Μόνο ανεπαρκείς;

> Ωρέ πού τους βρήκαμε όλους αυτούς τους εντολοδόχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου! Άξιος ο πρώην μισθός της κ. Ξαφά, η οποία σ’ ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο παραλήρημα και πιστή στο δόγμα «δουλέψτε (εσείς), να ζήσουμε (εμείς), να πεθάνετε (εσείς)», απαίτησε σκληρότερους όρους Μνημονίου.

> Και τώρα, κύριε πρωθυπουργέ, τι έχετε να μας πείτε; Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι όλα βαίνουν καλώς; Είναι δυνατόν να φτάσαμε ως εδώ μόνο από μνημειώδη ανεπάρκεια; Ή μήπως ισχύει το «είπαμε και καμιά κουζουλάδα για να περνάει η ώρα»; Στο πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας χρήσης ο υποτιθέμενα νούμερο ένα στόχος σας, τα δημόσια έσοδα, από αύξηση 8,5% που υπολογίζατε εν τέλει μειώθηκαν κατά 9,2%, ενώ παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού το έλλειμμα αυξήθηκε από πέρσι κατά 14%. Αυτά «είδε» ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s και υποβάθμισε την Ελλάδα στην κλίμακα Β, χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Moody’s, ενώ αναμένονται οι εκτιμήσεις της Fitch, που για να αγγίξει τα επίπεδα των άλλων δύο θα πρέπει να μας ρίξει κατά τρεις βαθμίδες.

> Η προσφορά και η ζήτηση είναι τελικά αυτή που κρίνει την πορεία των μετοχών! Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ούτε οι πωλητές ενδιαφέρονται να ρευστοποιήσουν, αλλά ούτε οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να τοποθετηθούν.

> Δεν ρωτάω δίκην εντυπώσεων, ερωτώ επί πραγματικού! Με αφορμή την εκτόξευση των CDS πέριξ των 1.300 μονάδων βάσης, αναρωτιόμαστε ποια θα ήταν η πορεία της αγοράς των ασφαλίστρων σε σχέση με την ελληνική χρεοκοπία αν το ΤΤ διατηρούσε τη θέση του στα εν λόγω επενδυτικά εργαλεία, η οποία αντιπροσώπευε σημαντικό ποσοστό παγκοσμίως;

>Βρε κάτι συμπτώσεις ως προς το timing! Λέτε η αιφνίδια επιβολή προστίμου στη Λάρκο, ύψους 596.340 ευρώ, να «τρέξει» τις διαδικασίες για την πώλησή της; Τα χρήματα θα κληθεί να τα καταβάλει ο υποψήφιος αγοραστής ή θα πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος;

> Η απαξίωση για κάποιους κλάδους είναι τόσο μεγάλη, που τα μέλη τους αδυνατούν να ρευστοποιήσουν ακόμη και κάποια ελάχιστα τεμάχιά τους! Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 500 μη αποϋλοποιηθείσες κοινές ονομαστικές μετοχές της Εριουργίας για τις οποίες θα ορισθεί νέα ημερομηνία έναρξης διαδικασίας εκποίησης.

> Κι εμείς που νομίζαμε ότι οι insiders των τραπεζών έχουν τον πλήρη έλεγχο των μαγαζιών τους! Από τα αξιοσημείωτα της προηγούμενης εβδομάδας η αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Proton Bank, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας.

> Μετά τις τράπεζες, και το χρηματιστήριο αδυνατεί να παίξει τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από την άντληση κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις! Η διοίκηση της ΕΧΑΕ, αντιλαμβανόμενη τις ευθύνες της, έχει βγει στα μπαλκόνια διαφημίζοντας ακόμη και τις προθέσεις για νέες εισαγωγές στην εναλλακτική αγορά.

