αμυντικά θέματα

Να τρελαθώ;
ξ Δεν προλαβαίνω να παθαίνω εγκεφαλικά με όσα γίνονται, σε συχνά χρονικά διαστήματα, στο ΥΕΘΑ.
s Διαβάζω, μελετάω τον νέο Νόμο Περί Προμηθειών του κ. Βενιζέλου.
ξ Άρθρο 2 περί αρμοδιοτήτων Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.
s Στις παραγράφους 1, 2, 3 αναφέρονται οι αρμοδιότητες και στην 4, ακούσατε Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γκρεκοί, Σέρβοι, Άραβες, Οστρογότθοι;
«Αποφάσεις που λαμβάνονται, πράξεις που εκδίδονται και συμβάσεις που συνάπτονται, μετά από θετική γνώμη της Επιτροπής, θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο. Ο χρόνος έναρξης της ισχύος της παραγράφου αυτής, ανατρέχει στον χρόνο έναρξης της λειτουργίας της Υποεπιτροπής Εθνικής Άμυνας της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και στον χρόνο έναρξης της λειτουργίας της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων».
ξ Κοντολογίς, πριν από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξαγνισμού Αρπαχτών), έρχεται η μάζα πολυμελούς επιτροπής να βαφτίζει επωφελείς και συμφέρουσες, a priori και αναδρομικά, (!) τις προμήθειες που κάνει ο υπουργός! Ψάξε να βρεις υπεύθυνους…
s Δυστυχώς, παρʼ όλα τα σεισμικά φαινόμενα, στον χώρο των προμηθειών δεν βάζουν μυαλό.
ξ Απλώς σημειώνω ότι στην Τουρκία, για την πραγματοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος συζητούν κι αποφασίζουν ΜΟΝΟ 4 (πρωθυπουργός, Α/ΓΕΕΘΑ, ΥΕΘΑ, υφυπουργός Εξοπλισμών), για να εντοπίζεται αμέσως η ευθύνη.

Συμφωνία για αλλαγές
στις Στρατιωτικές Σχολές

ξ Η συζήτηση για την πρόταση του Σαμαρά, περί αλλαγής του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στις Στρατιωτικές Σχολές, καλά κρατεί. Την περασμένη εβδομάδα, ο αν. υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, με άρθρο του, είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει με την πρόταση Σαμαρά, αφήνοντας όμως υπονοούμενα για το αξιοκρατικό της διαδικασίας, χρησιμοποιώντας ατυχείς εκφράσεις, όπως π.χ. τον όρο «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων». Η απάντηση ήλθε λίγες ώρες αργότερα, από τον αν. τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Στέφανο Γκίκα, ο οποίος με δηλώσεις του στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΜEGA, ξεκαθάρισε ότι η όποια αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές «θα διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια».

***

Θα μας τρελάνουν τελείως;

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου διοργανώθηκε από τη ΣΕΘΑ ημερίδα με θέμα Το Διεθνές Δίκαιο και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Η ημερίδα, πάντως, έκρυβε εκπλήξεις. Οι καθηγητές κ. Γρ. Τσάλτας, Πέτρος Σιούσιουρας και ο πρέσβης εμπειρογνώμων κ. Εμ. Γούναρης, παρότι γενικότερα παρέθεσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα της ΑΟΖ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν στο εμβρόντητο κοινό ότι δεν τη χρειαζόμαστε και ότι δεν μας προσφέρει τίποτα στην παρούσα συγκυρία, υιοθετώντας έτσι πλήρως τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Ακόμα κι όταν ο πρώην υφυπουργός Άμυνας της ΝΔ Γ. Σταθόπουλος διερωτήθηκε «αφού τόσα κράτη έχουν διακηρύξει ΑΟΖ, κάποια χρησιμότητα θα έχει…» η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική και μάλιστα σε έντονο ύφος!

