Πήρε τα βουνά η Ρένια…

•••

// Έχεις πάρει τους δρόμους. Για να σε εντοπίσω να κάνουμε τη συνέντευξη, μόνο που δεν πήρα τα βουνά…
«Μαρία, πήρα ξανά το σακίδιο στον ώμο και χαίρομαι τρελά. Με πάθος περίμενα τη στιγμή. Είναι άβολο και άχαρο να κάθεσαι χωρίς να το θέλεις. Όταν πήραμε το πράσινο φως από την ΕΡΤ, βάλαμε στο φουλ τις μηχανές. Όταν έχεις μια εκπομπή που επί έξι χρόνια έχει επισκεφτεί 2.000 τοποθεσίες στην Ελλάδα ή από προσκλήσεις δήμων, ξενοδόχων, κατοίκων, πολιτιστικών συλλόγων και έχεις τέτοια ανταπόκριση καθημερινή, από τη μια μέχρι τις τρεις που κρατά η εκπομπή, μέσα από χιλιάδες e-mails, sms, τηλέφωνα, γράμματα, δεν μπορείς να μη νιώθεις υπερηφάνεια, εγρήγορση και ευθύνη…».
// Και πόσο μάλλον όταν ασχολείσαι με το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη Γη…
«Στην Ελλάδα κάνεις δωρεάν μπάνιο στις πιο καθαρές, γαλάζιες, δροσερές θάλασσες και φυσικά δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε τώρα που μας έχει ανάγκη… Και έχουμε και τον πιο λαμπρό ήλιο! Συνεχίζω να το πιστεύω ότι έχουμε το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη Γη, αλλά τα οικόπεδα χρειάζονται και φροντίδα και καλλιέργεια και ξεχόρτιασμα…».
// Πού χωλαίνει ο τουρισμός μας;
«Στο γενικότερο σχεδιασμό από το κράτος. Δεν πιστεύω ότι χωλαίνουμε σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα τα έχουν οικογένειες που δουλεύουν με πολύ μεράκι, όρεξη, φαντασία και πόνο ψυχής. Ξέρω οικογένειες που δεν βγαίνουν εκτός ξενοδοχείου. Η κόρη στη ρεσεψιόν, η μάνα να φτιάχνει τη χειροποίητη μαρμελάδα, ο πατέρας στο αμάξι και στον κήπο, ο γιος στην καθαριότητα. Υπάρχει και στοργή και προσοχή από τον Έλληνα ξενοδόχο. Και λόγω της φιλοξενίας του και του χαμόγελου έρχονται και ξαναέρχονται οι ξένοι γιατί νιώθουν ότι πάνε στο σπίτι τους, στην οικογένεια που έχουν στην Ελλάδα. Όλοι μας ακόμη και στο ταξίδι αποζητάμε τη ζεστασιά της οικογένειας… Είναι δύσκολη συγκυρία και για τον τουρισμό αυτή η κρίση, αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να την ξεπεράσουμε…».
// Πώς;
«Να επιδιώξουμε να έχουμε τουρισμό όχι μόνο για τρεις μήνες. Πολλοί έρχονται στην Ελλάδα για θρησκευτικό τουρισμό, γιατί είναι ορθόδοξοι όπως και εμείς. Και η Ελλάδα έχει πολλά θρησκευτικά μνημεία. Πολλοί έρχονται στην Ελλάδα για τον αρχαίο πολιτισμό μας και για να διαβούν τα μονοπάτια των αρχαίων. Άλλοι έρχονται για την ελληνική κουζίνα και γαστρονομία -πρέπει να αναπτύξουμε και αυτόν τον τομέα- και άλλοι για αθλητικές δραστηριότητες -κατάδυση, σέρφινγκ, αναρρίχηση, καγιάκ, σκι-, ας κοιτάξουμε να το εκμεταλλευτούμε…».
// Έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα πάνω-κάτω, αριστερά-
δεξιά… Ποιες τοποθεσίες σου άφησαν κάτι ιδιαίτερο;
«Θα σου πω ότι με ξάφνιασαν τα Σφακιά γιατί είναι ένας άγριος, τραχύς και επιθετικός τόπος. Με έχει γοητεύσει η Ναύπακτος γιατί έχει έντονη την αύρα του παρελθόντος με το κάστρο και τα στενά δρομάκια της, μου έχουν κάνει εντύπωση τα παράλια της Εύβοιας γιατί έχουν πολύ πράσινο και η συνάντηση με το Αιγαίο είναι συναρπαστική, με έχει αγγίξει η Ξάνθη και το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης Βιστωνίδας, όπου μέσα στο νερό εμπλέκεται μια νησίδα γης. Το καλοκαίρι το συγκεκριμένο σημείο αναβλύζει μια απαράμιλλη ενέργεια… Και μιλώντας για ενέργεια, λατρεμένη είναι η Φλώρινα, αυτή η πόλη σφύζει από τέχνη, αλλά και οι Πρέσπες, το τελευταίο απάγκιο όπου βρίσκεις ανθρώπους να σε φιλέψουν μια αχνιστή μυρωδάτη φασολάδα στην άκρη των φυσικών μας συνόρων…».
// Τι ωραία που τα λες… Μας ταξίδεψες! Πόσες περιοχές μας παρουσιάζετε σε κάθε εκπομπή;
«Θέλουμε να είμαστε πολυσυλλεκτικοί. Έχουμε πάνω από 8 βίντεο καθημερινά, ένα για κάθε περιοχή. Το άσχημο φέτος είναι ότι δεν έχουμε πολλούς συνεργάτες. Είμαστε πολύ λιγότεροι από πέρσι. Χρειαζόμαστε κόσμο γιατί πλέον όλοι τα κάνουμε όλα. Και ψάχνουμε περιοχές στο ίντερνετ και κάνουμε αποστολές και κάνουμε μοντάζ και μουσική επιμέλεια… Έτσι, δεν προλαβαίνουμε να δείξουμε τις εικόνες που θα θέλαμε να δείξουμε προς τα έξω…».
// Τι σας λέει ο κόσμος μέσω των e-mail;
«Κατ’ αρχάς μας εκφράζει την αγάπη του και μετά μας λένε τις πολύπαθες εμπειρίες τους. Γκρινιάζουν για τα ψέματα που τους λένε… Τους τάζουν παλάτια και όταν πάνε να τα δουν από κοντά πέφτουν από τα σύννεφα. Αλλά έχουν κάνει την κράτηση και έχουν δώσει προκαταβολή και έτσι την πατάνε. Η κοροϊδία είναι κάτι που πειράζει τον κόσμο, γιατί δεν είναι μικρά παιδιά. Οι διακοπές πλέον έχουν γίνει ιερές για τον καθένα και συνδυάζονται πολύ με το ξενοδοχείο που διαμένεις».
// Πόσο ρόλο παίζει στον τουρισμό η προσωπική ευθύνη;
«Πιστεύω ότι αν δεν υπάρχει το προσωπικό στοιχείο, τότε δεν καθορίζεται το ταξίδι. Το προσωπικό στοιχείο καθορίζει το ταξίδι. Ένα φιλόξενο άνθρωπο που σου έδειξε τον δρόμο όταν χάθηκες, που σου δώρισε κάτι, που σου έφτιαξε να φας κάτι ξεχωριστό, που χόρεψε μαζί σου τον φέρνεις στη μνήμη σου. Οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ. Οι επιχειρήσεις κερδίζουν με το χαμόγελο και την οικειότητα του σπιτιού. Αυτό είναι το αλατοπίπερο!».


Σχολιάστε εδώ