> Σ’ αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι πιέσεων ουδείς νομιμοποιείται να επιβάλλει τους όρους του σε βάρος των ταξιδιωτών! Μήπως ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, πριν από τις όποιες προπαγανδιστικές κορόνες περί μειώσεων στα ναύλα, θα πρέπει να μας ενημερώσει ποιος είναι τελικά ο φορέας εκπροσώπησης των ακτοπλοϊκών εταιρειών; Δεν μπορεί με το «μπες – βγες» των ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways να αλλάζει κάθε τόσο η πλειοψηφία μεταξύ της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)…

>Είτε οι παλαιοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά είτε οι νέοι θέλουν κι αυτοί με τη σειρά τους να γλείψουν το μέλι! Δεν πέρασε καιρός από το τελευταίο άκρως κοστοβόρο πρόγραμμα αλλαγής ονόματος – εικόνας της Εμπορικής και η Credit Agricole φέρεται να μελετά καινούργιο.

>Μιχαλάκη, πες μαϊντανό! Δεν φτάνει που είχες δηλώσει στην εφορία εισόδημα μόλις 12.000 ευρω, όταν η αμοιβή σου από μία και μόνο δικαστική υπόθεση άγγιζε τα 20.000, έλαβες και επισκευαστικό δάνειο, υποτίθεται για το εξοχικό σου, προκειμένου να δικαιολογήσεις την αγορά του πολυτελούς σου αμαξιού Αudi A5 αξίας 48.000 ευρώ. Έχουμε συνέχεια…

> Επιχειρηματικό απόρρητο, ελεγκτικό άβατο ή πλήρης αδιαφορία; Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε το παιχνίδι που παίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις καταγγελίες των μικρομετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής για κακοδιαχείριση εκ μέρους των βασικών της μετόχων.

> Παλιά μου τέχνη κόσκινο από την ΠΑΣΕΓΕΣ, που έριξε το μπαλάκι στις ΕΑΣ! Στη διακριτική ευχέρεια των δεύτερων επαφίεται τόσο το «αν» όσο και το «πόσο» θα πληρώσουν οι αγρότες, για το ασφάλιστρο στον ΕΛΓΑ και το Μητρώο.

> Εκτός κι αν άλλα λένε και άλλα θα κάνουν, πράγμα διόλου απίθανο για το Υπουργικό Συμβούλιο της κωλοτούμπας! Από τη στιγμή που η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το management της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο, ας μην περιμένει και πολλά πράγματα από πλευράς αλλοδαπού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

> Σε αναμμένα κάρβουνα ο υποτιθέμενος τραπεζικός ανταγωνισμός, που εμφανίζεται πρώτος στο να παίρνει και τελευταίος στο να δίνει! Για μια ακόμη φορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων έβαλε τα γυαλιά στα αμιγώς εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς παρά τις πιέσεις που του ασκούν ένθεν κακείθεν, αυτό αύξησε το επιτόκιο στις προθεσμιακές του καταθέσεις.

> Από πού ξεκίνησε και πού θα καταλήξει… το τίμημα! Έπειτα από έξι συνεχόμενους πλειστηριασμούς για τα περιουσιακά στοιχεία της Καπνοβιομηχανίας Κεράνης, όπου κάθε φορά η προσφορά είναι 10% χαμηλότερη από την προηγούμενη, άρχισαν να εμφανίζονται κάποιοι υποψήφιοι «γαμπροί».

> Για να δούμε αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη μετοχική τους σύνθεση; Από την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE/ΧΑ, άξιες αναφοράς οι διαγραφές του Mid Cap που αφορούν την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τη Geniki Bank. Γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίζει τις διοικήσεις τους, καθώς έρχονται οι νέες αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΧΑ, βάσει των οποίων καταργούνται οι κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς αλλά διατηρούνται οι βασικοί δείκτες ως μέσα καταγραφής των τάσεων.

>Σε πραγματικούς όρους οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010, ενώ εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% το 2011.

