ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΑΚΕΛ

Τα δυο κόμματα κυμαίνονται περί το 28%. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται γύρω στο 11,5%, η ΕΔΕΚ στο 6,5%, το ΕΥΡΩΚΟ στο 3,5 και οι Οικολόγοι στο 2,5%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι χωρίς αναγωγή.
ΔΗΣΥ και συγκυβέρνηση
Από τις εκλογές απουσιάζουν οι έντονες συζητήσεις επί του Κυπριακού. Ήταν μια επιλογή των δύο μεγάλων κομμάτων, διότι αμφότερα έχουν περίπου τις ίδιες θέσεις στο Κυπριακό, δηλαδή έχουν ως βάση το Σχέδιο Ανάν, οπότε επέλεξαν ως πεδίο σύγκρουσης την εσωτερική διακυβέρνηση και την οικονομία. Στόχος του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ είναι να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή για να συνεχίσουν τη συνεργασία και να θέσουν τα θεμέλια για τη συμμαχία τους εν όψει Προεδρικών τον Φεβρουάριο του 2013.
Εάν δεν γίνει κατορθωτή μια τέτοια πλειοψηφία, τότε στο ΔΗΚΟ θα τρίζει η καρέκλα του Μάριου Κάρογιαν, ενώ βέβαιο είναι ότι το κόμμα θα μπει σε νέα εσωστρέφεια και η συνεργασία με το ΑΚΕΛ θα λάβει τέλος. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σενάριο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα χάσει την πολιτική του νομιμοποίηση και θα αναγκαστεί να κυβερνά μόνο με το ΑΚΕΛ.
Το δίδυμο και ο τρίτος πόλος
Το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό ο ΔΗΣΥ θα επωφεληθεί της κυβερνητικής φθοράς του ΑΚΕΛ. Μπορεί μεν να κερδίσει έστω και με βραχεία κεφαλή τις εκλογές, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, διότι λόγω της στήριξής του προς το Σχέδιο Ανάν και την επί τούτου επιμονή του είναι περιορισμένες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που θα τον υποστηρίξουν.
Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο να έχουμε προεκλογικό δίδυμο Αναστασιάδη – Χριστόφια. Στη βάση αυτού του σεναρίου, ΕΥΡΩΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι, ακόμη και το ΔΗΚΟ, καλούνται να βρουν τον κοινό υποψήφιο του τρίτου πόλου.
Συνεπώς, οι βουλευτικές εκλογές της άλλης Κυριακής είναι πρόκριμα για τις Προεδρικές και για τη σύμπηξη νέων συμμαχιών υπό το βάρος εξελίξεων στο Κυπριακό.


Σχολιάστε εδώ