Τουρκικές μικρότητες στην Πόλη κατά της Κύπρου με διεθνείς διαστάσεις

Οι Τούρκοι δεν προσκάλεσαν τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκο Κυπριανού στο επίσημο δείπνο που έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εξ αφορμής των εργασιών της 4ης Συνόδου του ΟΗΕ για τα λιγότερο φτωχά κράτη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 13 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη. Το δείπνο είχε κύριο προσκεκλημένο τον Γ.Γ. των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Η κατοχή
Ο κύπρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα από το δείπνο και τις προσκλήσεις, όπως είναι η κατοχή της Κύπρου. Είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αυτό ήταν το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς από μια χώρα που κατέχει έδαφος κράτους μέλους του ΟΗΕ». Η δικαιολογία, η οποία δόθηκε από τουρκικής πλευράς, ήταν ότι δεν επρόκειτο για επίσημο δείπνο, αλλά για ιδιωτικό. Οι προσκλήσεις πάντως είχαν τη σφραγίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Δεν μας ήθελαν στην Πόλη
Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΕΞ, η Τουρκία ως διοργανώτρια χώρα δεν συμπεριφέρθηκε ορθά, διότι δεν είχε προσκαλέσει εξαρχής την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, είχαν γίνει διαβήματα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ην. Έθνη.
Όταν ο κ. Κυπριανού ρωτήθηκε γιατί δεν αποχώρησε μετά τα όσα συνέβησαν, διερωτήθηκε γιατί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, θα ευνοούσε η Τουρκία. Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΕΞ η Τουρκία δεν ήθελε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν αναγνωρίζουν
Η Τουρκία με την πολιτική της πρακτική έστειλε το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη Σύνοδο η Κυπριακή Δημοκρατία προσκλήθηκε μόνο από τα Ην. Έθνη και ποτέ από την τουρκική κυβέρνηση.
Προ της Συνόδου έγιναν διαβήματα από την κυπριακή κυβέρνηση προς τα Ην. Έθνη και την ΕΕ. Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σύνοδο των Ην. Εθνών, κατήγγειλε την τουρκική στάση προς τους αρμόδιους της ΕΕ.


Σχολιάστε εδώ