Κάτω… στον Πειραιά

«Στη μητέρα, τη δημιουργό της ζωής, η παγκόσμια κοινωνία υποκλίνεται με υπέρτατο σεβασμό, με απέραντη αγάπη, αλλά και με ευγνωμοσύνη. Για τη γέννηση, για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που είναι παιδιά του κόσμου και πάντα η ελπίδα του μέλλοντος. Για την αναγνώριση της πλέον ανυστερόβουλης προσφοράς της μητέρας, στη γη, στο παιδί, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην ανθρωπότητα. Διαβάζουμε στους στίχους του ποιητή για την ”Καρδιά της μάνας”, μια ”μυθική πραγματικότητα”. Όταν ”ο γιος” της μάνας την καρδιά ξεριζώνει και ενώ τρέχει να την παραδώσει στην κόρη της μάγισσας σκοντάφτει, η μάνα ήρεμα, απλά, λέει στο παιδί της: ”Εχτύπησες αγόρι μου;”. Από τη δική της στοργή, από τη δική της θαλπωρή και φροντίδα, από τη δική της αγάπη εξαρτάται η μεγαλοσύνη του κόσμου, η ειρήνη, η ευτυχία της ανθρωπότητας, η κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και η συγκρότηση της ανθρώπινης κοινωνίας. Γι’ αυτό και είναι εκείνη που καθοδηγεί την αγιοσύνη, που καθοδηγεί τη σιγουριά στη ζωή και την αξιοπρέπεια στην κοινωνία για όλους εμάς».

// Σύσκεψη στο δημαρχείο υπό την προεδρία του Β. Μιχαλολιάκου και τη συμμετοχή των βουλευτών της Α΄ Πειραιά Μ. Μπεντενιώτη και Δ. Καρύδη από το ΠΑΣΟΚ, Π. Μελά από τη ΝΔ και Βαΐτση Αποστολάτου από τον ΛΑΟΣ, του αντιδημάρχου Τάσου Κάρλες και του γενικού γραμματέα Στ. Διαμαντίδη έγινε την περασμένη Πέμπτη, με αντικείμενο την οικονομική κατάσταση του δήμου υπό το πρίσμα της επαπειλούμενης ένταξής του στο… Μνημόνιο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Πειραιάς χρειάζεται τη βοήθεια όλων για να ξεφύγει από την οικονομική του δυσπραγία και να μπορέσει να πάει μπροστά, παίρνοντας τους πόρους που του οφείλονται και βασιζόμενος σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που υπάρχει. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να γίνει συνάντηση του ίδιου και των βουλευτών του Πειραιά με τον Γ. Ραγκούση.

Ο Μ. Μπεντενιώτης πρότεινε να βαδίσει ο δήμος στους άξονες: Επικοινωνία – Προβολή – Ανάπτυξη με τη δημιουργία Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου και Ενυδρείου, ενώ τόνισε ότι το Κανάλι 1 θα πρέπει να λειτουργεί ως ο απόλυτος πειραιοκεντρικός σταθμός της πόλης (σ.σ.: όπως έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται). Για το δάνειο, τέλος, είπε ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός του και να δει ο δήμος τι έχει να παίρνει και από πού για να μπορέσει να το καλύψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο Δημ. Καρύδης είπε ότι τα τοκογλυφικά επιτόκια στα δάνεια του δήμου τα έβαλε η ΝΔ όταν το Ταμείο Παρακαταθηκών άρχισε να δανειοδοτεί τον Αγραπίδη το 2005. Επίσης είπε ότι ο ΟΛΠ πλήρωνε μέχρι το 2005 στον δήμο 360.000 ευρώ τον χρόνο, τα οποία «έκοψε» ο Αλογοσκούφης. Αυτό που λέτε εσείς «Μνημόνιο» εμείς το λέμε διάσωση, τόνισε, γιατί ρίχνει στο μισό το επιτόκιο, δίνει περίοδο χάριτος και επιμήκυνση. Πρέπει να γίνει το ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών και είμαι διατεθειμένος να είμαι παρών, κατέληξε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Τάκης Μελάς συντάχθηκε με τις απόψεις του δημάρχου και δήλωσε ότι πρέπει να πιεστεί απ’ όλες τις πλευρές η κυβέρνηση για να στηρίξει τον δήμο, ενώ υπέρ της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών τάχθηκε και ο Β. Αποστολάτος.

