Λαγός ή γάτα ο Λοβέρδος;

Α) Τη χαοτική κατάσταση μεταξύ υπουργών που δεν μπορούν να συνεννοηθούν, προσπαθώντας ο καθένας να διασφαλίσει την προσωπική του πολιτική.
Β) Την κατάσταση παραλυσίας που επικρατεί στην κυβέρνηση.
Γ) Την αναγκαιότητα να τηρηθεί απαρέγκλιτα το Μνημόνιο σε όλους τους τομείς.
Δ) Την επιθυμία του να δεσμεύσει τον πρωθυπουργό ώστε να κινηθεί κατά τον τρόπο που ο ίδιος θα επιθυμούσε.
Και τα τέσσερα αυτά σημεία είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες και, όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν νέο γύρο εσωστρέφειας εντός της κυβέρνησης. Με δυο λόγια, ο υπουργός Υγείας είπε δημόσια ότι άλλοι συνάδελφοί του δεν στήριξαν το πρόγραμμα σταθερότητας, με συνέπεια να πέσει έξω, ενώ υπέδειξε στον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό, πράγμα που έβαλε το σύστημα Μαξίμου σε μια συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα. Όπως εξομολογείται ο ίδιος σε πολιτικούς του φίλους, ο Παπανδρέου έχασε την ευκαιρία να βάλει τα πράγματα στη θέση τους στην πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με άλλους έξι υπουργούς.
Πού αποσκοπούσε ο Λοβέρδος και τι γνώριζε το Μαξίμου
Ό,τι και να υποκρύπτει πάντως η κίνηση Λοβέρδου, όλοι στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται γιατί τα είπε τώρα όλα αυτά και αν ήταν τελικά σε γνώση του πρωθυπουργού.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο υπουργός Υγείας, έχοντας πλήρη ενημέρωση και από την «τρόικα» με την οποία συνομιλεί και από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κάθισε και συνέταξε γραπτώς την Κυριακή το βράδυ τα όσα θα έλεγε την επομένη μπροστά στις κάμερες. Ενημέρωσε μάλιστα και το Μαξίμου για τις προθέσεις του. «Αύριο θα δώσω συνέντευξη Τύπου», είπε στη Ρεγγίνα Βάρτζελη, την οποία γνωρίζει χρόνια και η σχέση τους είναι εξαιρετική.
Ωστόσο εδώ οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε ότι μπορεί μεν ο πρωθυπουργός να ήταν ενήμερος, όμως σε τι βαθμό και αν ήταν επί της ουσίας, ελέγχεται. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως οι συνεργάτες του Παπανδρέου ήξεραν τα πάντα μέχρι και την τελευταία τελεία! Και βγάζουν το συμπέρασμα ότι ο Λοβέρδος δεν λειτούργησε από μόνος του, αλλά με την προτροπή του πρωθυπουργού. Τον κατηγορούν δηλαδή ότι λειτούργησε σαν «λαγός του Παπανδρέου». Άλλοι ωστόσο που τον γνωρίζουν καλά αναφέρουν ότι λειτούργησε «σαν γάτα και όχι σαν λαγός». Πολιτικός του φίλος πάντως, που μίλησε μαζί του το βράδυ της Κυριακής και τον ρώτησε αν είναι ενήμερο το Μαξίμου, έλαβε την εξής απάντηση: «Ναι είναι, αλλά δεν ξέρω αν είναι σύμφωνο».

«Χάσαμε
την ευκαιρία…»
Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε τις απόψεις του και στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από ένα συντονιστικό όργανο, ενώ παράλληλα χρειάζεται και ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου. Φαίνεται όμως ότι όσα διαδραματίστηκαν εντός του Μαξίμου την Τρίτη το βράδυ δεν τον κάλυψαν πολιτικά, με αποτέλεσμα να φύγει περισσότερο προβληματισμένος. «Χάσαμε την ευκαιρία να μπούνε τα πράγματα σε νέα βάση», έλεγε σε συνεργάτες του.

