Χρέος: H μαύρη αλήθεια

Με την αναταραχή που επικρατεί στις αγορές και με δεδομένες τις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, είναι σχεδόν αδύνατον η χώρα να μπορέσει νʼ αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές το 2012-13. Μάλιστα σχεδόν το 1/3 του συνολικού χρέους της Ελλάδος λήγει μέσα σε δυόμισι χρόνια. Συγκεκριμένα 19 δισ. ευρώ το 2011, 33,5 δισ. ευρώ το 2012, 29 δισ. ευρώ το 2013 και 32 δισ. το 2014. Άρα γίνεται φανερό ότι το χρέος της χώρας δεν είναι διαχειρίσημο υπό της παρούσες συνθήκες. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί κάποια λύση προκειμένου η χώρα να αποφύγει το χειρότερο σενάριο, που είναι η χρεοκοπία, εφόσον δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της από τις διεθνείς χρηματαγορές.
• Απαρχής να επισημάνουμε ότι η μονομερής αναδιάρθρωση, που βλέπουν μερικοί, δεν είναι λύση, καθότι μεταφράζεται σε δεκαετή αποκλεισμό από τις χρηματαγορές, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων και τον κλονισμό τραπεζών και Ταμείων. Ως άλλη λύση προτείνεται η εθελούσια αναδιάρθρωση με συνακόλουθο «κούρεμα» περίπου 30%, ωστόσο κι αυτή η λύση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες που κατέχουν ομόλογα 40 δισ. ευρώ καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν επίσης 40 δισ. ευρώ – είναι αμφίβολο εάν τράπεζες και Ταμεία αντέξουν το σοκ και δεν καταρρεύσουν. Αυτήν την περίοδο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται μια λύση που περιλαμβάνει πρόσθετο δάνειο για το 2012 και για το 2013 ένταξη στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, κάτι που προϋποθέτει νέο Μνημόνιο και νέα βάρη για τον λαό και τη χώρα.
• Η άριστη λύση για το χρέος της Ελλάδας απαιτεί την επιμήκυνση του χρέους των 114 δισ. ευρώ που λήγει μέσα σε δυόμισι χρόνια, δηλαδή όλο το χρέος που λήγει μέχρι το 2015 να επιμηκυνθεί, ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα πρέπει να επιμηκυνθεί και το χρέος των περίπου 60-70 δισ. ευρώ που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως γίνεται φανερό, η άριστη λύση προϋποθέτει και σκληρή διαπραγμάτευση και συμφωνία των ιδιωτών και εταίρων μας στην ΕΕ. Κι εδώ ακριβώς είναι τα δύσκολα.


Σχολιάστε εδώ