// Το μπάχαλο που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ της Β΄ Πειραιά αποτυπώθηκε για μία ακόμα φορά στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο νεκροταφείο του Σχιστού. Η Ιπποκράτους είχε κόψει υποψήφιους που είχαν κατέβει με αντάρτικους συνδυασμούς στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και είχε δώσει «γραμμή» να μην ψηφιστούν όσοι στηριχθούν από τους «αντάρτες». Αποτέλεσμα ήταν για τη θέση του προέδρου να βάλουν υποψηφιότητα ο Γ. Χάσκας (που είχε κατέβει με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσό στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας) και ο Θεοχάρης που ήταν επιλογή του «αντάρτη» Λουκά Τζαννή που εξελέγη τελικά δήμαρχος στον ίδιο δήμο. Έπειτα από τρεις ψηφοφορίες, ο Γ. Χάσκας πήρε 8 ψήφους από 19 που ψήφισαν και εξελέγη. Όμως ο αντίπαλός του δήλωσε ότι θα κάνει ένσταση γιατί ο κανονισμός προβλέπει εκλογή με τα 2/3 των ψήφων. Για τη θέση του αντιπροέδρου προτάθηκε ο Καπουτσίνος από τον δήμαρχο Κορυδαλλού και ο Ζαχαρόπουλος από τον «αντάρτικο» συνδυασμό του Λογοθέτη. Τελικά και οι δύο ισοψήφισαν παίρνοντας 6 ψήφους ο καθένας! Με κλήρωση εξελέγη ο Καπουτσίνος, ενώ οι φωνές για «συναλλαγή» κάποιων με νεοδημοκράτες ψηφοφόρους ακούστηκαν μέχρι… το Πέραμα!

Αυτό που φάνηκε, πάντως, είναι ότι ούτε και τώρα πέρασε η… γραμμή της Ιπποκράτους. Ο Χάσκας εξελέγη μεν, αλλά με λίγες ψήφους και αμφισβητείται, ενώ ο Καπουτσίνος με… κλήρωση!

// Πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τόνισε μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων του προσφύγων ο Γιάννης Μαρωνίτης, επικεφαλής του ανεξάρτητου Συνδυασμού Νίκαια-Ρέντης Σύγχρονη Πόλη και δημοτικός σύμβουλος, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 πάνω από 200.000 Ελληνοπόντιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ όσοι γλίτωσαν από τη σφαγή, περίπου 400.000, ήλθαν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι κατέφυγαν πρόσφυγες στη νότια Ρωσία. Μόλις στις 24 Φεβρουαρίου 1994 στη μητέρα πατρίδα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Και κατέληξε: 19 Μαΐου: Ημέρα Εθνικής Μνήμης. Μια μέρα που οφείλουμε όλοι να χαράξουμε στη μνήμη και την καρδιά μας, Πόντιοι και μη πρέπει να θυμόμαστε. Η μνήμη είναι η καλύτερη μορφή εθνικής αντίστασης.

// Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς κατασχεθέντων λαθραίων αντικειμένων από τις αποθήκες της Δημοτικής Αστυνομίας στις κεντρικές αποθήκες του δήμου πραγματοποιήθηκε σήμερα από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Πάνω από 700.000 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 100.000 είναι CD και DVD, που είχαν κατασχεθεί από αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο στους δρόμους και τις πλατείες του Πειραιά μεταφέρθηκαν με φορτηγά του δήμου. Συντονιστής της επιχείρησης ήταν ο προϊστάμενος αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά Γεώργιος Δαβάκης, συνεπικουρούμενος από τους διευθυντές Θ. Παρασκευά, Δ. Παπαματθαίου, Μ. Πετρίδη, τη διευθύντρια Καθαριότητας Ν. Καστρινάκη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Ηλία Κατσαφάδο. Την όλη επιχείρηση παρακολούθησε ο αναπληρωτής δημάρχου Αναστάσιος Κάρλες. Τα αντικείμενα που είναι απομιμήσεις επωνύμων (μαϊμού) καθώς και τα λαθραία CD και DVD θα καταστραφούν παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΠΙ και της ΕΛΑΣ, ενώ από τα υπόλοιπα, όσα είναι χρήσιμα (τσάντες, ζώνες, παιχνίδια) θα μοιραστούν σε άστεγους, φιλοξενούμενους σε ιδρύματα απόρων της πόλης και σε ορφανοτροφεία, σύμφωνα με την οδηγία που έχει δώσει ο δήμαρχος.

