Δεν αντέχει η χώρα παραπάνω από 3 κανάλια!

Για την ΕΡΤ μόνο καλά λόγια έχει, όταν όλοι την πετροβολούν. Σ’ αυτούς που με ευκολία λένε να κλείσει η ΕΡΤ ή να συρρικνωθεί, η απάντησή του είναι γιατί, από την στιγμή που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Και κατακρίνει τον πρωθυπουργό ότι την εμφάνισε ως το πόστερ της διαφθοράς, όταν το μεγάλο πάρτι γίνεται αλλού, στα νοσοκομεία, στα υποβρύχια κ.ά.

Αυτά ως πρόγευση της… ανάκρισης που ακολουθεί…

// Θα πάμε σε συγχώνευση καναλιών;

«Ποτέ δεν χωρούσε η χώρα επτά ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Ήταν πάντα οριακή η κερδοφορία. Το 1990 οι Ιταλοί ήθελαν να επενδύσουν τηλεοπτικά στην Ελλάδα και από μια έρευνα που έκαναν στην αγορά είδαν ότι ο κλάδος αντέχει το πολύ 3 ιδιωτικά κανάλια. Δύο γενικής κατεύθυνσης με πλήρες ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα και ένα κανάλι ειδικής απαίτησης, όπως ένας μουσικός τηλεοπτικός σταθμός. Με δεδομένη τη σημερινή οικονομική συγκυρία η Ελλάδα όχι μόνο δεν χωράει επτά κανάλια αλλά ούτε και πολύ λιγότερα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συγχωνευθούν».

// Να συρρικνωθεί η ΕΡΤ; Έχετε δουλέψει εκεί, την έχετε αγαπήσει…

«Να συρρικνωθούν τα ψηφιακά κανάλια δεν διαφωνώ. Δεν έχει λόγο η ΕΡΤ σ’ αυτές τις εποχές να κουβαλά στην πλάτη της τρία ψηφιακά κανάλια, που κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν και τίποτα… Τα επίγεια κανάλια θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να συρρικνωθούν, γιατί από το κλείσιμο αυτών των καναλιών δεν θα ωφεληθεί η ΕΡΤ, αφού δεν πρόκειται να φύγουν οι μόνιμοι υπάλληλοί της. Και στα κανάλια να μπουν λουκέτο, το ίδιο προσωπικό θα εργάζεται. Άρα; Εγώ πάντως τους μόνιμους τους άφησα 3.600… Αλήθεια όμως γιατί να συρρικνωθεί η ΕΡΤ, αφού δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό; Όλοι μιλάνε για την περίφημη μείωση του ανταποδοτικού τέλους και το όφελος που θα έχει το κάθε νοικοκυριό από αυτή τη μείωση είναι 1,27 ευρώ, δηλαδή όσο πληρώνεις έναν φραπέ. Πιστεύετε ότι αυτή η μείωση θα γίνει αντιληπτή στην τσέπη ενός νοικοκυριού με 4 άτομα; Αντιστοιχούν τριάντα λεπτά στο κάθε άτομο. Τέλος πάντων, εγώ θεωρώ ότι όλα αυτά που γίνονται είναι για επικοινωνιακούς λόγους, για να γινόμαστε καλοί στην κοινωνία. Αυτές οι εξαγγελίες που διαβάζω είναι περίεργες για τον ηλεκτροδοτούμενο Έλληνα».

// Το ότι ο Έλληνας πληρώνει την ΕΡΤ για δώδεκα μήνες και είδε πρόγραμμα από την άνοιξη και μετά πώς το βλέπετε;

«Η ΕΡΤ προφανώς αποτέλεσε στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ ως δείγμα της κακής διακυβέρνησης του ελληνικού Δημοσίου από τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό έγιναν και διάφορες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου ξεχώρισε την ΕΡΤ και ουσιαστικά τη φωτογράφισε ως το πόστερ της διαφθοράς. Και αυτό είναι προφανές ότι επικοινωνιακά πουλάει πάρα πολύ. Δεν θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τα πεπραγμένα της περασμένης διοίκησης, ούτε της νυν διοίκησης. Αλλά το θεωρώ οριακά γραφικό και αυτό το καταλαβαίνει πλέον και ένας κοινός νους, γιατί η κυβέρνηση επιλέγει να λοιδορεί ένα μέσο, την ΕΡΤ, και τους ανθρώπους της, και γιατί συνεχίζει να δίνει τόσο πολλή τροφή, όταν όλα και όλα τα λεφτά που διαχειρίζεται είναι 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν 7 δισ. σε ευρώ και σε προμηθευτές… Αφήστε το υπουργείο Άμυνας με τα γερμένα υποβρύχια. Για μένα ωστόσο και ο μικρός κλέφτης και ο μεγάλος είναι ένοχος. Αλλά, για να είμαι δίκαιος, η κυβέρνηση έδωσε δυσανάλογο βάρος στα σκάνδαλα των δημόσιων φορέων σε σχέση με τα χρήματα που διαχειρίζονται… Πάντως, εγώ χαίρομαι που ο Λάμπης Ταγματάρχης αρχίζει και επιτίθεται στα blogs και όσα ανυπόγραφα γράφουν για την ΕΡΤ».

