Αύξηση συμμετοχής, αλλαγή νοοτροπίας
Μέσα σε ένα αρνητικό περιβάλλον που απαξιώνει το πολιτικό σύστημα και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, μια νέα γενιά εικοσάρηδων αρνήθηκε να συμβιβαστεί και θέλησε να εκφράσει τα πιστεύω της.
Μιλώντας ειλικρινά και πέρα από κάθε αμφιβολία, για την απαξίωση του θεσμού των εκλογών έχουν τεράστια ευθύνη και οι φοιτητικές παρατάξεις, που, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τις πράξεις και τις επιλογές τους, υπομόνευσαν το κύρος των διαδικασιών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μη λειτουργία της ΕΦΕΕ. Όμως και πέρα από αυτό, κάναμε μόδα το απολιτίκ και δώσαμε βάρος σε δράσεις και πράγματα που δεν έχουν σχέση με τον ουσιαστικό μας ρόλο στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Έχουμε ξεκάθαρα λοιπόν και εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης, κάτι που στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αντιληφθήκαμε και επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τη φετινή χρονιά.
Κάναμε την αυτοκριτική μας και προσπαθήσαμε μέσα σε λίγους μήνες να αλλάξουμε τη νοοτροπία μέσα στην οποία είχαμε όλοι μεγαλώσει και στηρίξει. Δώσαμε βάρος στην πολιτικοποίηση και την παραγωγή ιδεών, πράγμα που στην αρχή της χρονιάς αποτελούσε το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους μας. Ένα στοίχημα που είναι κοινό μυστικό πως, όταν το θέσαμε, όλοι μέσα μας φοβηθήκαμε. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για τη νέα Πρόταση Παιδείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και δεν κρύβω πως πολλές φορές αναρωτηθήκαμε μέσα μας αν θα της δώσει σημασία κανείς. Ήμασταν διστακτικοί γιατί μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούνταν από το lifestyle και την αδιαφορία για την πολιτική, έπρεπε να πείσουμε έναν κόσμο να κάτσει να προβληματιστεί, να προτείνει και στο τέλος να μεταδώσει πολιτικές ιδέες και θέσεις. Κι όμως, πέρα από τη συμμετοχή, αυτή η προσπάθεια ήταν ο μεγάλος νικητής την Τετάρτη το βράδυ.
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές ανταποκρίθηκαν, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά δεν έχει παραδοθεί στη μοιρολατρία και την απαξίωση των πάντων… αλλά διεκδικεί καλύτερη Παιδεία από αυτήν που της προσφέρουν.
Εδώ λοιπόν κρύβεται ο μεγάλος νικητής των φετινών φοιτητικών εκλογών.
Όχι στα απόλυτα νούμερα και ποσοστά, αλλά στην επιλογή μιας γενιάς νέων ανθρώπων να αποτινάξουν από πάνω τους την ταμπέλα του απολιτίκ-αδιάφορου και να επιστρέψουν την ουσία του ρόλου τους μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Να πολιτικοποιηθούν ξανά προσφέροντας αυτό για το οποίο οι συμφοιτητές τους τους εμπιστεύονται. Λύσεις.
Σίγουρα δεν καταφέραμε τα πάντα, όμως βάλαμε το πρώτο λιθαράκι και, όπως αποδείχτηκε, «ήταν πολλοί εκεί»… για να στηρίξουν.