Θέματα εξετάσεων!

Εκεί που νόμιζα ότι το κεφάλαιο «Πανελλαδικές Εξετάσεις» είχε τελειώσει για μένα οριστικά, ένα παράξενο γεγονός μ’ έκανε να ξαναζήσω τον εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες και τις λευκές κόλλες!
Ήμουν, λέει, σε μια τεράστια αίθουσα κι έδινα εξετάσεις, όχι, όμως, για το πανεπιστήμιο, αλλά για την 5η δόση του δανείου! Θυμάστε τίποτα από Πανελλαδικές; Ε, καμία σχέση! Εδώ μιλάμε για το άκρον άωτον του τρόμου, με επιτροπές, εξεταστές και επιτηρητές απευθείας από την «τρόικα». Τι δουλειά, όμως, μπορεί να έχω εγώ μ’ ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ, όταν, μάλιστα, δεν μπορώ να ξεχρεώσω κάτι λίγα δικά μου; Προφανώς αυτό ουδεμία σημασία έχει! Στους εφιάλτες δεν υπάρχει λογική. Ξέρεις δεν ξέρεις, πρέπει να απαντήσεις. Ακόμα και αν οι ερωτήσεις είναι από άγνωστο κείμενο…

Ζήτημα 2ον
Πτώχευση ή αναδιάρθρωση; Επιμήκυνση ή… στένωση αορτής! Υπάρχουν ομοιότητες κι αν ναι, ποίες; Αναφέρατε παραδείγματα.
Ο ιδρώτας άρχισε να τρέχει ποτάμι. Από τα χέρια μου έπεσε το μολύβι. Τα γόνατά μου λύγισαν. Θεέ μου, πώς έμπλεξα έτσι; Τι μπορεί να γνωρίζω εγώ από όλα αυτά; Εδώ ολόκληρη κυβέρνηση έπιασαν αδιάβαστη οι τροϊκανοί επιτηρητές, από μένα περιμένουν να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά; Κοτζάμ Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;
Αν είναι έτσι, μη σώσουμε και πάρουμε την επόμενη δόση, ποτέ!
Με την αγωνία στο κατακόρυφο, κάτι θέλησα να ψελλίσω, αλλά πριν προλάβω ν’ ανοίξω το στόμα μου, έπεσε το επόμενο θέμα…

Ζήτημα 3ον
Μνημονεύσατε τα σημαντικότερα σημεία του Μνημονίου και περιγράψατε αναλυτικά πώς θα βλέπατε ένα νέο Μνημόνιο!
Τότε έγινε το θαύμα! Στο άκουσμα ενός νέου Μνημονίου, ξαφνικά έγινα άλλος άνθρωπος. Με το θάρρος του βρεγμένου που δεν έχει πλέον κανένα λόγο να φοβηθεί τη βροχή και με την άνεση του μαθητή που έτσι κι αλλιώς θα δώσει κόλλα λευκή -γιατί όχι και με την αποφασιστικότητα του σκλάβου που δεν έχει να χάσει παρά μόνο τις αλυσίδες του- πετάχτηκα πάνω ουρλιάζοντας.
-Τι είπες, ρε! Είπα στον επιτηρητή. Για ξαναπές το! Τολμάς να μιλάς για νέο Μνημόνιο;
Ο εφιάλτης μονομιάς πέρασε από τα θρανία στην έδρα, στη θέση του επιτηρητή. Ο τροϊκανός, βλέποντάς με εξαγριωμένο, έκανε δύο βήματα πίσω και πήρε στάση αμυντική.
-Εντάξει, κύριε. Μην κάνετε έτσι. Θα σας βάλουμε κάτι πιο εύκολο. Πιο βατό! Κάτι από τα SOS. Να γράψετε όλοι!
-Τώρα το λες! Τώρα έτσι κι αλλιώς όλοι σε έχουμε γραμμένο!
Ο τροϊκανός επιτηρητής, που σίγουρα δεν περίμενε τέτοια αντίδραση, μάζεψε τα χαρτιά του και έκανε στροφή 180 μοιρών!
-Πολύ ωραία, είπε, θα ζητήσω από τις Βρυξέλλες να περάσετε χωρίς εξετάσεις. Θα εισηγηθώ να πάρετε την 5η δόση των 12 δισ. και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.
Περήφανος για τη νίκη μου, πλησίασα να του δώσω το χέρι ιπποτικά, αλλά δεν πρόλαβα. Την κρίσιμη στιγμή ξύπνησα, καθώς τον άκουσα να μου λέει:
-Κι επειδή, φίλε μου, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς υπηκόους, την 5η δόση πώς την προτιμάτε; Σε ευρώ ή σε δραχμές;


Σχολιάστε εδώ