδύλια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας κατά το γνωστό πελατειακό σύστημα και χιλιάδες ευρώ διανέμονται στους ίδιους και τους ίδιους «πελάτες», τους «επαγγελματίες άνεργους», οι οποίοι κάποτε πέρασαν από κάποιο δημοσιογραφικό γραφείο και έκτοτε μετέρχονται το «αξίωμα» του «επαγγελματία ανέργου»!

Η Ηθική, η Εντιμότητα και η Ευθύνη έναντι του κλάδου επιβάλλουν στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, έστω και απερχόμενη, να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των επιδοματούχων, με τα ακριβή ποσά για έκαστο εξ αυτών…

Άλλωστε, γνωρίζει, ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»…

«Φάτε, πιέτε, μωρʼ αδέλφια»…

Ο απολογισμός πεπραγμένων που εστάλη στα μέλη της ΕΣΗΕΑ εν όψει της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Σωματείου, έστω και κεκρυμμένως, επιβεβαιώνει το γνωστό δημώδες άσμα: «Φάτε, πιέτε, μωρ’ αδέλφια, κάτω στου Βάλτου τα χωριά…».

Μόνο το ποσόν των 48.000 ευρώ που καταγράφεται για… καφέδες αρκεί να εξεγείρει κάθε ακέραιη συνείδηση για τον «σεβασμό» των μελών του ΔΣ, έναντι του ιδρώτος των συναδέλφων και της αγωνίας τους για το μέλλον του Σωματείου.

Ο πάνσοφος λαός μας, κύριοι συνάδελφοι των διοικήσεων του Σωματείου, λέει:

* Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στον που την έχει»…


Σχολιάστε εδώ