Δεν θα υπάρχει επόμενη
μέρα για το ΠΑΣΟΚ
Ταυτόχρονα πολλοί αναρωτήθηκαν αν τελικά οι αποφάσεις του να αναφερθεί στα αρνητικά συμπτώματα της κυβέρνησης ήταν σε συνεννόηση με τον πολιτικό του φίλο Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτοί που ξέρουν και τους δύο λένε ότι οι σχέσεις τους δεν είναι σαν τον παλιό καλό καιρό. Πλέον έχουν διαταραχθεί, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει τον Λοβέρδο να έχει κάνει συνολική διαπραγμάτευση με τον Παπανδρέου και να ακολουθεί μια άλλη πολιτική γραμμή, «παπανδρεϊκή», στοχεύοντας και στην επόμενη ημέρα. Ωστόσο στελέχη του πάλαι ποτέ Βενιζελικού μπλοκ σημειώνουν ότι «αν ο Παπανδρέου τα παρατήσει και φύγει ή αν γίνουν εκλογές και το ΠΑΣΟΚ τις χάσει, απλώς δεν θα υπάρξει επόμενη μέρα για το κόμμα και η παράταξη θα διαλυθεί σε χίλια κομμάτια». Υπερασπιστής αυτής της άποψης είναι ο πολιτικός φίλος του Λοβέρδου, Δημήτρης Λιντζέρης. Παρότι πάντως ο υπουργός Υγείας ξεκαθαρίζει ότι οι σχέσεις του με τον Βενιζέλο είναι εξαιρετικά καλές, δεν είχε έρθει σε συνεννόηση μαζί του, όπως φάνηκε και από το non paper που μοίρασε το γραφείο του υπουργού Άμυνας και που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την υπουργική του θέση.

Κινείται εκτός Βενιζέλου
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού προσπαθώντας να μαζέψουν τα αμάζευτα, σημείωναν πως ο υπουργός Υγείας είναι «μαχητής». Μπορεί οι κινήσεις του να έχουν κάποια δόση υπερβολής, αλλά καταφέρνει πάντα να κυριαρχεί η δική του ατζέντα και έχει επικοινωνιακό χάρισμα.

Κανείς από την κοινή γνώμη δεν μπορεί να κατηγορήσει τον υπουργό ότι δεν δουλεύει: Καθάρισε το ασφαλιστικό, κάνει ό,τι μπορεί με τα νοσοκομεία και τους γιατρούς που αντιδρούν και πάντως παράγει πολύ περισσότερο έργο από άλλους υπουργούς, που μόνο μέλημά τους είναι να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Εκείνο που αναρωτιούνται και μέσα από την Ιπποκράτους είναι γιατί ο Λοβέρδος θέλησε να πάρει προβάδισμα έναντι του Βενιζέλου και αν ο υπουργός Άμυνας έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – σε συμφωνία ή όχι με τον Λοβέρδο που ήταν ανέκαθεν δεύτερος τη τάξει στο βενιζελικό στρατόπεδο. Οι πληροφορίες που έχει το «Π» είναι ότι ο Λοβέρδος έχει αυτονομηθεί από τότε που ο Βενιζέλος έχασε τη μάχη με τον Παπανδρέου, αλλά και λόγω των τραγικών λαθών που έκανε. Και πλέον παίζει αποκλειστικά το δικό του χαρτί. Και διαθέτει ισχυρούς φίλους που τον στηρίζουν στον δρόμο προς την αρχηγία. Και βέβαια προσβλέπει τόσο στο στρατόπεδο των λεγόμενων Παπανδρεϊκών όσο και στων εκσυγχρονιστών, αν και έχει αρκετούς βουλευτές, λένε πάνω από 15, που τον ακολουθούν. Η δεύτερη πιθανότητα έχει εξεγείρει τους υπόλοιπους επίδοξων διαδόχους, που έχουν μπει σε ατέρμονες συζητήσεις με τους συνεργάτες τους, ασχολούμενοι μόνο με αυτό και όχι με την πορεία διάσωσης της χώρας.

Λόγω άγχους…
Απαντήσεις ξεκάθαρες δεν μπορεί να υπάρξουν για το πού τελικά αποσκοπούσε ο Λοβέρδος. Το ότι «έδωσε» ξεκάθαρα τους άλλους υπουργούς για τον τρόπο που εργάζονται προκάλεσε τη μήνι των συναδέλφων του, ενώ απορίας άξιο είναι γιατί βιάστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου να κάνει αισθητή την παρουσία της στο εσωκομματικό χρηματιστήριο, με τις δικές της αναφορές. Οι πολιτικοί της φίλοι δηλώνουν ότι όντως η υπουργός Παιδείας, όπως και ο υπουργός Υγείας, δήλωσε πολύ πρόωρα παρούσα και της χρεώνουν ένα άγχος για την επόμενη ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες δεν δικαιολογείται. Εκτός κι αν τα σενάρια περί «επόμενης μέρας» έχουν ψήγμα αλήθειας και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


Σχολιάστε εδώ