Βυζάντιον

Αν η περιπέτεια του Στρος Καν είναι στημένη από υπηρεσίες, τότε δεν μπορεί παρά να την έστησε ο ίδιος. Και ειλικρινά, αν μπορείτε εσείς να μου υποδείξετε καλύτερο τρόπο για την απογείωσή του στις γαλλικές δημοσκοπήσεις, θα σας παρακαλούσα να το κάνετε. Βεβαίως είναι πιθανό να του ράψουν μισό αιώνα κάτεργα στην καμπούρα και ο μόνος τρόπος για να μπει στα Ηλύσια Πεδία να είναι επιχείρηση κομάντο με σκοπό την απόδρασή του. Αλλά προαισθάνομαι ότι η αισθησιακή Οφηλία θα βάλει νερό στο κρασί της, χρώμα στα χείλη της και εκατομμύρια στον λογαριασμό της.

•••
Θα καταθέσει ότι τελικά, ναι, συνευρέθη με τον Ντομινίκ και ο λόγος που έβαλε τις φωνές είναι η αιφνιδιαστική αποχώρηση του αγοριού, που δεν επέτρεψε στον πολυπόθητο οργασμό να διασχίσει την πόρτα της σουίτας. Στην περίπτωση που δεν συμβούν όλα αυτά, ο Ντομινίκ έχει πέσει στη μοναδική γυναίκα των ΗΠΑ που γνωρίζει ότι η τιμή της είναι μεγαλύτερη από το κέρδος που αποφέρει μια καλή σεξουαλική επίθεση εις βάρος της. Ειλικρινά σας μιλώ, αν είχα τα προσόντα, θα έκανα τα πάντα για να γίνω η καμαριέρα του Ντομινίκ. Τα χρήματα θα έφταναν για να ξεπλύνουν την ντροπή, συν το ενδεχόμενο να μου άρεσε κιόλας – δεν μπορείς ποτέ να είσαι απόλυτος με αυτά τα θέματα.

•••
Την Κυριακή πριν από την Κυριακή του σκανδάλου, όταν ο πλανήτης παρακολουθούσε την περιπέτεια του Ντομινίκ, εγώ έγραφα σε αυτήν την ταπεινή γωνιά το εξής: «Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει φυσιογνωμικά τον Ντομινίκ Στρος Καν; Υποθέτω πως ναι. Αν έχεις ανήλικο κορίτσι, δεν το αφήνεις μόνο μαζί του ούτε για δέκα δευτερόλεπτα. Επίσης αν αποφασίσεις να πουλήσεις την ψυχή σου στον διάολο, είναι η μορφή που θα δανειστεί ο ακατονόμαστος όταν προσέλθει για το deal. Όχι άδικα. Η φύση είναι σοφή και ο Θεός κρατάει μολύβι σκιτσογράφου». Αν κάποιος θέλει να υποστηρίξει ότι η υπόθεση πλέχτηκε στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών, παραδίδω το απόσπασμα στη διάθεση της υπεράσπισης. Εννοείται πως θα επιθυμούσα να καταθέσω και στη δίκη. Θα μείνω στο «Sofitel». Την παρέα μου θα τη διαλέξω εγώ, εξαρτάται από τη βραδιά.

•••
Το πρόβλημα, λοιπόν, του Ντομινίκ είναι ότι, ειδικά αυτός, παίρνει call girls και στο τέλος του ραντεβού ζητάει να του επιστρέψουν τα λεφτά, και μάλιστα εντόκως. Είναι ακριβώς η πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα σου δώσει λεφτά, αλλά μετά θα σε πηδήξει και θα τα πάρει πίσω με τόκο. Αλλά, γαμώτο, είναι μια ιστορία που μπορεί να εμπνεύσει ποιητές, να σηκώσει τον Ευριπίδη από τον τάφο και να φωνάξει: «Σας τα έλεγα εγώ, κουφάλες, με το “έρως ανίκατε μάχαν”». Αφήστε κατά μέρος τις οικονομικές αναταράξεις της ιστορίας. Αφορούν κυρίως εμάς τους μίζερους και την οικονομία που άγεται και φέρεται από φήμες, e-mail και σεξ – η ελληνική οικονομία είναι στην κυριολεξία έρμαιο στις καύλες του κάθε περίεργου. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο διαπομπεύεται ο Ντομινίκ και θα δείτε τη συμπάθεια να ανθίζει μέσα σας όπως η αμυγδαλιά τον Φεβρουάριο. Σε λίγες μέρες να δείτε που θα επισημαίνεται η διάσταση στην ανθρωπιστική προσέγγιση της υπόθεσης. Οι Γάλλοι θα εξοργιστούν περισσότερο, στο τέλος όλοι εμείς στην Ευρώπη θα νικηθούμε από την εικόνα και θα αγνοήσουμε την ουσία. Οι Ευρωπαίοι θα θεωρούσαμε φυσιολογικό η καμαριέρα να γίνει ένα με τη σκόνη που πήγε να καθαρίσει. Όμως η Αμερική είναι η χώρα όπου η γραμματέας εκθέτει ολόκληρο Πρόεδρο και η καμαριέρα καταστρέφει τον εν δυνάμει Πρόεδρο της Γαλλίας. Αν δείτε τις περιπτώσεις Κλίντον και Στρος Καν, θα καταλάβετε και γιατί η χώρα εξέλεξε μαύρο Πρόεδρο. Και τότε θα σταματήσετε να με επικρίνετε επειδή τόσα χρόνια γράφω: «I love this country»!