Αυτό που δεν κατάλαβαν οι αξιότιμοι καθηγητές είναι ότι σαφώς και η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα είναι ένα σημαντικό όπλο που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο, όμως η ΑΟΖ είναι ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί που μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και να το αξιοποιήσουμε. Η ανακήρυξή της δε, θα περάσει και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, που έχει ανάγκη η παραπαίουσα ελληνική εξωτερική πολιτική. Μήπως ο Σύνδεσμος Επιτελών ΣΕΘΑ πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικός άλλη φορά στη σύνθεση των εισηγητών, ώστε να ακούγονται όλες οι απόψεις και όχι μόνο οι κυβερνητικές; Μήπως;

***

Κάποιος το είχε προβλέψει…

ξ Εννοώ τον ΑΝΥΕΘΑ, Π. Μπεγλίτη, καίτοι μη επαγγελματία πολιτικό και σχετικά άπειρο στις κομματικές καντρίλιες, που είχε λόγους να αντιδρά στην υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα του κ. Τατούλη ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
s Ο δεύτερος, μαινόμενος σήμερα, επιτίθεται κατά της κυβέρνησης γιατί περικόπτονται τα κονδύλιά του και επιτίθεται κατά του κ. Μπεγλίτη!
ξ Γιατί δεν ψάχνει στους ντόπιους, κ. Ρέππα και Σπυρόπουλο, που τον ανέδειξαν, πιστεύοντας ότι θα τον ελέγχουν;

Φάουλ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

ξ Έξαλλοι είναι οι πρόεδροι των Επτανησιακών Συλλόγων Αττικής, από την άρνηση του Α/ΓΕΕΘΑ να διαθέσει ένα μικρό έστω άγημα στον Άγνωστο Στρατιώτη, για τις εκδηλώσεις που κορυφώνονται σήμερα Κυριακή, για την 147η επέτειο της Ένωσης των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα Ελλάδα. Ο Αρχηγός δεν υπολόγισε τη βαρύτητα της ημέρας για το Έθνος και «κρύφτηκε» πίσω από μία άσχετη Διαταγή, εκτός και αν είναι απόφαση του υπουργού κ. Βενιζέλου, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα!

Κοίτα, μωρέ, ποιος μιλάει

ξ Αντί να κρύβεται, τώρα που συζητούνται στη Βουλή τα δυσώδη σκάνδαλα της SIEMENS και των υποβρυχίων, που εξελίχθηκαν επί Σημιτοκρατίας, ο μέγας υπεύθυνος κ. Κων. Σημίτης (Βραχύς ή Δώσων κατά Στάθη) εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει την εποχή του ως παράδεισο παραγωγικότητας και διαφάνειας!
s Ουδέν αναφέρει για τα υποβρύχια. Ξέχασε ότι αυτός είναι που διέκοψε τον διεθνή διαγωνισμό του ΠΝ, έθεσε το θέμα εμβόλιμο, εκτός ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 9.11.98, ότι αυτός έδωσε οδηγίες στον κ. Σμπώκο να συντάξει διάτρητη εισήγηση κ.λπ.
ξ Ομολόγησε ότι έκανε λάθος στην επιλογή συνεργατών, που έμμεσα τους φόρτωσε τις ευθύνες. «Κρίνεται ένας Αρχηγός βλέποντας τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν. Όταν είναι έντιμοι, πιστοί και ικανοί, ο Ηγεμόνας είναι σίγουρα σωστός, Όταν δεν είναι έτσι, ο Αρχηγός είναι αξιοκαταφρόνητος…», λέει ο σοφός Μακιαβέλι («Ηγεμόνας», σελ. 117, μετάφραση Ν, Καζαντζάκη), κ. Σημίτη.

Ταφόπλακα στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Αξιωματικών;

ξ Αληθεύει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν δέχτηκε να προωθήσει πρόταση του ΓΕΣ που αφορά νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά της κράτησης 2% επί των προμηθειών του ΓΕΣ υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας; Αν αληθεύει, τότε αναμφίβολα αποτελεί πλήγμα για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, το οποίο ως γνωστόν χορηγεί το εφάπαξ στα στελέχη και το οποίο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Πώς εξηγείται το γεγονός, οι αρμόδιοι να επιθυμούν την εξυγίανση του Ταμείου από τη μία, και από την άλλη να αποστερούν πολύτιμα έσοδα από αυτό;
Μήπως η άρνηση του ΥΠΕΘΑ να προωθήσει τη νομοθετική αυτή ρύθμιση αποτελεί προάγγελο κακών ειδήσεων και για τα άλλα Ταμεία, το ΜΤΝ και το ΜΤΑ;
Είναι δυνατόν να βρεθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση;
Γνωρίζουν οι αρμόδιοι πόσο θα μειωθεί το εφάπαξ των στελεχών από τη διαφαινόμενη κατάργηση του 2% υπέρ των Ταμείων Αλληλοβοηθείας; Μάλλον όχι! Γιατί αν γνώριζαν, θα προχωρούσαν χωρίς πρόβλημα τη νομοθετική ρύθμιση.


Σχολιάστε εδώ