Σκληραίνει η στάση της «τρόικας»

Η εξέταση θα γίνει, όπως και άλλοτε έχουμε γράψει, με βάση την έκθεση του κλιμακίου της «τρόικας» που θα αναφέρεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλιμακίου της «τρόικας» (και κυρίως σύμφωνα με τις απόψεις του ΔΝΤ), η Ευρωζώνη θα διαμορφώσει ένα σχέδιο για τη στήριξη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας και κυρίως για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Οι γνώμες των κοινοτικών αξιωματούχων πάντως συγκλίνουν στην άποψη ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές πριν από τα μέσα του 2012. Επομένως, έπειτα από τη λήξη του α΄ τριμήνου του 2012 οπότε θα εκταμιεύσει η Ελλάδα την τελευταία δόση του δανείου της «τρόικας» των 110 δισ. ευρώ, θα υπάρξει μια χρονική περίοδος, μεγάλη ή μικρή, που η χώρα μας δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και θα πρέπει να ευρεθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών μας.
Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα και η «τρόικα». Για τη λύση του προβλήματος αυτού υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις, με εντελώς διαφορετικές λύσεις. Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, θέλουν τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας, αλλά με ένα αυστηρότερο Μνημόνιο που να περιέχει μέτρα μείωσης των δημόσιων δαπανών και διεύρυνσης των αποκρατικοποιήσεων. Το μπλοκ αυτό αποκλείει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους με πλήρη αναδιάρθρωση, δηλαδή με «κούρεμα» του οφειλομένου ποσού, με μείωση του επιτοκίου και με διεύρυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους. Θεωρούν ότι το «κούρεμα» του οφειλομένου ποσού θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα και θα φέρει κλυδωνισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αυτοί φαίνεται να επιθυμούν τη μετακύλιση όλων των βαρών στους ώμους του ελληνικού λαού για να μη θιγούν τα δικαιώματα των δανειστών μας.
Διαφοροποιημένη είναι η ομάδα των κρατών που επηρεάζεται από τις θέσεις και τις αποφάσεις της Γερμανίας. Στην ομάδα αυτή ανήκουν βασικά η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και όσες χώρες διαισθάνονται ότι η κοινή γνώμη είναι αντίθετη σε μια πολιτική συνεχούς διάσωσης των ασθενών οικονομιών. Η ομάδα αυτή επιθυμεί και υποστηρίζει την πλήρη αναδιάρθρωση του χρέους και με «κούρεμα» του οφειλόμενου ποσού, καθώς διαπιστώνει ότι το ελληνικό χρέος έχει καταστεί μη βιώσιμο. Και οι αγορές δείχνουν απροθυμία να δανείσουν την Ελλάδα. Ειδικά η Γερμανία επιδιώκει τη συμμετοχή ιδιωτών δανειστών στον Μηχανισμό Στήριξης που έχει αποφασιστεί να δημιουργηθεί. Η άποψη των Γερμανών είναι ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει μέσα στο 2012 να επανέλθει στις αγορές και επομένως θα χρειαστεί τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης.
Η ελληνική κυβέρνηση, εάν είναι ειλικρινής στις προθέσεις της, προτιμά μια μερική αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με μείωση του επιτοκίου. Επιδιώκει την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012 και δεν συζητά καθόλου για το «κούρεμα» του οφειλομένου ποσού. Επίσης έχει αντιληφθεί ότι περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων του Μνημονίου θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές. Στο μεταξύ οι εδώ εκπρόσωποι της «τρόικας» έχουν σκληρύνει, καθώς φαίνεται, τη στάση τους και απαιτούν πρόσθετα μέτρα για να συγκεράσουν τις δύο αυτές τάσεις που επικρατούν στην ΕΕ. Έτσι αναδεικνύεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Πάντως όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον επόμενο μήνα, όταν θα έχει καταρτιστεί η έκθεση του κλιμακίου της «τρόικας». Αυτήν την έκθεση περιμένουν η Γερμανία και τα κράτη της επιρροής της προκειμένου να καθορίσουν τις τελικές τους αποφάσεις για την έκταση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.


Σχολιάστε εδώ