// Να φύγει η ΕΡΤ από τη διαφήμιση;

«Και εγώ συμφωνώ με τον κ. Χυτήρη να φύγει η ΕΡΤ από τη διαφήμιση, αλλά να μείνει μόνο εκεί που επιβάλλεται από τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή στις μεγάλες εκδηλώσεις -Γιουροβίζιον, Ολυμπιακοί Αγώνες, ποδόσφαιρο».

// Πώς σας φάνηκε ο φετινός διαγωνισμός της Γιουροβίζιον;

«Κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως ο κύριος της Γιουροβίζιον (γέλια)… Η Γιουροβίζιον για την τηλεόραση είναι ένα μεγάλο τηλεοπτικό πρόγραμμα με σύνθετες δυσκολίες αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές. Δυστυχώς, το αρμόδιο υπουργείο και η νυν διοίκηση της ΕΡΤ απασχολήθηκαν με τη Γιουροβίζιον με μεγάλο ενοχικό σύνδρομο. Έγιναν δέσμιοι μιας επικοινωνιακής πολιτικής που δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή σε ένα τηλεοπτικό προϊόν που αποφέρει έσοδα. Γιατί αν δεν απέφερε, αν δεν άξιζε με οικονομικούς όρους, δεν θα ερχόταν πρώτο σε τηλεθέαση στη Γερμανία, στην Ισπανία, δεν θα έστελνε το BBC 180 δημοσιογράφους να το καλύψουν, δεν θα επέστρεφε η Ιταλία στον διαγωνισμό. Ναι, η Γιουροβίζιον είναι ένα τηλεοπτικό πανηγύρι, μια μουσική τηλεοπτική γιορτή που αρέσει σ’ όλους τους λαούς, γιατί είναι κάτι που προκαλεί χαρά! Γι’ αυτό και το καλύπτουν 2.500 δημοσιογράφοι!».

// Το πρόστιμο που έπεσε από το ΕΣΡ στα παιδιά του «Ράδιο αρβύλα» σας πάει σε άλλες εποχές; Είναι δυνατόν να τους λένε να μη σατιρίζουν τους θεσμούς;

Γιατί οι γελοιογραφίες στις εφημερίδες τι κάνουν;

«Θεωρώ ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην παρούσα σύνθεσή του είναι τελείως ξεπερασμένο και εκτός από την κοινωνία. Προφανώς τα μέλη του δεν έχουν αντιληφθεί το τι συμβαίνει γύρω μας και ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να κατεβεί στο Σύνταγμα. Το ΕΣΡ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο ή να αλλάξει τη σύνθεσή του».

// Πιστεύετε ότι τη νέα τηλεοπτική σεζόν θα δούμε τη μερική κατάργηση της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης στα περισσότερα κανάλια;

«Όταν πάνω από πέντε διαφημιστικές εταιρείες έχουν κλείσει, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην αγορά. Ο κόσμος δεν καταναλώνει. Έχουν αλλάξει τα ζητούμενα στην τηλεόραση. Τα κανάλια δεν ψάχνουν για υψηλές τηλεθεάσεις αλλά για ευρώ! Κάποτε οι παρουσιαστές προσπαθούσαν να κλείσουν τη σεζόν με υψηλές τηλεθεάσεις και να πατσίσουν μια κακή αρχή. Τώρα πώς σας φαίνεται που ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά έκαναν μια εντυπωσιακή επιτυχία και δεν ξέρουν αν θα είναι στην ίδια ζώνη του χρόνου;».

// Ποια είναι η νέα μορφή τηλεόρασης;

«Επειδή η τηλεόραση και η λειτουργία της τηλεόρασης είναι ένα μοντέλο που μας έρχεται, ως επί το πλείστον, από το εξωτερικό, κυρίως από τη Δύση και την Αμερική, πιστεύω ότι θα ξαναγυρίσουμε σιγά σιγά στην πλοκή και στη μυθοπλασία. Δεν μπορεί να υπάρξει τηλεόραση χωρίς κωμωδία και δράματα! Το MEGA μπορεί το διάστημα της κρίσης και ο ΑΝΤ-1 να μην παράγει τίποτα καινούργιο και να μεταδίδει επαναλήψεις σειρών. Τα άλλα κανάλια δεν το μπορούν. Αν τα κανάλια όμως δεν μπουν στη διαδικασία παραγωγής σειρών τα επόμενα χρόνια νομοτελειακά δεν θα μπορούν να δείξουν σε επανάληψη τάλεντ σόου και ριάλιτι γιατί είναι μιας χρήσης. Από την άλλη, η ΕΡΤ επιβάλλεται να δώσει στον ηλεκτροδοτούμενο Έλληνα μεγάλες σειρές μυθοπλασίας και να το κάνει άμεσα. Δυστυχώς, όταν ήμουν σύμβουλος στην ΕΡΤ έπρεπε να πιέσω πιο πολύ προς τη δημιουργία σειρών».

