Πρώην στελέχη της ΕΡΤ κατηγορούνται για κακουργήματα και πλημμελήματα!

ρόκειται για συνολικά 3 δικογραφίες που περιλαμβάνουν κατηγορίες για κακουργήματα και πλημμελήματα, που προέκυψαν έπειτα από έρευνα του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας για σειρά συμβάσεων και ενεργειών της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ, που φέρονται να ζημίωσαν το Δημόσιο κατά χιλιάδες ευρώ.
Η πρώτη δικογραφία αφορά τα κακουργήματα της απιστίας στην υπηρεσία, κατά συναυτουργία κ.ά. Στη δικογραφία αυτή οι κατηγορούμενοι είναι 14, μεταξύ των οποίων στελέχη της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ, εκπρόσωποι εταιρειών και άλλοι. Η υπόθεση περιλαμβάνει τρία σκέλη. Τις τέσσερις συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ στις 24/1/2005 με τέσσερα φυσικά πρόσωπα, για τη σύνταξη μελέτης σχετικά με θέσεις εκπομπής της
ΕΡΤ, προκειμένου να λάβει η εταιρεία την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επικοινωνιών. Όπως προέκυψε από το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών της Διοίκησης, η μελέτη δεν παραδόθηκε ποτέ ενώ καταβλήθηκε η αμοιβή, ύψους 18.300 ευρώ, με την κατάθεση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Ακόμη τις δύο συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΡΤ, το 2006, με την εταιρεία Backstage για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, με συμβατικό τίμημα 232.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Όπως είναι γνωστό, πριν υπογραφεί η σύμβαση υπήρξε θετική εισήγηση στην κρατική ραδιοτηλεόραση για την εταιρεία, παρ’ όλο που η επιχείρηση φαίνεται να συστάθηκε ενάμιση μήνα αργότερα. Και τέλος τα μπόνους που δόθηκαν με συνοπτική αιτιολογία, «για την επίτευξη των στόχων της εταιρείας», σε δημοσιογράφους, συμβούλους και διευθυντικά στελέχη.
Η δεύτερη δικογραφία αφορά το πλημμέλημα της εκμετάλλευσης εμπιστευμένων πραγμάτων κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία αφορά ένα ανώτατο στέλεχος της προηγούμενης διοίκησης και σχετίζεται με ποσά προκαταβολών τα έτη 2006, 2007 και 2008, για αντιμετώπιση αναγκών της νέας, συνδρομητικής τηλεόρασης. Τα ποσά αποδόθηκαν τελικά, αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις από τις ημερομηνίες που προβλεπόταν η επιστροφή τους.
Η τρίτη δικογραφία αφορά το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, με κατηγορούμενο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΡΤ για τις συμβάσεις με την εταιρεία Redbee για την παραγωγή των νέων σημάτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο διαχωρίστηκε σκόπιμα σε τέσσερις συμβάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζεται από τον νόμο για συμβάσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Δίωξη κατά Παναγόπουλου
Θα διερωτηθεί ασφαλώς ο αναγνώστης εναντίον ποίων συγκεκριμένων στελεχών της ΕΡΤ ασκήθηκε η ποινική δίωξη και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος. Τους καλύπτετε; Εύλογο και δικαιολογημένο το ερώτημα. Όμως από την Εισαγγελία τα ονόματα αυτών που κατηγορούνται δεν ανακοινώθηκαν… Το γιατί… Προφανώς για την… προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Υπήρξε πάντως μια… παραβίαση. Η δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ανακοινώθηκε ότι έγινε κατά του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλου.
Σημειώνεται ότι η έρευνα συνεχίζεται και για άλλες καυτές υποθέσεις.


Σχολιάστε εδώ