Τραπεζίτες σε απόγνωση πιέζονται για συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίση ρευστότητας που δημιουργείται από τη συνεχή «αιμορραγία» καταθέσεων (9 δισ. ευρώ χάθηκαν μόνο στο α΄ τρίμηνο), το «δράμα» των ομολόγων, που μειώνει την αξία των εγγυήσεων των τραπεζών για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η σκληρή πίεση της ΕΚΤ για επιστροφή δανεικών έχουν οδηγήσει στα όριά του το τραπεζικό σύστημα και πολλοί εκφράζουν φόβους για μια νέα κρίση, πιστωτική αυτήν τη φορά, με χαρακτηριστικά Ιρλανδίας.
Οι εμπορικοί τραπεζίτες συζήτησαν εκτενώς με τον Γ. Προβόπουλο αυτήν την εβδομάδα τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από την «τρόικα» για συγχωνεύσεις, με στόχο τη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζών, που θα μπορούν να βγουν, έστω και με επαχθείς όρους, για να δανεισθούν από τη διατραπεζική αγορά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στις «συγχωνεύσεις με το ζόρι», καθώς θίγονται ζωτικά συμφέροντα των τραπεζιτών και των μετόχων τους. Μόνο ο Απ. Ταμβακάκης (Εθνική) υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων, που θα παραμείνουν ελληνικά, όπως συνηθίζει να λέει. Στην ίδια κατεύθυνση φέρεται να κινείται και η διοίκηση της Eurobank, γιʼ αυτό και έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια περί συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια σύγκλισης με την Alpha. Άλλωστε, κοινό στοιχείο και των δύο αυτών τραπεζών είναι ότι έχουν καταφέρει, μόνο αυτές ως τώρα, να δανεισθούν με εγγύηση κρατικά ομόλογα από τη διατραπεζική αγορά.
Πάντως, οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζίτες από την «τρόικα» και την ίδια την οικονομική συγκυρία είναι τόσο ισχυρές, που οι περισσότεροι στην αγορά προεξοφλούν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η κυβέρνηση, εξάλλου, πέρασε πρόσφατα ρύθμιση που επιτρέπει στον εκπρόσωπό της στις διοικήσεις των τραπεζών να ασκεί βέτο σε αποφάσεις των τραπεζών για συγχωνεύσεις, δηλαδή ακόμη και να μπλοκάρει την απόφαση ενός διοικητικού συμβουλίου να πει «όχι» σε μια πρόταση «γάμου», όπως συνέβη πρόσφατα με την Εθνική και την Alpha…


Σχολιάστε εδώ