Άρχισε ο «πόλεμος» δήμου και ΟΛΠ

Τελευταία όμως προστέθηκε μία ακόμα αιτία, που δεν είναι άλλη από την άρνηση του ΟΛΠ να αρχίσει να πληρώνει δημοτικά τέλη! Δηλαδή ο ΟΛΠ τα θέλει όλα δικά του. Και το όνομα του Πειραιά να χρησιμοποιεί και τους χώρους του να εκμεταλλεύεται και να μην πληρώνει τίποτα! Μέχρι και το τέλος της περιόδου Αγραπίδη, είχε βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποδίδει κάποια… ψίχουλα στον δήμο. Όταν έγινε όμως ΑΕ «κόπηκαν» κι αυτά. Τώρα που… έσφιξαν τα λουριά και η κυβέρνηση «πέρασε» τη… θηλειά στον λαιμό του δήμου με τις απειλές για «Μνημόνια» και «τρόικες», ο δήμαρχος έκανε το αυτονόητο: Ζήτησε να πληρώνουν και οι Οργανισμοί ή οι ανώνυμες εταιρείες που ελέγχει το Δημόσιο δημοτικά τέλη, όπως πληρώνει και ο τελευταίος… ψιλικατζής ή ο περιπτεράς που δραστηριοποιείται στην πόλη.

Με βάση λοιπόν την ισχύουσα νομοθεσία περί τελών, «έβγαλε» το… κοστούμι που αναλογεί στον ΟΛΠ και φθάνει τα 22 εκατ. ευρώ.

Αντί λοιπόν ο ΟΛΠ να συναινέσει ή, έστω, να ζητήσει κάποια διαπραγμάτευση για το ποσόν, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι δεν θα πληρώσει τίποτα!

Ο ίδιος, όμως, όταν κάποιος φουκαράς έχει καντίνα σε χώρο του και δεν του πληρώνει τέλη, τον στέλνει στα δικαστήρια και του κόβει τη σύμβαση… Σε σχετική δε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «για το θέμα των τελών και φόρων προς φορείς της αυτοδιοίκησης μετά από προσφυγές ΟΤΑ έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις από Πρωτοδικεία, Εφετεία και το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του ΟΛΠ ΑΕ».

Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι κάνει ένα σωρό εργασίες, όπως καθαρισμό των χώρων που προσεγγίζουν τα πλοία, παραλαβή αποβλήτων από τα πλοία, παροχή νερού και ρεύματος σ’ αυτά, ηλεκτροφωτισμό του λιμένα, ενώ έχει κάνει και το… τεράστιο έργο να συντηρεί το πράσινο και τον φωτισμό της Ακτής Μιαούλη!

Η ανακοίνωση ομολογεί ότι ο ΟΛΠ δεν δίνει τίποτα στον δήμο. Πληρώνει μόνο το υπουργείο Οικονομικών. Όλα τα υπόλοιπα που λέει ότι κάνει, τα πληρώνεται… Γιατί το κάθε πλοίο πληρώνει «λιμανιάτικα» και σε τελευταία ανάλυση το λιμάνι το θεωρεί «μαγαζί» του, γι’ αυτό και επενδύει σ’ αυτό. Για τον ΟΛΠ υπάρχει μόνο το λιμάνι. Όχι ο Πειραιάς. Αυτό δεν το έχει καταλάβει κανένας. Ούτε το κράτος ούτε ο κ. Ανωμερίτης. Γιατί και τη χρήση του ονόματος του Πειραιά θα έπρεπε να την πληρώνει. Ας δούμε όμως πώς απάντησε ο Δήμος Πειραιά σ’ αυτήν την ανακοίνωση:

«Ήδη έχει αποσταλεί και κοινοποιηθεί στην Ο.Λ.Π. Α.Ε. η βεβαίωση ανταποδοτικών τελών (για τις χρονιές 2006 έως και σήμερα) που δεν έχουν καταβληθεί και υπολογίζονται στο ποσό ανά έτος των 3.663.766 ευρώ (σύνολο 21.982.566 ευρώ).

Σύμφωνα με τη νομολογία, από τα ανταποδοτικά τέλη δεν απαλλάσσεται κανένα αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΣτΕ 759, 760, 761/1962, 1317/65, 1703/66). Άρα η Ο.Λ.Π. Α.Ε. δεν εξαιρείται από την καταβολή τελών, όπως άλλωστε κανονικότατα πληρώνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κ.λπ.

Ο Δήμος θα απαιτήσει ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. στην πόλη, μεταξύ των οποίων ασφαλώς συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό του 2% του κύκλου εργασιών (τζίρου) που καταβάλλει ο Ο.Λ.Π. στο υπουργείο Οικονομικών. Καμία απόφαση δεν έχει χαρακτηριστεί αμετάκλητη στο ΣτΕ, ενώ ο Δήμος Πειραιά θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει τον απαράδεκτο νόμο του 2005 που κατήργησε τα ποσά ετήσιων χορηγιών της Ο.Λ.Π. Α.Ε. στους παραλιμένιους δήμους».

Όπως δείχνουν τα πράγματα, αν ο ΟΛΠ δεν αλλάξει τακτική, δεν θα έχει… καλά ξεμπερδέματα με τον δήμο, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και της Δραπετσώνας – Κερατσινίου και του Περάματος. Οι περιοχές αυτές υποφέρουν 80 χρόνια εξαιτίας του ΟΛΠ και δεν έχουν πάρει κάτι ανάλογο από αυτόν για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίστανται, το κυκλοφοριακό, τις φθορές κ.λπ. Και ίσως τα υπερκέρδη που εμφανίζει ο ΟΛΠ όλα αυτά τα χρόνια να οφείλονται και σ’ αυτό, στο ότι δηλαδή δεν αποδίδει αυτά που πρέπει, αυτά που αποδίδουν όλες οι άλλες εταιρείες του Δημοσίου στους δήμους.

Επειδή όμως τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και όλα πλέον έχουν την τιμή τους, ας αλλάξει ρότα. Γιατί έτσι όπως πάει να «πνίξει» τους παραλιμένιους δήμους η κυβέρνηση, ο πρώτος που θα… πληρώσει τη νύφη θα είναι ο ΟΛΠ. Γιατί όπως λέει η παροιμία, «ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά πιάνεται»…


Σχολιάστε εδώ