άλλες τυπολογίες

** Σαφέστατα μηνύματα προς την κυβέρνηση, που ζητάει… δωρεάν διαφημίσεις, και τις διαφημιστικές εταιρείες έστειλε την περασμένη Παρασκευή η «Ελευθεροτυπία». Σε δύο σχόλια που δημοσιεύτηκαν με τον τίτλο «Drugstore», χωρίς υπογραφή, γράφονταν τα εξής: «Παρακαλούνται οι διαφημιστικές εταιρείες, που θα είναι εν ενεργεία και την επόμενη βδομάδα, να ειδοποιήσουν εγκαίρως». Και «κατά τον ίδιο τρόπο, παρακαλείται και η κυβέρνηση να εξοφλήσει την κρατική διαφήμιση (π.χ. ΕΟΤ) και να μη ζητά το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαφημίσεις άνευ αποδοχών».

** Έντονη κινητικότητα μεταξύ των «μικρών εκδοτών» για τη δημιουργία πιεστηρίου. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τις εκτυπωτικές μηχανές που διαθέτει πιεστήριο της Θεσσαλονίκης και εταιρεία της Αθήνας, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης.
** Στην καθημερινή έντυπη έκδοση των «Νέων» «υποχρεώθηκε» να γράψει το (κύριο) άρθρο με τίτλο «Το ερώτημα των εκλογών» ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο εκδότης, θέλοντας να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις, δημοσίευσε ταυτόχρονα το άρθρο του και στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» και στα «Νέα», δείχνοντας ότι το χαρτί δεν έχει πεθάνει ακόμη, αν και το μέλλον είναι στο διαδίκτυο.

** Ανοιχτή επιστολή στον Μανώλη Καψή μέσα από το σάιτ του Οβριόκαστρου http://lavreotiki.com/archives /2804 απευθύνει ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Βασίλης Θηβαίος για την παρέμβαση του δημοσιογράφου στο δελτίο ειδήσεων του Mega με καλεσμένο τον Χρήστο Παπουτσή. Ο αντιδήμαρχος, διαμαρτυρόμενος για τη φράση «300 τραμπούκοι στην Κερατέα», καλεί τον δημοσιογράφο αν δεν του κάνει κόπο να βγει από το γραφείο του και να κάνει ένα αληθινό ρεπορτάζ.

** Μια τιμητική έκδοση για τον Αντώνη Καρκαγιάννη. Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο του εκδότη της «Καθημερινής», η εφημερίδα ετοίμασε και θα κυκλοφορήσει ως φόρο τιμής έναν τόμο με άρθρα του αείμνηστου δημοσιογράφου της περιόδου 1998 – 2010. Την έκδοση προλογίζει ο σημερινός διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς, ενώ την επιμέλεια είχαν ο Παντελής Μπουκάλας και ο Μιχάλης Κατσίγερας. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

** Το ποσόν των 370.505,09 ευρώ χρωστάνε εκδότες εφημερίδων στην ΕΣΗΕΑ από συνδρομές μελών για την περίοδο 1997 – 2010. Μεταξύ των οφειλετών οι περισσότερες εφημερίδες έχουν ήδη κλείσει.

***

** Ζημίες ύψους 769.861 ευρώ το 2010 εμφάνισε η εκδοτική εταιρεία Metropolis, που εκδίδει την ομώνυμη εφημερίδα, έναντι 375.071 ευρώ το 2009. Και το σύνολο των ζημιών ανέρχεται σε 2.454.447 ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της το 2010 ανήλθε σε 1.035.161 ευρώ έναντι 1.761.708 ευρώ το 2009.

** Μείωση ζημιών στα 53.641 ευρώ εμφάνισε το 2010 η εταιρεία Three Dee, που ελέγχει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Best και Εν Λευκώ, έναντι ζημιών 669.833 ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 2.754.873 ευρώ το 2010 έναντι 3.183.441 ευρώ το 2009. Σε επίπεδο ομίλου, στον οποίο εντάσσεται και ο VFM, εμφάνισε ενοποιημένες ζημίες ύψους 199.719 ευρώ το 2010 έναντι 686.997 ευρώ το 2009. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3.483.031 ευρώ το 2010 έναντι 4.181.155 ευρώ το 2009. Το προσωπικό της μητρικής εταιρείας το 2010 μειώθηκε κατά 2 εργαζομένους, σε 41. Ο VFM παρουσίασε ζημίες 64.378 ευρώ το 2010 έναντι κερδών προ φόρων 64.536 ευρώ το 2009. Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε στα 728.158 ευρώ το 2010 από 997.714 ευρώ το 2009 και το απασχολούμενο προσωπικό μειώθηκε κατά 5 άτομα το 2010, φτάνοντας τα 14.

***

** Ο πανεπιστημιακός Γιάννης Πανούσης αναλαμβάνει τη θέση του Συνηγόρου του Τηλεθεατή που δημιούργησε η ΕΡΤ. Ο Συνήγορος δεν σχετίζεται -όπως είναι προφανές- με το ΕΣΡ, αλλά έχει αποστολή να μεταφέρει στη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης τα αιτήματα και τα παράπονα των τηλεθεατών, που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος.

** Η Νέιλα Βιργινία ανέλαβε τη θέση του συντονιστή στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Αντιθέτως, δεν έχει οριστεί υπεύθυνος για την ΕΡΤ World.

