Ξεσηκωμός κατά του «Μνημονίου» στον Πειραιά

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Β. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα της απόλυτης ευθύνης για όλους. Γιατί ο δήμος δέχεται μια άδικη, ιταμή και αναίτια επίθεση από την κυβέρνηση, στην οποία η νέα δημοτική αρχή, αν και ανήκει σε αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο, είχε δείξει απεριόριστη καλή θέληση και πνεύμα ειλικρινούς και έντιμης συνεργασίας. «Η απάντηση σ’ αυτή μας τη συμπεριφορά», τόνισε ο δήμαρχος, «ήταν να πληροφορηθούμε από τις εφημερίδες ότι ο δήμος θα ενταχθεί στο ”Μνημόνιο” που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ! Τη στιγμή που εκκρεμούσε συνάντησή μου με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έκριναν καλό να μην περιμένουν να με ενημερώσει ο υπουργός για το θέμα, ούτε να με ενημερώσουν έστω υπηρεσιακά, αλλά ανακοίνωσαν στον Τύπο την ένταξη του Δήμου Πειραιά στο ”Μνημόνιο” των κακοπληρωτών! Προφανώς», υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά, «η κυβέρνηση εξέλαβε την καλή μας θέληση ως αδυναμία. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή τον λαό του Πειραιά, που δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Πειραιάς ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ! Το κράτος χρωστάει στον Πειραιά. Χρωστάει έργο υποδομής, χώρους στάθμευσης, τα έργα που έγιναν σ’ όλη την Αττική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από τον Πειραιά, το λιμάνι που ανήκει στον Πειραιά αλλά το εκμεταλλεύεται και το απομυζά το κράτος ερήμην του δήμου που δεν εισπράττει ούτε… ψίχουλο κ.λπ.».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Μίχας, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτού του άτυπου «Μνημονίου» για τους υπερχρεωμένους δήμους δεν ήρθε ουρανοκατέβατη. Υπήρχε από την αρχή στον «καλλικρατικό» νόμο. Και για τη διάταξη αυτή δεν αντέδρασε κανένας. Ούτε η ΚΕΔΚΕ. Ωστόσο, τόνισε, υπάρχουν όροι πριν μπει κάθε δήμος στο πρόγραμμα. Ο Πειραιάς θεωρητικά είναι στο «κόκκινο». Μπορούμε όμως να το αμφισβητήσουμε. Η δυναμική του Πειραιά είναι τέτοια που του επιτρέπει να μην μπει στο πρόγραμμα. Αλλά σίγουρα, ο δήμος πρέπει να δώσει μια απάντηση στους Πειραιώτες για το πού πήγαν αυτά τα χρήματα που είχε πάρει δάνειο ο Λογοθέτης μέχρι το 1998 και αποτελούν τη βάση για το οικονομικό πρόβλημα του δήμου.
Καταλήγοντας ο κ. Μίχας είπε πως ο δήμος θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος, χωρίς όμως να επηρεαστεί η λειτουργία της πόλης και να επιμείνει ο δήμαρχος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον Γ. Ραγκούση.
Από τον συνδυασμό του Π. Μαντούβαλου μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαστρονικόλας, ο οποίος τόνισε: «Στην περίπτωση που συζητάμε, ταιριάζει η σοφή παροιμία του λαού μας που λέει ότι εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι! Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους ”Μνημόνιο” και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να καταγραφούν τα χρέη του κράτους προς τον δήμο. Γιατί μας χρωστάει το υπουργείο Εσωτερικών ΚΑΠ, μας χρωστάει το υπουργείο Πολιτισμού, μας χρωστάει ο ΟΛΠ. Να γίνει η σούμα και να γίνει συμψηφισμός».
Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι διαφωνεί πλήρως με όλους, γιατί πιστεύει ότι από τη στιγμή που ο δήμος δέχεται ότι έχει χρέος, παίζει το παιγνίδι της κυβέρνησης, κάτι που υποχρεωτικά κάνει και ο κ. Μίχας ως ανήκων στο ΠΑΣΟΚ. «Με την τακτική του ο δήμαρχος πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή του ”Καλλικράτη”, τον οποίο εμείς απορρίπτουμε εξαρχής», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καρδαράς υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κορόνες, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και οι διαχρονικές ευθύνες. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Επίσης, ζήτησε να βλέπουμε τον προϋπολογισμό όχι με βάση τις δαπάνες αλλά τα έσοδα και να γίνει οργανόγραμμα των εργαζομένων στον δήμο και ιεράρχηση δαπανών. Τέλος, ο ανεξάρτητος Αντώνης Καλογερόγιαννης τόνισε ότι απορρίπτει κάθε σκέψη για υπαγωγή σε «Μνημόνιο», γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθεί κανένας Πειραιώτης να αποφασίζει μια «τρόικα» αν θα υλοποιούνται οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Στο τέλος της συνεδρίασης το ΔΣ ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο δεν ψήφισαν οι 4 σύμβουλοι του ΚΚΕ, ο Ριαβολάκης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Μ. Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο, αφού αναφέρεται σ’ αυτά που εκτιμά ότι του χρωστάει, καταλήγει τονίζοντας ότι:
«Εάν η κυβέρνηση πραγματικά θέλει να συνεργαστεί με τον δήμο, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμη να αποδεχτεί τουλάχιστον τα αυτονόητα, που για μας είναι:
= Η αφαίρεση των πανωτοκίων.
= Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων.
= Η αύξηση των ΚΑΠ στα πραγματικά όρια της μισθοδοσίας.
= Η απόδοση στον δήμο των τελών από δημόσιους οργανισμούς, όπως π.χ. ο ΟΛΠ.
= Η απόδοση στον δήμο των χρημάτων από τις απαλλοτριώσεις της περιουσίας του, όπου αυτό αποδεικνύεται».
Φούσκα το χρέος
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι «ο Πειραιάς έχει Μνημόνιο Τιμής και Καρδιάς με τους δημότες του και δεν χρειάζεται άλλο. Ούτε ο δήμαρχος ούτε κανένας Πειραιώτης είναι διατεθειμένος να δεχτεί επιτηρητές και “τρόικα”. Έχουμε», υπογράμμισε, «ισχυρή δέσμευση απέναντι στον λαό να υλοποιήσουμε το όραμά μας και να εξαλείψουμε κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας του δήμου. Για τον λόγο αυτό κάνουμε αιματηρές οικονομίες. Ξοδεύουμε τα απολύτως απαραίτητα. Αλλά το χρέος, που λένε ότι έχουμε, είναι ”φούσκα”».


Σχολιάστε εδώ