ΣΑΜΑΡAΣ: EΤΣΙ ΘΑ ΣΩΘΟYΜΕ
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς υπερβολές και ανέξοδες υποσχέσεις, με έναν και μοναδικό στόχο: Να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει άλλη λύση. Ότι το Μνημόνιο απέτυχε, αλλά δεν χάθηκε κάθε ελπίδα. Εξ ου και μίλησε για ένα «Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας» σε έναν λαό που, όπως είπε, τον ξεγέλασαν, τον πίκραναν και τον προσέβαλαν.
Έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι εδώ που οδήγησε τα πράγματα το ΠΑΣΟΚ, οι λύσεις δεν μπορεί να είναι εύκολες κι ανώδυνες. Σε αρκετές περιπτώσεις απευθύνθηκε σε πρώτο πρόσωπο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει ότι δεσμεύεται προσωπικά για την υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ. «Ξέρω πού πατάω, ξέρω πού πηγαίνω, ξέρω τι χρειάζεται η χώρα» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του σε μια ομιλία που σε ορισμένα σημεία θύμισε προγραμματικές δηλώσεις και είχε… άρωμα εκλογών! Σημείο-κλειδί της ομιλίας του κ. Σαμαρά η λέξη «επανεκκίνηση», την οποία περιέγραψε ως ένα «δημιουργικό σοκ» που θα φέρει την ανάκαμψη και θα συμβάλει στη σωτηρία της χώρας. «Δεν μ’ ενδιαφέρει να μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις» εξήγησε. «Δεν υποστηρίζω ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς να βραχούμε.
Σας υπόσχομαι ότι θα βγούμε. Θα περάσουμε απέναντι και θα γίνουμε καλύτεροι»! Με αποκορύφωμα τη δέσμευσή του ότι αν το προτεινόμενο πρόγραμμα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις, στο τέλος της τριετίας το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1% και η Ελλάδα θα έχει μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα, όπως σημειώνουν παράγοντες του κόμματος, αποτελεί και μια ηχηρή απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η ΝΔ «δεν έχει προτάσεις και περιορίζεται στο να ασκεί ανέξοδη κριτική». Πλέον η αντιπαράθεση θα γίνεται σε άλλη βάση, με την κυβερνητική πλειοψηφία να είναι υποχρεωμένη είτε να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς είτε να τις απορρίψει και να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι εκκλήσεις της για συναίνεση είναι κενές περιεχομένου και διατυπώνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.
ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Στο μέτωπο της φορολογίας ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε δέσμη μέτρων, όπως:
– Τολμηρή μείωση των φορολογικών συντελεστών αμέσως, καθιέρωση συντελεστή κερδών 15% για όλες της εταιρείες και φορολόγηση 15% (από 25% που είναι σήμερα) στα μερίσματα. Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από το 45% στο 40% με την προοπτική στο τέλος της τριετίας να μην ξεπερνά το 30%. Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες από το 23% στο 19% για την υψηλή κατηγορία, από 13% στο 9% για τη μεσαία και σε ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. ο τουρισμός, στο 4,5%.
– Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% (στα πρότυπα της Ιρλανδίας που εξασφάλισε τη συναίνεση της «τρόικας»), έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη ωστόσο λήψη δρακόντειων μέτρων για την πάταξη της «μαύρης εργασίας» που θα αποφέρει τεράστια έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι αντίστοιχοι φορολογικοί συντελεστές ισχύουν στις γειτονικές χώρες.
– Καθιέρωση σταθερού και ενιαίου φορολογικού συστήματος που θα αντιμετωπίσει στη ρίζα της τη φοροδιαφυγή και θα ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.
– Κατάργηση του πόθεν έσχες για τρία χρόνια στην απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας, πρώτης, δεύτερης ή εξοχικής. Μέτρο που, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη επιδότηση του επιτοκίου πρώτης κατοικίας, αναμένεται να θέσει σε κίνηση την οικοδομή, που θεωρείται ατμομηχανή της ανάπτυξης, και ταυτόχρονα να φέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.
– Κατάργηση του πόθεν έσχες για έναν χρόνο με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των φορολογικών ποινών για όσους θελήσουν να φέρουν πίσω τα εισοδήματα που έχουν στο εξωτερικό και να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία που μέχρι πρότινος απέκρυπταν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών, που με τη σειρά τους θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τον τομέα της ανάπτυξης. Για τον ίδιο λόγο προτείνεται να αναληφθεί ρητή δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι θα προσφέρουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν από το κράτος.
– Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους πολίτες, είτε πρόκειται για επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις είτε για καταβολή εφάπαξ και πληρωμές συμβάσεων έργου, είτε ακόμη για αμοιβές κατασκευαστικών έργων.
– Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφηση όλης της χώρας, ώστε στο εξής να απαγορευθεί διά ροπάλου η αυθαίρετη δόμηση. Εκτιμάται ότι από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τα έσοδα την πρώτη χρονιά θα φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
«ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
ΣΤΟ μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Σαμαράς περιέγραψε ένα μείγμα πολιτικής, ανάλογα με τη σημασία των επιχειρήσεων, αλλά και τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει καθεμιά από αυτές, ενώ χάραξε «κόκκινες γραμμές» για επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ύπαρξη της χώρας. Έθεσε ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την επανεκκίνηση της οικονομίας, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα όποια ακίνητα του Δημοσίου θα πουληθούν σε ευτελείς τιμές.
Παράλληλα σημείωσε ότι η πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση μιας κυβέρνησης και ότι πρέπει να κυρώνεται από τη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της πώλησης του 17% της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας λάθος το κυβερνητικό σχέδιο, που, όπως σημείωσε, δείχνει μόνο «ταμειακό πανικό». Τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά ζήτησε να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχα πρότεινε να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο και οι υποδομές ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), ενώ πρότεινε να αποκρατικοποιηθούν αμέσως, με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή, μια σειρά ΔΕΚΟ, όπως τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΠΑ, το Καζίνο, τα Λαχεία, οι Αλυκές, τα Τουριστικά Ακίνητα κ.ά. Τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στη προοπτική να πωληθεί σε ιδιώτες ο ΟΠΑΠ. «Δεν μπορούμε να δώσουμε την κρατική συμμετοχή σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα δύο-τριών ετών. Αυτό δεν είναι καν ξεπούλημα, είναι χάρισμα» υπογράμμισε. Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης έργων όπως η Εγνατία και οι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας, η παραχώρηση περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων, η επέκταση του Προαστιακού, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.α.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να μην κατηγορηθεί για προεκλογικές υποσχέσεις, ο κ. Σαμαράς κράτησε χαμηλούς τόνους στον τομέα των παροχών, επανέλαβε απλώς δύο δεσμεύσεις που είχε αναλάβει παλαιότερα. Την αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων που περικόπηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου και των επιδομάτων των πολυτέκνων.