ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αμφότεροι είναι γνωστοί οπαδοί του σχεδίου Ανάν και της αλλαγής των βιβλίων της Ιστορίας. Υπό το πρόσχημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να στέλνει βιβλία στα Ελληνόπουλα της Κύπρου γιατί στοιχίζουν 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ο κ. Δημητρίου προέβη σε δηλώσεις στην Κύπρο στις οποίες τόνισε ότι:

• Η Κύπρος θα αγοράζει πλέον από την Ελλάδα όσα βιβλία χρειάζεται.
• Στο πλαίσιο της ΕΕ το κάθε κράτος θα πρέπει να αναπτύξει τα δικά του εκπαιδευτικά βιβλία, προαναγγέλλοντας έτσι την απαγκίστρωση της κυπριακής παιδείας από την ελληνική. Άλλωστε, αυτό είναι το πολιτικό σύνθημα της κυβέρνησης Χριστόφια, που προκαλεί αντιδράσεις στην Κύπρο, ιδιαίτερα στους καθηγητές και στους δασκάλους.
Ξαναγράφουν την Ιστορία
Στόχος είναι, κατόπιν υποδείξεων των Άγγλων και των Αμερικανών, να ξαναγραφτούν τα βιβλία της Ιστορίας και να δημιουργηθεί μια νέα κυπροκεντρική κουλτούρα και εθνική ταυτότητα, η οποία θα αντικαταστήσει την ελληνική. Να μη γνωρίζουν τα παιδιά την ιστορία του γένους.
Αυτή η πολιτική πρακτική, δηλαδή της αλλαγής της εθνικής συνείδησης των Κυπρίων, εμφανίζεται ως μεθοδολογικό εργαλείο λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, που εκ των πραγμάτων συνεχίζει να συνιστά το κεντρικό πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος. Η ιδέα της κυπροποίησης της ελληνικής παιδείας της Κύπρου, η οποία, σημειωτέον, είναι κατοχυρωμένη από το ισχύον Σύνταγμα, βρίσκει σύμμαχο την κ. Διαμαντοπούλου. Δεν ήταν μόνο υποστηρίκτρια του σχεδίου Ανάν, αλλά και της αντίληψης ότι οι Κύπριοι είναι κάτι άλλο.
Κυπροκεντρική συνείδηση
Η πολιτική της κυπροκεντρικής συνείδησης είναι αγγλική επινόηση, καθότι το Λονδίνο αντελήφθη κάτι που ήταν πρόδηλο και στο σχέδιο Ανάν, ότι η ελληνική εθνική συνείδηση των Κυπρίων, η σχέση τους με την Ελλάδα, τους αγώνες του Ελληνισμού και το έπος της ΕΟΚΑ, που στηρίχθηκε σε ένα ελληνοκεντρικό σύστημα αρχών και αξιών, συνιστούν τους κώδικες αντίστασης που πρέπει να εξαλειφθούν προκειμένου να γίνει αποδεκτή μια λύση τουρκοβρετανικής μεθόδευσης και προέλευσης, που θα αφελληνίζει το νησί.
Μεταξύ των καθηγητών και των δασκάλων της Κύπρου επικρατεί η άποψη ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες όχι μόνο της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και της ελληνικής. Είναι ήδη γνωστό ότι ο κ. Δημητρίου και το ΑΚΕΛ ετοιμάζουν τη συγγραφή βιβλίων για την αλλαγή της Ιστορίας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να πληρώνει 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τους Ελληνόπαιδες της Κύπρου και ο ισχυρισμός ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με νομοθεσίες της ΕΕ που τώρα βγήκαν την επιφάνεια, ανοίγει τον δρόμο στον κ. Δημητρίου και στο ΑΚΕΛ να αφελληνίσουν την παιδεία της Κύπρου.
Ευθύνες
του Παπανδρέου
Στην Κύπρο, πάντως, ανέμεναν την παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού, διότι το όνομα Παπανδρέου χαίρει εκτίμησης λόγω της στήριξης που παρείχε ο παππούς Γεώργιος Παπανδρέου τη δεκαετία του ’60 με την αποστολή της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο και ο πατέρας Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε την οικοδόμηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Ειδικότερη στήριξη από την Ελλάδα ανέμεναν στελέχη της παράταξης των καθηγητών της Κύπρου που πρόσκεινται στο ΔΗΣΥ και είναι αρκετά συχνά σε αντιπαράθεση με τον κύπριο υπουργό Παιδείας Α. Δημητρίου, ο οποίος εκτός των άλλων, δρομολογεί και την αλλαγή της όψης ενός από τα ιστορικότερα σχολεία του Ελληνισμού, του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας.
Πρόκειται για ένα σχολείο γνωστό για τους αγώνες των μαθητών την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ. Ήδη για το θέμα αυτό υπάρχει αντιπαράθεση στη Λευκωσία μεταξύ του κ. Δημητρίου με την ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, η οποία τον καλεί προτού προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες να σεβαστεί την ελληνική ιστορία του γυμνασίου και της Κύπρου και να μην προβεί σε καμιά ενέργεια η οποία είναι ενταγμένη στον αφελληνισμό της Κύπρου.
Με άρθρα της η κ. Θεοχάρους και με επιστολή της προς τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας της Κύπριου, τον καλεί να σεβαστεί την ελληνική ιστορία των Κυπρίων.


Σχολιάστε εδώ