•••
Μεταξύ μας δεν είναι διόλου δύσκολο όντας Έλληνας να αγαπήσεις μια οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι παλαιότεροι θα γνωρίζουν ότι ουδέποτε υιοθέτησα την έννοια της φιλοπατρίας με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι. Όμως το κακό με τον πατριωτισμό είναι πως πρόκειται για έννοια που υπαγορεύεται από τρίτους, συνήθως με τον τρόπο που τους βολεύει. Για παράδειγμα, το να πεθάνεις για την πατρίδα θεωρείται πιο σπουδαίο από το να κάνεις τους άλλους να πεθάνουν για τη δική τους. Διαβάζω, λοιπόν, όπως όλοι εσείς, την πύρινη αρθρογραφία που τα βάζει με τους δανειστές μας επειδή γίνονται πιεστικοί, βάζοντας τα δόντια τους στον λαιμό μας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι οι κυβερνήσεις που μας δάνεισαν ακούν στις χώρες τους αυτά που λέγονται εδώ όταν φεύγει ένας στρατιώτης για το Αφγανιστάν. Κοινώς, τους εγκαλούν για διάθεση εθνικών πόρων προς μια χώρα που υπάρχει με ψέματα, ίσως τελικά να υπάρχει μόνο στα ψέματα. Οι δανειστές μας είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τον κίνδυνο απώλειας των χρημάτων τους διότι θα τους πάρει ο διάολος στις χώρες τους. Και επειδή πλέον θεωρούν πως έχουν να κάνουν με κοινούς απατεώνες (α, ναι, διόλου δεν τους συγκινούν η ορθοδοξία, οι ρίζες μας και το μαρτύριο που υφιστάμεθα), προέκυψε το θέμα της συναίνεσης, που ενοχλεί τον Σαμαρά. Ξέρετε, λοιπόν, πού έχουμε φτάσει; Στο σημείο όπου κάποιος θα πρέπει είτε να σκίσει το καλσόν του είτε να αποδείξει ότι είναι μάγκας. Ας το τραβήξουμε στα άκρα. Ας ακούσουμε τον Δημαρά, τη Βάσω, τα χαριτωμένα του Σαμαρά. Και ας τους πούμε ότι η συναίνεση δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Ας σηκώσουμε τη φουστανέλα (από μπροστά, μην παρεξηγηθώ) λέγοντας πως θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε το Μνημόνιο. Αυτό μπορούν να το πουν πολλοί: ο Σαμαράς, ο Δημαράς, ο Φαήλος, μέχρι και ο εκδότης μου κάτι τέτοια λέει. Εμείς θα ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση και εκείνοι δεν θα δώσουν την πέμπτη δόση. Μετά μπορείτε να κάνετε κυβέρνηση κι εσείς οι ίδιοι.

•••
Δεν ξέρω, λοιπόν, ποιος είναι καλύτερος πατριώτης. Εγώ που λέω ότι δεν μας παίρνει για επαναδιαπραγμάτευση και τσαμπουκάδες ή ο Σαμαράς που λέει ότι έχει το δικό του πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση; Και γιατί, γαμώτο, δεν το έδωσε νωρίτερα σε όλους, από τον ΓΑΠ ως τον Στρος Καν, να το βάλει επάνω στο κεφάλι μιας καμαριέρας και να το διαβάσει, εισπράττοντας διπλή απόλαυση; Δεν το έκανε γιατί και ο ίδιος μετέρχεται τον ίδιο μικροπολιτικό λαϊκισμό του Παπανδρέου. Αυτήν τη στιγμή ο Σαμαράς ακολουθεί την απλή μέθοδο του «λεφτά υπάρχουν», επενδεδυμένη με ανέξοδους λεονταρισμούς για λαϊκή κατανάλωση. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είπε ότι η χώρα θα σεβαστεί την υπογραφή της. Και ειλικρινώς δεν ξέρω τι απαντά στο ερώτημα για το τι θα συμβεί έτσι και δεν πληρωθεί η πέμπτη δόση. Πιθανότατα θα σας πει ότι θα την πληρώσουν επειδή η κατάρρευση θα τους παρασύρει όλους. Δεν νομίζω ότι το σκέφτονται πια έτσι. Προσπαθήστε να μάθετε πώς αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Πρώτα θα αποκεφαλίσουν ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και μετά θα κουρέψουν το χρέος που κρατούν αυτοί. Και πλέον ακούς πολύ σοβαρούς παράγοντες να σου εξηγούν ότι η κατάρρευση είναι ένα χαρτί που ανακατεύτηκε στην τράπουλα και μπορεί να το τραβήξουμε ανά πάσα στιγμή. Αν μου δείξετε έστω και έναν διεθνή οικονομικό οργανισμό που δεν επεξεργάζεται ΚΑΙ το σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας, τότε θα έρθω σημαιοφόρος στον αγώνα κατά της «τρόικας», με την επιστροφή του Πάνου Παναγιωτόπουλου στην κυβέρνηση.

•••
Με την ευκαιρία, να στείλω κι εγώ ένα μικρό respect στον Γιώργο Πεταλωτή για τον τσαμπουκά κατά την τελευταία (δεν νομίζω να υπάρξει κι άλλη) εμφάνισή του στο Mega. Αυτό το βίντεο αρκεί για να κατανοήσουμε το πρόβλημα του Τύπου στην Ελλάδα. Όταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εμφανίζεται να κάνει «αντίσταση» σε ένα κανάλι-καθεστώς, τότε είναι εύκολο στην πλάτη του Τύπου να φορτώσεις τις ευθύνες και τις κατάρες για όσα μας συμβαίνουν. Και θα μπορείς να βρεις και κάποιο δίκαιο για να έχεις με το μέρος σου…


Σχολιάστε εδώ