** Εκσυγχρονίζεται η διασύνδεση μεταξύ Ραδιομεγάρου και ΕΤ3 μετά την απόφαση να αντικατασταθεί η γραμμή ευρυζωνικών συνδέσεων με νέα, υψηλής ταχύτητας, με κόστος έως και ένα εκατομμύριο ευρώ.

***

** H στοιχηματική απάτη, οι αδειοδοτήσεις, η διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ο πλημμελής έλεγχος ντόπινγκ είναι τα θέματα της δευτεριάτικης «Δίκης» (22.00). Στο στούντιο του Blue Sky θα βρίσκονται ο διευθυντής Επικοινωνίας του ΟΠΑΠ Γ. Καραλής, ο εξειδικευμένος νομικός σε θέματα Αθλητικού Δικαίου Γ. Παναγόπουλος, η εργοφυσιολόγος Ελ. Αυλωνίτου και ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντ. Αντωνόπουλος.

***

** Τίποτε δεν είναι ακόμη αποφασισμένο για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν στα ιδιωτικά κανάλια. Υπάρχει το γενικό περίγραμμα των εκπομπών για όλη τη μέρα, αλλά οι φόβοι για νέες απαιτήσεις περικοπών έχουν αναστείλει τις οριστικές αποφάσεις. Το Μega θέλει να έχει τουλάχιστον τρεις ελληνικές σειρές και δύο σόου, ενώ ο ΑΝΤ1 προσανατολίζεται σε φθηνές εκπομπές από τα νέα δικαιώματα real life προγραμμάτων, στα πρότυπα του Alpha, που εξασφάλισε πρόσφατα από τις Κάννες.

***

** Στον αναπτυξιακό νόμο 3299/04 υπάχθηκε η «Ναυτεμπορική», με επιδότηση της τάξεως του 30%. Το σχέδιο της εκδοτικής εταιρείας αφορά την «αγορά και εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης αποθηκών, συμπεριλαμβανομένου και του αναγκαίου λογισμικού για τη δημιουργία, επέκταση ή και ανάπτυξη στον χώρο του βιομηχανοστασίου στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας», στην έδρα της επί της οδού Λένορμαν. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 528.710,96 ευρώ και η επιδότηση σε 158.613,29 ευρώ, χωρίς να προβλέπονται όμως νέες θέσεις εργασίας.

** Διαφωνία Γερμανών και Ελλήνων εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο κανάλι της Κάντζας, όταν έγινε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας. Τα στελέχη του RTL ειδοποίησαν αμέσως και έδωσαν εντολή για εκκένωση του κτιρίου, κόβοντας παράλληλα την εκπομπή «Δέστε τους» στον αέρα. Αντιθέτως, στις ειδήσεις του καναλιού δεν ήθελαν να κατέβουν στο προαύλιο, λέγοντας πως ήταν φάρσα. Οι Γερμανοί όμως επέμεναν στην άποψή τους και τελικά έμειναν εντός κτιρίου ελάχιστα άτομα.

** Προς αναδιάρθρωση του δανεισμού της κινείται η Forthnet, όπως γράφαμε από τις 20 Μαρτίου. Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, παράλληλα με το σχέδιο για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, o οποίος μέσω δύο ομολογιακών δανείων ανέρχεται σε 365 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ζητάει παράταση του συνόλου των δόσεων του τρέχοντος έτους και των δύο επόμενων, καθώς εντός του 2011 και του 2012 υπάρχουν λήξεις δανείων ύψους 90 εκατ. ευρώ.

** Δύο εταιρείες λειτουργούν γύρω από την ΕΙΤΗΣΕΕ. Η πρώτη είναι η Digea, στην οποία συμμετέχουν με 14,28% το Mega, ο ANT1, το Star, ο Alpha, το Alter, ο ΣΚΑΪ και το Μακεδονία TV. Η δεύτερη είναι η Τηλεοπτικά Δικαιώματα, που λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων. Στην εταιρεία κάθε τηλεοπτικός σταθμός από τους 7 εθνικής εμβέλειας μετέχει έχοντας από 1% και το υπόλοιπο 93% ανήκει στην ΕΙΤΗΣΕΕ.

***

** Ο συνάδελφος Νίκος Ιγγλέσης θα είναι υποψήφιος για το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 και 26 Μαΐου. Ο Νίκος Ιγγλέσης είναι οικονομικός συντάκτης, πρώην μέλος του ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ και έχει ασχοληθεί με τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσιογράφων. Ο Νίκος Ιγγλέσης έχει δημοσιεύσει άρθρα του στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

** Υποψήφιος για τη θέση του εκπροσώπου της ΕΠΗΕΑ στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ είναι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΠΤΥΜ Μάνος Αμελίδης, που έχει διατελέσει και επί 20 χρόνια αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού. Με ιδιαίτερη εμπειρία στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης, είναι ειδικός στα θέματα του αγγελιοσήμου και συντάκτης των εισηγήσεων σ’ όλα τα σχετικά σεμινάρια που έχει πραγματοποιήσει η ΕΠΗΕΑ για τα μέλη της.

***

** Πριν από δύο χρόνια το Μega είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα της βραβευμένης στις Κάννες δραματικής σειράς «Damages» με την Γκλεν Κλόουζ. Η σειρά ξεχάστηκε στα συρτάρια του καναλιού, ενώ στη διεθνή αγορά ξεπεράστηκε από άλλες, εξίσου επιτυχημένες σειρές. Αυτήν τη σειρά λοιπόν βγάζει τώρα από τα συρτάρια του το Mega για να την εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα από τον Ιούνιο!


Σχολιάστε εδώ