// Ποια προγράμματα σας αρέσουν στην τηλεόραση;

«Εκτός από το “Νησί”, είμαι φαν του “Dancing with the stars”, του “Master chef”, του “Just the two of us”. Μ’ αρέσουν οι μεγάλες παραγωγές στην τηλεόραση. Από τις ενημερωτικές εκπομπές δεν χάνω τους “Πρωταγωνιστές” και εκπομπές έρευνας. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν μια καλή χρονιά όμως για την τηλεόραση! Κουτσά-στραβά κύλησε… Και βέβαια βλέπω πάντα τις εκπομπές σάτιρας “Ράδιο αρβύλα”, “Αλ τσαντίρι νιουζ”. Θεωρώ ότι η σάτιρα είναι μια διέξοδος και μια δικλίδα ασφαλείας για τον τηλεθεατή στις μέρες μας. Και να μην ξεχάσω την επιτυχία που έκανε ο Πέτρος Κωστόπουλος με τη βραδινή εκπομπή στον ALPHA. Mεγάλο λάθος και κακό τάιμινγκ ήταν η επιστροφή του “Big Brother” στην τηλεόραση».

// Τα χρυσά συμβόλαια που παίρνουν κάποιοι τηλε-σταρ αυτήν την εποχή δεν είναι πρόκληση;

«Μα, νομίζω ότι έχει μπει ψαλίδι σ’ αυτούς τους μισθούς, μην πω καλύτερα τσεκούρι! Οι εποχές έχουν αλλάξει και όσοι λένε ότι παίρνουν τρελά λεφτά από την τηλεόραση ψεύδονται. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τρομερά λάθη με τους μισθούς των ατόμων που εργάζονταν στην τηλεόραση και έχουμε όλοι ευθύνη για αυτό, γιατί δεν προβλέψαμε αυτό που θα έρθει, την τέλεια καταιγίδα όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στα Μέσα. Είμαι 21 χρόνια στην τηλεόραση και με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι όσοι βρεθήκαμε σε θέσεις διοίκησης έχουμε τις ευθύνες μας, γιατί δεν προβλέψαμε τις μελλοντικές δυσκολίες, αλλά ούτε καν τον βαθμό αυτών των δυσκολιών».

// Τα κουτσομπολιά μπορούν να σταθούν ακόμη στη μεσημεριανή ζώνη;

«Νομίζω ότι είναι φτηνές εκπομπές και ως φτηνές εκπομπές δεν θα καταργηθούν, απλά θα αλλάζουν μορφή και περιεχόμενο. Είναι ζωντανή τηλεόραση γύρω από τα νέα της σόου μπιζ που όλους μας αφορούν, έστω και για πλάκα ή για χάζι, και θα μείνει για αρκετά χρόνια στην τηλεόραση».

// Τα δελτία ειδήσεων πώς τα κρίνετε;

«Α, βλέπω όλα τα δελτία ειδήσεων! Μετά από κάθε δελτίο και μιζεριάζω και απογοητεύομαι και τρομοκρατούμαι. Αλλά αν εξαιρέσουμε κάποιες εκφράσεις από τους σχολιασμούς και τις αναλύσεις δεν θα πυροβολήσω τον ταχυδρόμο που μου έφερε το μήνυμα! Το μήνυμα είναι εκεί έξω στις αγορές. Το βλέπω. Τώρα αν ο ταχυδρόμος το διανθίζει με μεγαλύτερη κλάψα και το κάνει πιο βαρύ ή λυρικό το μήνυμα παραμένει στην πραγματικότητα ως έχει. Το βλέπεις στην τσέπη σου, δεν φταίει η Τρέμη ή ο Χατζηνικολάου που σου το λέει ή με μεγαλύτερη ένταση ή με περισσότερο δάκρυ».

// Πόσα χρόνια είστε στην τηλεόραση;

Και ποιες χρονιές θυμάστε έντονα;

«Από το ’89. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης ’89-’95, χρόνια αθωότητας για την ελληνική τηλεόραση, στα οποία βγήκαν σειρές-διαμάντια όπως οι “Αυθαίρετοι”, οι “Τρεις χάριτες”, οι “Δέκα μικροί Μήτσοι”… Τι άλλο να θυμηθώ; Δεν ξέρω, είναι τόσα πολλά…».

