ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ 24 ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΕΙ

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε θεωρήσει εντελώς περιττό να τους ενημερώσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα και το έμαθαν από τους πατεράδες των υποψηφίων, στους οποίους είχαν πει τα παιδιά τους ότι συγκεκριμένα ΤΕΙ της περιοχής τους δεν υπήρχαν στο απογραφικό δελτίο προτίμησης των σχολών. Γονείς ζήτησαν διευκρινίσεις από τους βουλευτές, οι οποίοι… πιάστηκαν αδιάβαστοι! Η κ. Διαμαντοπούλου… εδέησε να τους ενημερώσει το πρωί της περασμένης Τρίτης, μισή ώρα πριν κάνει ανακοινώσεις στα κανάλια.

Σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Παιδείας, 24 τμήματα από ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα δεχθούν πλέον υποψήφιους και, όταν αποφοιτήσουν όσοι εισήχθησαν πέρυσι, θα κλείσουν! Συνολικά στα 24 ΤΕΙ που κλείνουν θα εισάγονταν φέτος 10.380 σπουδαστές.

Η υπουργός Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση των 24 τμημάτων χωρίς καμία διαβούλευση ή διάλογο με τοπικούς φορείς. Γιʼ αυτό οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες. Η εφαρμογή του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» από την κ. Διαμαντοπούλου θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις οικονομίες των περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν τα τμήματα που κλείνουν. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι ζημιά θα γίνει σε περίοδο κρίσης σε περιοχές όπως η Κεφαλονιά, το Μεσολόγγι, η Καλαμάτα, η Καβάλα κ.α., αν αφαιρεθούν από αυτές 10.000 φοιτητές, οι οποίοι νοικιάζουν σπίτια, τρώνε σε εστιατόρια, κάνουν τζίρους στα μαγαζιά κ.λπ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σε Κεφαλονιά και Λευκάδα είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγιας έθεσε από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ (!) το κλείσιμο 3 τμημάτων του ΤΕΙ που –υποτίθεται– ελέγχει, την παραίτησή του στη διάθεση της υπουργού Παιδείας…

Σκληρές δηλώσεις έκαναν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά την… ανακοίνωση της απόφασης της Άννας Διαμαντοπούλου από τον υφυπουργό κ. Πανάρετο, ο οποίος τους είχε καλέσει για να τους…. ενημερώσει.

Ο βουλευτής Λευκάδας Σπύρος Μαργέλης τόνισε:

«Δεν πρόκειται να στηρίξω και ούτε να απολογηθώ για την απόφασή σας να μην εισαχθούν φέτος φοιτητές σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σπύρου Μοσχόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Με εκπλήσσει το γεγονός πως η προκλητική αυτή απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εν αγνοία των βουλευτών, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Αγωνίστηκα στο παρελθόν, από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Αρσένης ίδρυσε τα δύο τμήματα, στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, για να στεριώσει το σημαντικότερο ίσως αυτό έργο στα νησιά μας.

Θα αγωνιστώ και τώρα για να αποτρέψουμε τη συρρίκνωσή του, που αλίμονο αν σημαίνει και την οριστική κατάργησή του».

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, που επί των ημερών του ιδρύθηκε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τα περιφερειακά ΤΕΙ –και ειδικότερα το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων– έπεσαν θύματα μιας τυφλής λογιστικής που δεν αρμόζει στον χώρο της παιδείας. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη δεχθεί φέτος εισακτέους σε τρία τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πάρθηκε ερήμην της Διοικούσας Επιτροπής και των φορέων των τοπικών κοινωνιών και στηρίζεται σε έναν αριθμητικό τυφλοσούρτη που παραγνωρίζει ακαδημαϊκά δεδομένα και εκπαιδευτικούς στόχους. Δεν μπορεί π.χ. ουσιαστικά να καταργείται το ιστορικό τμήμα Τεχνολογίας, Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που διαθέτει αξιόλογη τεχνολογική υποδομή και έχει ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και τη γεωργική οικονομία της Κεφαλονιάς και να υποστηρίζουμε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι στρατηγική προτεραιότητα της χώρας. Το υπουργείο οφείλει να επανορθώσει το λάθος του, να ορίσει εισακτέους και σʼ αυτά τα τρία τμήματα και να ζητήσει από τη Διοικούσα Επιτροπή να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση και αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων».

Εξάλλου ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου, σε επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, ζητά να μην ισχύσει η απόφαση για την κατάργηση των τριών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για τα οποία ανακοινώθηκε ότι δεν θα δέχονται από φέτος σπουδαστές (δύο στην Κεφαλονιά και ένα στη Λευκάδα) και τονίζει:

«Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θεωρώ ότι βρίσκεται πλέον στην ακμή της ανάπτυξής του με επιπλέον δυνατότητες και προοπτική, όπως με διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΔΕ του ιδρύματος, Ναπ. Μαραβέγιας, με τον οποίο συναντήθηκα πρόσφατα και συζητήσαμε μάλιστα τον τρόπο συνεργασίας του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο», ενώ επισημαίνει ότι το ΤΕΙ αποτελεί ένα σημαντικό κύτταρο για να κρατηθούν ζωντανά τα νησιά, ιδιαίτερα εκείνα που ο πληθυσμός τους είναι μικρός. Προχθές το πρωί επίσης έγινε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σωτήρη Κουρή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Αργοστολίου, του Εμπορικού Συλλόγου, του ΤΕΕ, των καθηγητών του ΤΕΙ και των πολιτικών κομμάτων, όπου συζητήθηκε σε πολύ έντονο ύφος το κλείσιμο των δύο τμημάτων του ΤΕΙ που λειτουργούν στο νησί.

Μετά το τέλος της σύσκεψης εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο καταδικάζεται η απόφαση της υπουργού Παιδείας και επισημαίνεται ότι η τοπική και η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού δεν θα δεχθούν τετελεσμένα που θα προκαλέσουν οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον του.

Αναταραχή όμως έχει ξεσπάσει και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, όπου κλείνουν 3 τμήματα του ΤΕΙ που λειτουργεί στην περιοχή, της Λάρισας όπου κλείνουν 4 τμήματα του τοπικού ΤΕΙ, της Ηπείρου όπου κλείνουν 3 τμήματα, της Καλαμάτας όπου κλείνουν 2 τμήματα, του Μεσολογγίου όπου κλείνουν 3 τμήματα κ.λπ.

Οι βουλευτές, οι τοπικοί φορείς, οι επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και τονίζουν ότι η υπουργός Παιδείας οδηγεί σε πνευματική και οικονομική εξόντωση ολόκληρες περιοχές των οποίων οι κάτοικοι σε πολλές περιπτώσεις είχαν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής χάρη στους σπουδαστές, οι οποίοι έδιναν «βαθιές ανάσες» στις τοπικές οικονομίες.

Μετά τη δραστική περικοπή των εισακτέων και το κλείσιμο τμημάτων από τα επαρχιακά ΤΕΙ το μέλλον των κοινωνιών αυτών γίνεται εξαιρετικά ζοφερό, γιʼ αυτό και στην περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν υποχωρήσει οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές και ποικίλες. Οι περισσότεροι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών πιέζουν και τους τοπικούς βουλευτές, ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς, για να αντιδράσουν. Οπότε το θέμα δεν φαίνεται να κλείνει ομαλά, όπως το φανταζόταν η κ. Διαμαντοπούλου…


Σχολιάστε εδώ