ΟΧΙ στη συνενοχή

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να μην υποστείλει τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα, γεγονός που το κατέστησε σαφές τόσο κατά την ομιλία, την περασμένη Πέμπτη, στο Ζάππειο, όσο και στη συνάντηση που είχε την επομένη με τους επικεφαλής της «τρόικας». «Συναίνεση στο λάθος είναι επιπολαιότητα, είναι έγκλημα» ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του, ενώ ανήγγειλε ότι ερχόμενη η ΝΔ στην εξουσία θα διαπραγματευτεί εξαρχής τους όρους της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της χώρας μας. Η χρονική στιγμή κρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον κ. Σαμαρά καθώς το Μνημόνιο, με το οποίο είχε διαφωνήσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, απέτυχε παταγωδώς και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερο σημείο απ’ ό,τι τον Μάιο του 2010.

Τις προηγούμενες ημέρες, και ειδικότερα παραμονές της ανακοίνωσης του αναθεωρημένου προγράμματος του κόμματος για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Σαμαράς, αλλά και ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη, δέχθηκαν ασφυκτικές πιέσεις ώστε στην ομιλία του να αφήσει ανοιχτό ένα «παράθυρο συναίνεσης». Πιέσεις από το εξωτερικό, είτε ανεπίσημα είτε επίσημα (δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν), αλλά και από το εσωτερικό από οικονομικούς παράγοντες, τραπεζίτες, αλλά και το εκδοτικό κατεστημένο. Πιέσεις που διανθίστηκαν με «απειλές» για πρόωρες εκλογές, αλλά και ισχυρές δόσεις κινδυνολογίας για μη καταβολή της πέμπτης δόσης από το δάνειο των 110 δισ., μέχρι και για το ενδεχόμενο δραματικών πολιτικών εξελίξεων στα όρια της… δικτατορίας (ξαφνικό άρθρο του Στ. Ψυχάρη στα «Νέα»). Οι πιέσεις είχαν τέτοια ένταση, ώστε ακόμη και κορυφαία στελέχη της ΝΔ την παραμονή της εκδήλωσης στο Ζάππειο δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το αν τελικά ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή κατά του Μνημονίου ή θα… βάλει νερό στο κρασί του! Προς μεγάλη ανακούφισή τους, τον άκουσαν να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του, με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. «Ζητάνε συναίνεση. Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Αυτοί έχουν υποχρέωση να διορθώσουν το λάθος» σημείωσε. Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο… παρερμηνείας, υπογράμμισε: «Ενότητα για το σωστό επιβάλλεται. Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται. Δεν θα ήταν ενότητα, αλλά συνενοχή».

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους συνεταίρους της «τρόικας», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να κυβερνά και να κάνει λάθη. Αλλά και κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να έχει διαφορετική γνώμη και να την εκφράζει» ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Αυτά δεν τα συζητάμε. Αν αρχίσουμε να τα συζητάμε, τότε δεν έχουμε κρίση οικονομίας μόνο. Έχουμε κρίση Δημοκρατίας». Τα παραπάνω, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, αποτελούν απάντηση στις πληροφορίες ότι η «τρόικα», μέσω πιέσεων ίσως και έμμεσων απειλών, θα «αναγκάσει» τη ΝΔ να συναινέσει τελικά στην κυβερνητική πολιτική. Εξ ου και ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «κρίση Δημοκρατίας», υπαινισσόμενος ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα κινείτο στα όρια του αυταρχισμού, ενδεχομένως και χειρότερα. Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι πώς είναι δυνατόν η παράταξη να συναινέσει σε μια πολιτική με την οποία διαφωνεί το 67% του ελληνικού λαού, το μισό ΠΑΣΟΚ και αρκετά από τα στελέχη της κυβέρνησης. Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν και θα ενταθούν τις προσεχείς εβδομάδες, πολύ περισσότερο δε αν κυβέρνηση και «τρόικα» προχωρήσουν σε συμφωνία για ένα νέο Μνημόνιο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της χώρας μας για τη διετία 2012-13.

Μιλώντας στο Ζάππειο, ο κ. Σαμαράς απάντησε και στην «απειλή» των πρόωρων εκλογών: «Καλοδεχούμενες, αν τις κάνουν» υπογράμμισε, διερωτώμενος ωστόσο αν «είναι σίγουροι στο ΠΑΣΟΚ ότι τις θέλουν». Κι έκλεισε με μια χαρακτηριστική διαπίστωση: «Πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να ‘ρθει το Πάσχα»!

Άντεξε στις πιέσεις

ΚΙ ενώ από το υπουργείο Οικονομίας διοχετεύονταν φήμες περί μη καταβολής της πέμπτης δόσης σε περίπτωση… μη συναίνεσης της ΝΔ, αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε το άρθρο-παρέμβαση του Σταύρου Ψυχάρη στα «Νέα», υπό τον τίτλο «Δημοκρατία του φερετζέ». Όπου επιχειρούσε έναν παραλληλισμό της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα με την πολιτική κρίση του 1965 που οδήγησε στη δικτατορία του 1967! Έθετε ζήτημα πρόωρων εκλογών με το σκεπτικό ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν μπορούν να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματα της χώρας. «Η Ιστορία διδάσκει και τα καθημερινά γεγονότα δείχνουν ότι όταν δημιουργείται αδιέξοδο πρέπει να μιλήσει ο λαός» έγραφε, ενώ σε άλλο σημείο σημείωνε ότι «αν η οδός προς τις κάλπες μένει κλειστή, ανοίγουν περάσματα για τους νεκροθάφτες της Δημοκρατίας». Ήταν σαφές ότι αποδέκτης του διλήμματος «συναίνεση ή εκλογές ή δικτατορία;», ήταν κατʼ εξοχήν η ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε την παραμονή του Ζαππείου 2 και μάλιστα στα «Νέα», όπου δεν έχει ξανααρθρογραφήσει ο κ. Ψυχάρης. Σε διαφορετική περίπτωση θα ανέμενε μέχρι την Κυριακή, για να καταθέσει τις απόψεις του στο καθιερωμένο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Βήμα». Από κοντά και η «Καθημερινή», η οποία σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η χώρα βουλιάζει και καταντά γραφική η αγωνία ορισμένων στελεχών της ΝΔ για το αν τσιμπήσει μερικές μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Η κοινή γνώμη απαιτεί συναίνεση και συστράτευση και όχι κομματικούς πατριωτισμούς και αντιπολιτευτικές κορώνες περασμένων δεκαετιών». Στο ίδιο «σχέδιο» εντάσσουν στελέχη της ΝΔ την πρόταση που διατυπώνεται από την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά εσχάτως και από κυβερνητικά στελέχη (Λοβέρδος, Καστανίδης), το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά και κάθε νέα συμφωνία με την «τρόικα», να κυρώνεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία από τα 2/3 των βουλευτών. Πρόταση με διπλό στόχο: Αφενός να στηριχθεί ο Γ. Παπανδρέου ώστε να παραταθεί η παραμονή του στην πρωθυπουργία και αφετέρου να «στριμωχτεί» πολιτικά ο κ. Σαμαράς. Με το σκεπτικό ότι είτε θα συμφωνήσει και θα υποστεί το αναλογούν πολιτικό κόστος, είτε θα διαφωνήσει και θα κατηγορηθεί από την κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο, ότι δεν συναινεί και οδηγεί την οικονομία στην κατάρρευση και τη χώρα στη χρεοκοπία!


Σχολιάστε εδώ