Ο… σοσιαλιστής κ. Γενικός και η Πόρσε…

Ήταν αρκετή μία και μόνο φωτογραφία για να ξεσπάσει θύελλα σχολίων και κριτικής εναντίον του. Η φωτογραφία αυτή που κυριάρχησε στη γαλλική επικαιρότητα εμφανίζει τον κ. Στρος-Καν να επιβαίνει μαζί με τη γαλλίδα σύζυγό του, γνωστή δημοσιογράφο κυρία Αν Σεγκλέρ, σε μια πολυτελή Πόρσε, η οποία με την επωνυμία που έλαβε, ως «αριστερή Πόρσε», ασφαλώς εξασφάλισε μια προβεβλημένη θέση στην ιστορία της γνωστής γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Θα αναρωτηθεί όμως κάποιος πόσες Πόρσε ή άλλα εξίσου πανάκριβα αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν από επώνυμους στην Ελλάδα χωρίς να γίνεται ιδιαίτερος λόγος; Τι σχέση έχει η Πόρσε του κυρίου Γενικού με την Ελλάδα;
Και όμως έχει.
Την καλύτερη απάντηση, άθελά της, δίνει η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης του κ. Σαρκοζί, κυρία Βαλερί Πεκρές, η οποία δήλωσε ότι όταν ο κ. Στρος-Καν βρίσκεται στο Παρίσι χτυπιέται για την αύξηση των μισθών, ενώ όταν είναι στην Ουάσινγκτον, υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του ΔΝΤ, υποστηρίζει τη λιτότητα και τη μάχη κατά των ελλειμμάτων.
Τα σχόλια περιττεύουν.
Απλώς σημειώνουμε ότι ο κ. Στρος-Καν φέρεται ως σοσιαλιστής υποψήφιος, διεκδικητής του προεδρικού θώκου κατά τις προσεχείς εκλογές το 2012 στη Γαλλία.
Αλλά ας αφήσουμε κατά μέρος τι κάνει και με τι μάρκα αυτοκίνητο κυκλοφορεί ο κ. Γενικός. Δεν είναι κάτι που μας αφορά. Είναι εξάλλου ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του. Απλώς αναρωτιόμαστε: Τι αντίκτυπο θα είχε στην Ελλάδα η εμφάνιση κάποιου υποψήφιου να οδηγεί μια Πόρσε; Ασφαλώς θα ξεσήκωνε κάποια σχόλια και… μέχρις εκεί. Μπορεί μάλιστα και να φιγουράριζε φιλάρεσκα σε κάποια από τα λεγόμενα λάιφ στάιλ περιοδικά!
Καθημερινά βλέπουμε τεράστια και πανάκριβα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους μποτιλιαρισμένους αθηναϊκούς δρόμους, να παρκάρουν μπροστά από τα μοδάτα μαγαζιά, πολυτελή κότερα να διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες, κραυγαλέες κατοικίες να ξεπροβάλλουν στις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Και η Ελλάδα, με μια χωλαίνουσα οικονομία, ασφαλώς δεν είναι Γαλλία.
Παλαίμαχος πολιτικός, μακαρίτης τώρα, διηγείτο κάποτε ότι έπειτα από επίσημη συνάντηση με ομόλογό του σε ευρωπαϊκή χώρα του Βορρά, επιβιβάστηκε μαζί του σε ταξί, προκειμένου να μεταβεί στο μέρος όπου παρετίθετο το προς τιμήν του γεύμα. Ο προσκεκλημένος υπουργός ζήτησε συγγνώμη από τον έλληνα επίσημο διότι λόγω βλάβης στερείτο το υπηρεσιακό αυτοκίνητό του και δεν διέθετε άλλο.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα όλα εκείνα τα μέλη της ελληνικής πλουτοκρατίας να κυκλοφορούν και να συμπεριφέρονται πιο σεμνά και να μην προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με συμπεριφορές που είναι, σε πολλές περιπτώσεις, πιο κραυγαλέες από την Πόρσε του κ. Στρος-Καν, η οποία ανήκει μάλιστα όχι σʼ αυτόν αλλά σε φίλο του;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα έχουν ένα τίμημα. Ακόμη και η Πόρσε τού κ. Στρος-Καν.


Σχολιάστε εδώ