Πλήγμα για τη διαφάνεια και τη δημοκρατία η μυστική διπλωματία
Αυτή είναι η εκτίμηση του ΣΥΝ σχετικά με την περίφημη πλέον μυστική σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, όπου συζητήθηκε η κατάσταση και η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε με δηλώσεις του ότι ο ελληνικός λαός και η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν έχουν ενημερωθεί για το ποιος τη συγκάλεσε και για ποιον λόγο, τι συζητήθηκε εκεί και τι κατέθεσε από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Αυτός ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης, λένε στην Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνει τις κατά καιρούς καταγγελίες τους περί υπόγειων διαδικασιών και διαβουλεύσεων πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, όπως αποκάλυψε τηλεοπτικά ο Ντομινίκ Στορς-Καν για τις συνομιλίες που γίνονταν μυστικά πριν από περίπου έναν χρόνο για την προσφυγή της χώρας σε αυτό.
Ως εκ τούτου, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τα πρακτικά της μυστικής συνάντησης του Λουξεμβούργου γιατί, όπως είπε, «δεν μπορούμε πια να εμπιστευθούμε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση και όλα όσα μας λέει και γιατί θεωρούμε ότι η αλήθεια και η διαφάνεια βοηθούν το δημόσιο συμφέρον».
Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης φανερώνουν την αποτυχία της πολιτικής επιλογής του Μνημονίου και τονίζουν ότι το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να δώσει μια προοπτική και μια ελπίδα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς τη στήριξη που θα δώσει στις τράπεζες που θα θελήσουν να «κουρέψουν μέρος του χρέους», αλλά όχι οριζόντια, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού χρέους αρκετών δισ. ευρώ.
Η πρόταση του ΣΥΝ είναι να υπάρξει μια συναινετική διαδικασία αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, στα πλαίσια της ΕΕ, όπου θα αναγκαστούν ή θα συμφωνήσουν οι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί, υπό την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να κόψουν ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους που κατέχουν, προκειμένου να ανασάνει η χώρα. Ταυτόχρονα, λένε, ένα άλλο μέρος του χρέους να μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα πρέπει να εκδώσει και ένα ευρωομόλογο προκειμένου να στηρίξει όχι μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και τις οικονομίες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΝ προτείνει να γίνει δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί το λεγόμενο Σύμφωνο για το Ευρώ που θα οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και το οποίο προβλέπει «Μνημόνιο διαρκείας» για τη χώρα μας.
Στον ΣΥΝ, παρακολουθώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτιμούν ότι παρουσιάζονται σημάδια «επανασυσπείρωσης και ανοδικής τάσης» που εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν ήταν δεδομένο την προηγούμενη χρονιά, όταν αποχώρησαν από τον ΣΥΝ τα στελέχη που – υπό τον Φ. Κουβέλη- δημιούργησαν τη Δημοκρατική Αριστερά και υπήρξαν τα διχαστικά φαινόμενα των περιφερειακών εκλογών, με την ξεχωριστή κάθοδο του Α. Αλαβάνου στην Περιφέρεια Αττικής.
Την ίδια στιγμή η λεγόμενη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν προχωράει, αφού την προηγούμενη εβδομάδα η συνιστώσα του με την επωνυμία ΡΟΖΑ αποφάσισε να αποχωρήσει από τα πολιτικά όργανα του συμμαχικού σχήματος, διαμαρτυρόμενη για την αντιδημοκρατική τους λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι εκτός ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται και η οργάνωση Ξεκίνημα, που αποτελούσε συνιστώσα του, ενώ η ΚΟΕ και η ΚΕΔΑ, που συμφώνησαν στο νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, μετέχουν και στο Μέτωπο του Α. Αλαβάνου, ο οποίος ακολουθεί τη δική του, αυτόνομη πορεία.