> Κατά τα άλλα σου λένε για την αναγκαιότητα ύπαρξης τραπεζικού πυλώνα, που θα λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών! Πόσες από τις τράπεζες των οποίων οι διοικήσεις διορίστηκαν από την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αρκέστηκαν στο ποσοστό αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, ήτοι 0,25%, αλλά έβαλαν στις υφιστάμενες δανειακές τους συμβάσεις επιπλέον «καπέλο», εκτοξεύοντας το κόστος χρήματος στο 0,50%;

> Ποια διασφάλιση των ισολογισμών και λοιπά παραμύθια; Η «τρόικα» ενδιαφέρεται για την εγγραφή αυξημένων προβλέψεων στις τράπεζες, όχι γιατί νοιάζεται για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά επειδή επιδιώκει είτε να ρευστοποιηθεί μέρος της περιουσίας τους έναντι «πινακίου φακής» είτε να ξεπουληθούν ολόκληρες στο ναδίρ της χρηματιστηριακής τους αξίας.

>Θα προχωρήσει μόνο σε βραχυπρόθεσμους δανεισμούς με την έκδοση εντόκων γραμματίων ή θα αποσύρει και τις προθεσμιακές του καταθέσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα για να εξυπηρετήσει τις ταμειακές του ανάγκες; Δεν ξέρουμε τι θα επιλέξει τελικά το Δημόσιο, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι όσοι βάζουν ανέμελα την υπογραφή τους για την υλοποίηση της πρώτης εκδοχής με τα επιτόκια στα ύψη, κινδυνεύουν εν ευθέτω χρόνω να κατηγορηθούν για απιστία.

> Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί οι εισηγμένες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξυγίανσης θα πρέπει να κουβαλάνε στην πλάτη τους κάποιους νταβατζήδες; Είναι, ναι ή όχι, απαράδεκτο, ενώ εγγράφουν διαδοχικές ζημίες, να διατηρούν ή και να αυξάνουν τις αμοιβές των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων;

> Έτσι όπως πάει… με κάθε καταβολή δόσης, θα σου δίνουν και μία ακόμη δωρεάν! Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη, αλλά η τρίτη κατά σειρά εγκύκλιος με το ίδιο περιεχόμενο, για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών στο Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης, εξέλιξη που μεταξύ άλλων δείχνει την πρεμούρα της διοίκησης για την είσπραξη χρημάτων, την ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να πατάξουν τη μαύρη εργασία και την απροθυμία των οφειλετών να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Μπορεί οι «καλοκάγαθες» τράπεζες να εμφανίζονται με κοινωνικό πρόσωπο, αναχρηματοδοτώντας μερικώς τις οφειλές των δανειοληπτών, ωστόσο οι προθέσεις τους δεν είναι και τόσο αγνές, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων υπογράφονται συμβάσεις που αναγνωρίζουν το σύνολο της οφειλής, με αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματος να τις αμφισβητήσουν δικαστικά στο μέλλον.

> Έχει πολύ ζουμί η υπόθεση! Με αφορμή τις αυξανόμενες ανακοινώσεις για τις αγορές ιδίων μετοχών από τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων, αναρωτιόμαστε αν έχει ελεγχθεί από την εφορία η προέλευση των χρημάτων τους. Αν δηλαδή καλύπτονται από το «πόθεν έσχες» των φορολογικών τους δηλώσεων;

> Πεδίο δόξης λαμπρό στις μεταφορές χρεών αποτελούν τα swaps! Κάποιες τράπεζες πουλούν εικονικά χαρτοφυλάκιά τους σε ορισμένες άλλες, με σκοπό να τα επαναγοράσουν, εμφανίζοντας έτσι «μακιγιαρισμένους» τους ισολογισμούς τους.

> Μια ακόμη από τις πολλές συνήθεις ύποπτες ΠΑΣΟΚιές! Οι «έχοντες και κατέχοντες» του τουριστικού κλάδου είναι αυτοί που καπάρωσαν τις παχυλές επιδοτήσεις για τη δημιουργία πολυτελών μονάδων σε ακίνητα του Δημοσίου.