// Ο ορισμός της επιτυχίας ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι η ΤΟ της ΝΔ Αγ. Βασιλείου. Πάνω από 150 οπαδοί και στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης έδωσαν το παρών και διασκέδασαν με την ψυχή τους, γιατί η εκδήλωση, εκτός από το πλούσιο και εξαιρετικό μενού, περιλάμβανε μουσική και χορό που κράτησε μέχρι το βράδυ. Στην εκδήλωση, που έγινε με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας, τιμώμενο πρόσωπο ήταν η πρώην βουλευτής και υπεύθυνη του Τομέα Γυναικών της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης τιμήθηκε η πρώην διοικητής του Τζανείου Λίτσα Γιαννακάκου. Στην εκδήλωση, εκτός του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου, ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μελάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελλάδος Β. Κορκίδης, οι αντιδήμαρχοι Γ. Δαβάκης, Τ. Κάρλες, Λίτσα Σαρρή, Κορίνα Λαουλάκου και Μελίνα Φύκια και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ι. Μελάς, Ζωή Ρούσσου (η οποία έδωσε και 500 ευρώ για ενίσχυση της ΤΟ Αγ. Βασιλείου), ο Ν. Βλαχάκoς, ο Γ. Μαστρονικόλας και άλλοι. Όλοι, επώνυμοι και μη, συνεχάρησαν την πρόεδρο της Τοπικής Καίτη Σαλπέα για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, κάτι που για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην πόλη ήταν αναμενόμενο, μια και η Κ. Σαλπέα έχει πολλούς φίλους που στηρίζουν κάθε της πρωτοβουλία.

// Ο Δήμος Πειραιά θα επανενταχθεί στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ). Σχετικό θέμα θα έρθει στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο.
Να θυμίσουμε ότι ο Πειραιάς ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ και από τους βασικούς του βραχίονες.
Επί Φασούλα πάντως είχε αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο, αλλά τώρα ο Β. Μιχαλολιάκος αποκαθιστά την… τάξη και διορθώνει κάτι που τότε όλοι –είτε το είχαν ψηφίσει, είτε όχι– το χαρακτήριζαν «λάθος».

// Μέσα στον μήνα θα επαναλειτουργήσει ο ξενώνας αστέγων του Δήμου Πειραιά. Η ολιγοήμερη αναστολή της λειτουργίας του οφείλεται σε απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου. Την απάντηση αυτή έδωσε η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά σε σχετική ερώτηση της συμβούλου του συνδυασμού που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Σταθάκη.

// Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Σίσσυ Αλιγιζάκη, πρώην δημοτική σύμβουλος Πειραιά, επί δημαρχίας Αγραπίδη.

// Στο Τζάνειο νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα έπειτα από βαρύ καρδιολογικό επεισόδιο ο διακεκριμένος αγωνιστής-συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ στον Δήμο Πειραιά και επί σειρά ετών στη Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Γιάννης Γκάτσος. Η στήλη εύχεται στον καλό φίλο και παλιό συνδικαλιστή Γιάννη, να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημα της υγείας του και να βρεθεί πάλι σιδερένιος στα μετερίζια των τίμιων και άδολων αγώνων που μόνο αυτός ξέρει να δίνει…

// Τα πράγματα με τ’ όνομά τους, χωρίς να φοβηθεί μήπως έρθει σε ρήξη ακόμα και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Β. Μιχαλολιάκος, επισημαίνοντας ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος του Πειραιά έγιναν επί των ημερών του.


Σχολιάστε εδώ