// Ποιες είναι οι σταθερές αξίες της ελληνικής τηλεόρασης;

«Σταθερές αξίες είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Λάκης Λαζόπουλος, η Ελένη Μενεγάκη, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Γιάννης Πρετεντέρης. Είναι άνθρωποι συνυφασμένοι με την τηλεόραση… Η Ρούλα Κορομηλά! Τη Ρούλα τι στην οθόνη να τη δεις, τι στον δρόμο να περπατά, αμέσως την τηλεόραση σκέφτεσαι στο νου σου. Είναι τηλεοπτική προσωπικότητα!».

// Την AGB την πιστεύετε;

«Πάντα κοίταγα τα νούμερα τηλεθέασης. Και πάλι θα πω ότι δεν πυροβολούμε τον ταχυδρόμο. Την τάση τη βλέπεις, η εταιρεία σου δίνει το δείγμα. Πολλές φορές, πολλά ιδιωτικά κανάλια πυροβόλησαν την AGB, έκαναν αγωγές, αλλά πάντα η AGB αθωώνεται. Πάντως, εγώ θα ήθελα κάθε τρία χρόνια το κράτος να προκηρύσσει ένα διαγωνισμό και να δίνει σε διαφορετική εταιρεία τις μετρήσεις. Έτσι θα βλέπαμε και τις τυχόν διαφορές και θα ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Γιατί δεν γίνεται; Δεν ξέρω!».

// Και για τις δημοσκοπήσεις;

«Η AGB πάνω-κάτω δεν αμφισβητείται. Είναι μια μέτρηση πάνω σε ανοικτούς δέκτες. Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λάθη. Παίζει μεγάλο ρόλο κάθε φορά ποιος κάνει την παραγγελία και τι ρωτά…».

// Ο κόσμος φταίει που βλέπει σκουπίδια ή η τηλεόραση που τα παράγει;

«Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό; Η τηλεόραση είναι ο καθρέφτης των κοινωνικών τάσεων αυτή τη στιγμή. Πάντα αντικατοπτρίζει την κοινωνία όπως τη βλέπει. Κάποιες φορές χρησιμοποιεί φακό υπό πρίσμα. Συνήθως οι τηλεθεατές ορίζουν το περιεχόμενο όμως της τηλεόρασης. Η τηλεόραση είναι δημοκρατικό μέσο. Είναι μέσο μαζικής επικοινωνίας, όχι ενημέρωσης. Είναι αμφίδρομη η επαφή. Πάντως, για δείτε έξω στην κοινωνία, έχουν όλοι οι συμπολίτες μας παιδεία, καλλιέργεια για να δουν εκπομπές πολιτισμού και τέχνης;».

// Γιατί απουσιάζετε από την τηλεόραση; Θα επιστρέψετε;

«Δεν υπάρχει το θα επιστρέψω ή δεν θα επιστρέψω. Την τηλεόραση την αγαπάω πάρα πολύ. Όταν κάποια πρόταση με καλύψει και οι συνθήκες ευνοήσουν με πολύ μεγάλη μου χαρά θα πάρω θέση. Μου λείπει άλλωστε ήδη. Στην τηλεόραση δεν δούλευα μόνο για βιοποριστικούς λόγους, ήταν το χόμπι μου, ο έρωτάς μου. Τα τελευταία χρόνια όμως στην τηλεόραση δεν γίνονται ωραία σίριαλ, μεγάλες παραγωγές. Άρα νομίζω ότι είμαι εκτός κλίματος».

// Το ότι έξι εφημερίδες έκλεισαν μέσα σ’ ένα χρόνο τι μήνυμα σας δίνει;

«Υγιές! Θα μείνουν οι εφημερίδες που έχουν καλό περιεχόμενο. Έρευνα, ρεπορτάζ. Όπως όταν άνοιξαν πάρα πολλά βίντεο κλαμπ και κάποια στιγμή έκλεισαν, έτσι θα γίνει και με τον Τύπο. Δεν μπορούν να μείνουν οι εφημερίδες που δεν πουλάνε θέματα αλλά αποχυμωτές. Θα μου πείτε θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι εκτός δουλειάς, που έχουν πίσω οικογένειες. Αυτό είναι πολύ θλιβερό… Γι’ αυτό δεν έχω να πω τίποτα, στενοχωριέμαι πάρα πολύ. Πάντως, εγώ θέλω εφημερίδες που μέσα από αυτήν την κρίση να βγουν στο τέλος και να υπηρετούν τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία και όχι άλλους λόγους για τους οποίους φτιάχτηκαν, όπως επιχειρηματικά ή κομματικά συμφέροντα. Να έχουν αρχή και τέλος τους την κοινωνία και τις ανάγκες της!».


Σχολιάστε εδώ