Χάνει και αλλάζει κυβέρνηση

Οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στις εκλογές και ακόμη περισσότερο στην κατάρρευση της ίδιας της παράταξης που μέσα στους κόλπους της θεωρούν περίπου αυτονόητη την καταστροφή μετά τα όσα πλέον συμβαίνουν κάνοντας την κυβέρνηση και τον ίδιο να μην έχουν κανένα θετικό αντίκρισμα στην κοινωνία.

Ακόμη και μέσα στο κόμμα οι φωνές που αναζητούν ελπίδα και προοπτική στην αλλαγή πολιτικής από τον κ. Παπανδρέου δεν εισακούονται στην κοινωνία. Θεωρούνται ακόμη και αυτοί «τελειωμένοι».

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν υπάρχει καμία συνοχή. Το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή έχει γίνει αίθουσα διερχομένων βουλευτών που επισκέπτονται συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Είτε τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, που πλέον το μόνο που κάνει είναι να «μπαλώνει τρύπες»και να κλείνει μέτωπα με υπουργούς, καθώς έχει γίνει η γενική αποδέκτης όλης της κυβερνητικής Βαβέλ, είτε τον γραμματέα Βασίλη Έξαρχο που προσπαθεί με ψυχοθεραπεία να αντιμετωπίσει όλες τις αναταράξεις. Όλοι τους όμως, μηδενός εξαιρουμένου, καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φτάσει στα όριά της, αν δεν τα έχει ξεπεράσει κιόλας!

Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό παραλυσίας, ομολογούν ακόμη και οι πλέον «κολλητοί»του κ. Παπανδρέου. Και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του βάζουν το κεφάλι κάτω και μονολογούν: «Ποιος το περίμενε ότι θα φτάναμε τόσο γρήγορα εδώ που φτάσαμε.»

Κανείς πια δεν έχει καμία ελπίδα ανάκτησης της πολιτικής υπεροχής της κυβέρνησης, με συνέπεια καμία πρωτοβουλία, όπου και να υπάρξει, να μην πιάνει τόπο.

Η κατρακύλα είναι γεγονός και για να σταθεί η κυβέρνηση σε ένα επίπεδο τουλάχιστον διαχείρισης, έτσι ώστε η χώρα να μη βουτήξει περαιτέρω στην ύφεση, ο κ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του με κριτήριο αφενός το έργο που έχουν παρουσιάσει οι υπουργοί του, αλλά κυρίως το αν συγκροτούν εστία διαφωνιών. Πάντως μια τέτοια κίνηση δεν είναι εύκολο να γίνει πριν από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ο κ. Παπανδρέου μειώνει το κυβερνητικό σχήμα, βάζει και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως λέγεται, εντός της κυβέρνησης, ενώ βγάζει εκτός δικά του παιδιά, τα οποία ανέδειξε πολιτικά, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Ωστόσο τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αμείλικτα:

• Πρέπει να βάλει στην κυβέρνηση πρόσωπα από τον εκτός ΠΑΣΟΚ χώρο; Και αν ναι, ποιους;

• Πότε θα πρέπει να γίνουν οι αλλαγές; Πριν ή μετά το μεσοπρόθεσμο;

• Ποιους από τους δικούς του θα ξεβολέψει;

• Θα αλλάξει το οικονομικό επιτελείο;

Οι υπό μετακίνηση υπουργοί

Αυτοί που λέγεται ότι θα μετακινηθούν από τα υπουργεία τους είναι οι εξής: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χρήστος Παπουτσής, ο Χάρης Παμπούκης, η Λούκα Κατσέλη και ο Δημήτρης Ρέππας για τον οποίο λέγεται ότι θα επιστρατευτεί στο Μέγαρο Μαξίμου σε ρόλο συντονιστή ανάμεσα στους νέους υπουργούς.

Επίσης δεν αποκλείεται να αλλάξει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να τον πάει στο υπουργείο Οικονομικών που ενδέχεται να το σπάσει στα δύο με παράλληλη ενίσχυση του νέου υπουργού.

Αντίθετα με τα όσα έχουν γραφτεί πάντως το τελευταίο διάστημα, «τελευταίες» πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου τη γλιτώνει. Μάλλον δεν θα μετακινηθεί!

Η θυσία των Παπανδρεϊκών

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι δεν έχει φίλους στην κυβέρνηση, άσχετα αν τους τοποθέτησε ως υπουργούς σε κεντρικά πόστα, φαίνεται ότι έχει λάβει την απόφαση να θέσει εκτός κυβερνητικών καθηκόντων τον Δημήτρη Δρούτσα και τη θέση του να την αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Το τρίτο πρόσωπο που θεωρείται του περιβάλλοντός του είναι ο Παύλος Γερουλάνος, που όλα δείχνουν ότι παραμένει στη θέση του, με αυξημένες όμως υποχρεώσεις και ρόλους ως προς τα επικοινωνιακά μαζί με τον κ. Πεταλωτή. Τεράστιο ερώτημα αποτελεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος τελευταία δεν είναι και τόσο πολύ στα «πάνω» του με τον κ. Παπανδρέου όπως στο παρελθόν. Οι αιτίες πολλές. Όχι μόνο οι δημόσιες διαφωνίες του είτε με την Τίνα Μπιρμπίλη για το θέμα της Κερατέας, που ακόμη εκκρεμεί, ούτε οι δημόσιες διαφωνίες του με τον Χρήστο Παπουτσή ή τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Στον υπουργό Εσωτερικών χρεώνουν στελέχη του Μαξίμου ότι είναι καλός υπουργός, αλλά στα δύσκολα δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ρίχνοντας πάντα το μπαλάκι στους άλλους.

Σκούπα σε υφυπουργούς

Μεγάλη σκούπα έρχεται για τους υφυπουργούς. Ντόλιος, Ξυνίδης, Νταλάρα, Τζάγκρη, Ρόβλιας και Κουτσούκος μάλλον απομακρύνονται, αφού οι θέσεις των υφυπουργών περιορίζονται σχεδόν στο μισό, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι απομακρύνεται και ο αντιπρόεδρος, Θόδωρος Πάγκαλος. Για ονόματα υφυπουργών ακούγονται οι Βασίλης Έξαρχος, Έλενα Παναρίτη, Ηλίας Μόσιαλος,» ενώ σε υπουργείο τοποθετείται –ίσως στο Προστασίας του Πολίτη– ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με τον Όθωνα να παραμένει.


Σχολιάστε εδώ