Διά χειρός…

…Του Θόδωρου Βάρδα, προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης, από άρθρο του στο κυριακάτικο «Βήμα».

Θα καταργούσε θεσμική λειτουργία η συναίνεση

«Η άποψή μου είναι ότι η λύση της συναίνεσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος προϋποθέτει τη λειτουργία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ως δικλίδα ασφαλείας ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και τούτο διότι πρέπει να υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι το εν αναμονή κυβερνητικό κόμμα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο σε περίπτωση αποτυχίας του. Το κυβερνητικό έργο επιβάλλεται να ελέγχεται για την πολιτική του και αυτό είναι θεσμική λειτουργία και ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολιτική συναίνεση καταργεί αυτή τη θεσμική λειτουργία».

***

… Στέλιου Παπαθεμελή, στους «Αταίριαστους», τη στήλη του Θαν. Νιάρχου στο «συν» των «Νέων»:

Πικρές αλήθειες…

«Στην Τουρκία εξαφανίστηκαν πριν από επτά χρόνια τα τρία από τα τέσσερα κατεστημένα κόμματα, όπως εξαφανίστηκε το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της: πρωθυπουργός Τσιλέρ, πρωθυπουργός Ετσεβίτ, πρωθυπουργός Γιλμάζ. Δεν εξελέγησαν καν βουλευτές. Προέκυψε όμως για τους Τούρκους το καλύτερο, μια κυβέρνηση που διαθέτει όραμα, ένα όραμα που εμπνέει τους τούρκους πολίτες. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση της Τουρκίας, που τα έχει καταφέρει τόσο καλά για την ίδια της τη χώρα, είναι μια από τις χειρότερες για την Ελλάδα, γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι οι καλύτερες για τη δική μας χώρα. Οι δικές μας κυβερνήσεις ακολουθούν μονίμως –δυστυχώς– μια κατευναστική πολιτική και, όπως όριζε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η πολιτική αυτή σημαίνει να ταΐζεις τον κροκόδειλο με την ελπίδα να σε φάει τελευταίο. Η χώρα αυτή δεν σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και το Διεθνές Δίκαιο και χρησιμοποιεί τον στρατιωτικό εκβιασμό που γίνεται αποτελεσματικός όταν ο αποδέκτης του έχει φοβικά σύνδρομα, όπως έχουν οι σημερινές ελλαδικές ελίτ, πολιτικές, διανοητικές, δημοσιογραφικές».

***

…Της Δήμητρας Ευθυμιάδου της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».

Αποβραδίς…
«Ένα αγωνιώδες Σαββατοκύριακο πέρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος πριν βγει τελικά τη Δευτέρα το μεσημέρι να κάνει τις περιβόητες δηλώσεις που τον κατέστησαν πρόσωπο των ημερών. Πήρε… παρέα στενό του συνεργάτη επί της επικοινωνίας και άρχισαν να γράφουν στο σπίτι του την ομιλία του. Μέχρι πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής έσβηνε και έγραφε».


Σχολιάστε εδώ