«ΕΚΤΕΛΕΣΕ» ΕΝ ΨΥΧΡΩ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Όχι μόνο τον υποχρέωσε να επιστρέψει στο Μαξίμου και να ανασκευάσει τις απόψεις του περί «έλλειψης πολιτικής διεύθυνσης» της χώρας, αλλά στη συνέχεια το πρωθυπουργικό γραφείο φρόντισε να διοχετεύσει σε συγκεκριμένη απογευματινή εφημερίδα («Νέα») λεπτομέρειες του επεισοδίου. Κατά τέτοιον τρόπο μάλιστα, που αναδείκνυε το «μεγάλο στραπάτσο» του υπουργού Άμυνας. Το επίμαχο δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι υποχρεώθηκε να κάνει διευκρινιστικές (διορθωτικές) δηλώσεις κάτω από την ευθεία απειλή του πρωθυπουργού ότι, αν δεν το έκανε, θα τον έθετε εκτός κυβέρνησης, πιθανότατα και εκτός ΠΑΣΟΚ. Ο διάλογος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παπαχρήστου, που υπογράφει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, ήταν:

• «Θα βγεις τώρα στις κάμερες και θα ανασκευάσεις αμέσως, είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να του εξηγήσει.

• Δεν θέλω καμία εξήγηση. Βγαίνεις τώρα, αλλιώς τελειώσαμε, είπε ο Γ. Παπανδρέου χωρίς να αφήσει περιθώριο διαπραγμάτευσης».

Διάλογος, που δείχνει πόσο έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι ο Γιώργος πίσω από το χαμόγελο που παραπλανεί είναι πολύ σκληρός και αδίστακτος. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γεύεται ο Βενιζέλος τέτοια συμπεριφορά… Μπροστά στην… προοπτική αυτή, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι όταν μιλούσε για «έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης» δεν εννοούσε τη κυβέρνηση, αλλά την… αξιωματική αντιπολίτευση, την κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλα παρόμοια, προκαλώντας μειδιάματα και ειρωνικά σχόλια. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ήταν η συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου το 2007, όταν απαίτησε με ιταμές φράσεις από τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο τότε είχε καλέσει στη Χαριλάου Τρικούπη να μην προχωρήσει στην ίδρυση «Ομίλου Προβληματισμού», όπως είχε προαναγγείλει, κι εκείνος έσπευσε να συμμορφωθεί. Μετά την τελευταία σύγκρουση το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις είναι κάτι παραπάνω από ψυχρό και με τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στην κυβέρνηση είναι απίθανο να αποκατασταθεί στο άμεσο μέλλον. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος στη σχετική ερώτηση περιορίσθηκε σε μια «χλιαρή αναφορά» που κάθε άλλο παρά πρόσφερε πολιτική κάλυψη στον κ. Βενιζέλο. Στο Μαξίμου περισσεύει η οργή κατά του υπουργού Άμυνας και με δεδομένο τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες αποφάσεις θα πάρει στον ανασχηματισμό, αν και, όπως σημειώνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν παρακινδυνευμένο να τον αφήσει εκτός Υπουργικού Συμβουλίου. Εξίσου οργισμένος είναι και ο υπουργός Άμυνας, που θεωρεί «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» τη διαρροή από το Μαξίμου λεπτομερειών της κλειστής συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό. Επειδή όμως δεν μπορούσε να «επιτεθεί» εναντίον του κ. Παπανδρέου, προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις σε βάρος της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για δημοσίευμα «βάναυσα ανακριβές και προβοκατόρικο εις βάρος της κυβέρνησης και της ενότητάς της». Στελέχη που συνομιλούν μαζί του αναφέρουν ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του λόγω του ότι βλέπει πως χάνει ξανά το… τρένο της αρχηγίας. Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι μέχρι πριν από δυο-τρεις εβδομάδες ο κ. Βενιζέλος πίστευε (άγνωστο με ποια δεδομένα…) ότι ο κ. Παπανδρέου θα τον έχριζε διάδοχο!


Σχολιάστε εδώ