> Η έκπτωση σε σχέση με την ονομαστική τους αξία… αποτελεί σημαντικό δέλεαρ! Αληθεύει ότι τα τμήματα διαχείρισης των εγχώριων τραπεζών χρησιμοποίησαν μέρος των κεφαλαίων που προέρχονταν από τις λήξεις των κρατικών ομολόγων παλαιότερων εκδόσεων, προκειμένου να αγοράσουν νέους τίτλους από τη δευτερογενή αγορά;

> Ας μη δείχνουν κάποιοι ξαφνιασμένοι! Η ελληνική ιδιορρυθμία της μεταχρονολογημένης επιταγής, οι καθυστερήσεις πληρωμής από το Δημόσιο, το «φέσι» στους προμηθευτές και το «βερεσέ» στην κοινωνία δεν εμφανίστηκαν με την κρίση, αλλά προϋπήρχαν αυτής.

> Ένα ακόμη παραμύθι των απανταχού καταστροφολόγων! Από τη στιγμή που οι καταθέσεις είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν επακριβώς, αφού οφείλονται εν μέρει και σε χορηγήσεις οι οποίες καταχωρούνται παράλληλα σε λογαριασμούς όψεως, τότε από πού προκύπτουν τα στοιχεία για το ύψος της «φυγής» τους στο εξωτερικό;

> Η συλλήβδην απαξίωση της εγχώριας αγοράς

real estate πριονίζει το κλαδί στο οποίο στηρίζεται η προσδοκώμενη ανάπτυξη! Με την οικονομική κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς πώληση σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που «έπαιζαν» μέχρι πρότινος.

> Οι σκοπιμότητες των βασικών τους μετόχων κινδυνεύουν να τινάξουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στον αέρα! Οι ευθύνες όσων απέτρεψαν τις διοικήσεις των αδύναμων πιστωτικών ιδρυμάτων να εξετάσουν την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της κεφαλαιακής τους επάρκειας, είναι μεγάλες, καθώς και οι ισολογισμοί τους συρρικνώθηκαν και η αγορά στέγνωσε και δεν θα αποφύγουν το μοιραίο.

> Καλό για κάποιες λίγες κοινωνικές ομάδες, κακό για τους περισσότερους φορολογούμενους! Με δεδομένο ότι οι φόροι υπέρ τρίτων δεν περνούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει το ακριβές μέγεθός τους, τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και την επίδρασή τους στην κατανομή των βαρών.

> Παρά τη σκληρή λιτότητα στην οποία η κατοχική κυβέρνηση έχει υποβάλει την πλειονότητα των πολιτών, εν τούτοις κάποιοι ημέτεροι απολαμβάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόστος των μεγάλων έργων υποδομής, που γεννά επιπλέον έσοδα για τους ιδιώτες, μέσω των πολύ ακριβών διοδίων, που αναμένεται να φτηνύνουν παραμένοντας όμως και πάλι ακριβά.

> Απορίας άξιον! Πόσες από τις μειώσεις των ιδίων κεφαλαίων στις εισηγμένες, είτε λόγω ζημιογόνου αποτελέσματος είτε ελέω της απομείωσης της αξίας των στοιχείων ενεργητικού, είναι σε θέση να αντισταθμιστούν από αντίστοιχες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;

> Δεν θέλει και πολλή φαντασία! Με τις τιμές των εμπορευμάτων να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, παρά την πρόσφατη μικρή διόρθωση, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης είναι προ των πυλών, οδηγώντας με τη σειρά τους σε νέα πτώση της κατανάλωσης.

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Αν και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι έχουν νομική οντότητα, αφού καθορίζουν την εφαρμογή των νόμων, εν τούτοις δεν μπορεί κάποιος να στραφεί εναντίον τους και να τις καταρρίψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

> «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας…»! Όχι, κύριε Παπακωνσταντίνου, δεν το είπε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του, ούτε κάποιοι «γαλάζιοι» οικονομολόγοι ούτε ορισμένοι «κακοί» της αντιπολίτευσης, αλλά το δήλωσε σε άρθρο της η κ. Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.


Σχολιάστε εδώ