Προς κρίση και το… μοντάζ στις σατιρικές εκπομπές!

Στην πραγματικότητα αυτή η προσφυγή είναι πολύ πιο σοβαρή και από την ιστορία του «Ράδιο Αρβύλα» και του («ανώνυμου») βουλευτή, καθώς για πρώτη φορά κρίνεται στη ραδιοτηλεοπτική αρχή το δικαίωμα των σατιριτικών εκπομπών να μοντάρουν τις δηλώσεις των πολιτικών και να τις σχολιάζουν με τον τρόπο που ακολουθούν.

Στο επίκεντρο η επίμαχη φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, από ομιλία του στη Λάρισα (2.4.2001): «Σας διαβεβαιώνω ότι εμείς την πρώτη χρονιά θα διώξουμε 1.700.000 αλλοδαπούς. Θα διώξουμε τους λαθρομετανάστες». Στην ίδια ομιλία υπάρχει στη συνέχεια μια αναφορά για την Τουρκία, όπου λέει, μεταξύ άλλων, πως «όταν ένα πλοίο διέρχεται από ελληνικά χωρικά ύδατα θα βυθίζεται». Ο δημιουργός εγκαλείται διότι παρουσίασε με ένα ενδιάμεσο δικό του ερώτημα τις δύο δηλώσεις Καρατζαφέρη, παραποιώντας τις θέσεις του κόμματος.

Δεν είναι γνωστό τι υποστηρίζει από την πλευρά του ο τηλεοπτικός σταθμός, έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον η ανάλυση που επιχειρεί η ειδική επιστήμονας του ΕΣΡ Πέρσα Λαμπροπούλου. Τοποθετεί κατʼ αρχάς την εκπομπή στις σατιρικές, και αφού αναφέρει πως η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕΣΔΑ, τις συσχετίζει και με τις ενημερωτικές εκπομπές, λέγοντας πως τα γεγονότα πρέπει να προβάλλονται με αληθή τρόπο. Και εκτιμά πως «με βάση τα ανωτέρω, στη συγκεκριμένη εκπομπή φαίνεται ότι προβλήθηκαν αποσπασματικές φράσεις μια ομιλίας δημοσίου πολιτικού προσώπου κατά τρόπο που να δημιουργούν στο κοινό λανθασμένη εντύπωση για τις θέσεις του κόμματος, με αποτέλεσμα την τυχόν παραπλάνηση των τηλεθεατών». Το Συμβούλιο της Ευρώπης στη «σύσταση για την ελευθερία πολιτικής συζήτησης στα ΜΜΕ» αναφέρει πως «το χιουμοριστικό και σατιρικό ύφος, όπως προστατεύεται από το Άρθρο 10 της Σύμβασης (σ.σ.: της ΕΣΔΑ), επιτρέπει έναν μεγαλύτερο βαθμό υπερβολής αλλά και πρόκλησης, στον βαθμό που το κοινό δεν πλανάται ως προς τα γεγονότα». Το κρίσιμο εδώ στοιχείο είναι η παραπλάνηση του κοινού. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η πληροφορία πως οι δύο αυτές δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ μεταδόθηκαν μονταρισμένες, η μια μετά την άλλη, ενώ με τον ίδιο τρόπο προβλήθηκε και από σάιτ στο διαδίκτυο. Επιπλέον το κοινό που παρακολουθεί τον Λαζόπουλο, την «Ελληνοφρένεια» και το «Ράδιο Αρβύλα» γνωρίζει εξαρχής πως πρόκειται για σατιρικές και όχι για ενημερωτικές εκπομπές. Αλλιώς θα επέλεγε να δει δελτία ειδήσεων.


Σχολιάστε εδώ