Η ώρα της κάλπης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ιδιαίτερα φέτος, διότι άγνωστος παράγοντας παραμένει το ποσοστό αποχής ή το ποσοστό συμμετοχής, αν προτιμάτε, καθώς στις φοιτητικές εκλογές είναι αναμενόμενο, πλέον, να συμμετάσχουν λιγότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους φοιτητές. Οι επιτελείς των παρατάξεων δείχνουν σίγουροι ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ετών. Ωστόσο σημειώνουν ότι οι τελευταίες τρεις ημέρες είναι σημαντικές, καθώς αν υπάρξουν έκτροπα εντός σχολών ή υπάρξει αυξανόμενη ένταση, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά το κλίμα των φοιτητικών εκλογών. Πάντως οι επιτελείς των παρατάξεων δεν ασπάζονται πλέον τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η συμμετοχή των φοιτητών θα μειωθεί λόγω της απαξίωσης της πολιτικής και της αποστροφής, κυρίως των νέων, προς τα κόμματα. Υποστηρίζουν ότι οι φοιτητικές παρατάξεις (ο καθένας για τη δική του) βρίσκονται κοντά στον φοιτητή συνεχώς, όλη τη χρονιά, και δεν επηρεάζονται από αυτό το κλίμα.

Εκτιμήσεις
Με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις των παρατάξεων, φαίνεται ήδη να έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα όσον αφορά την επιρροή των παρατάξεων. Ωστόσο σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε συμμετοχή παρόμοια με των προηγούμενων χρόνων. Σύμφωνα με όλα αυτά λοιπόν, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ θα είναι για πολλοστή φορά και πάλι πρώτη δύναμη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αναμένεται να διατηρήσει τη δύναμή της γενικά, με αυξητικές τάσεις (σε ΑΕΙ), αλλά και πτώση αλλού (κυρίως ΤΕΙ). Οι ίδιοι ωστόσο ελπίζουν και παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή να αυξήσουν τις ψήφους που πήραν πέρυσι, όπως μας λένε! Στην πλευρά της ΠΑΣΠ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η παρουσία της στα ΑΕΙ θα είναι σχετικά πτωτική, ενώ στα ΤΕΙ ευελπιστούν σε άνοδο! Η πλευρά του ΜΑΣ και της ΠΚΣ παραμένει ένας άγνωστος Χ ακόμη, καθώς η στάση της ποικίλλει σε επίπεδο τακτικής ανάμεσα σε διαφορετικές σχολές. Σύμφωνα με τις άλλες παρατάξεις, θα καταγράψει πτώση, ενώ οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα καταγράψουν άνοδο. Τέλος φαίνεται ότι τα αριστερά σχήματα που αποτελούν τα ΕΑΑΚ (κυρίως), αλλά και την ΑΡΕΝ (λιγότερο), θα έχουν αύξηση της δύναμής τους.

Τα πολιτικά στοιχήματα
Από τα αποτελέσματα θα βγουν και αρκετά πολιτικά και οργανωτικά συμπεράσματα. Πέρα από τα γενικότερα κομματικά ζητήματα (απήχηση των κομμάτων και του γενικού πολιτικού κλίματος στους φοιτητές), που δεν καταγράφονται ποτέ ευθέως στις φοιτητικές κάλπες, τίθενται ήδη πολιτικά στοιχήματα στον χώρο των νεολαιών. Στη γαλάζια πλευρά, για παράδειγμα, αποτελεί η συγκεκριμένη αναμέτρηση πεδίο αξιολόγησης τόσο της καμπάνιας και της Πρότασης Παιδείας της ΔΑΠ όσο και ολόκληρης της οργανωτικής προσπάθειας και νοοτροπίας που έφερε η εκλογή Παπαμιμίκου, καθώς είναι οι πρώτες φοιτητικές εκλογές που γίνονται υπό τον πλήρη γαλάζιο έλεγχο της νέας ηγεσίας. Στην πλευρά της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, από το αποτέλεσμα θα κριθούν σχεδόν όλοι για τη στάση που κράτησαν κυρίως απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Επίσης σημαντικό ζήτημα για τις εσωτερικές ισορροπίες, αλλά και τις εσωκομματικές εξελίξεις, θα αποτελέσει το αποτέλεσμα που θα φέρουν στις σχολές τους πολλοί πράσινοι παράγοντες. Στην πλευρά του ΜΑΣ και της ΠΚΣ οι εκλογές είναι κρίσιμες, καθώς σε αυτές θα βγουν συμπεράσματα τόσο για τη στρατηγική, όσο, κυρίως, και για την τακτική των τελευταίων μηνών. Πιθανότατα μάλιστα να αποτελέσουν και θρυαλλίδα εξελίξεων, κυρίως όσον αφορά τη στάση του ΜΑΣ απέναντι στις άλλες δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, στην πλευρά των ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ αναμένουν δικαίωση των θέσεών τους και της αντικυβερνητικής τους θέσης.

Οι κινήσεις των παρατάξεων
Τις τελευταίες δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, οι δύο μεγάλες παρατάξεις φαίνεται να ολοκλήρωσαν τις κινήσεις τους. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ξεδίπλωσε πλήρως την καμπάνια της τόσο στο διαδίκτυο (με μεγάλη επιτυχία) όσο και στις σχολές (με λιγότερους πόρους από ό,τι στο παρελθόν), ενώ έδωσε μεγαλύτερο βάρος φέτος σε πολιτικά ζητήματα και διαφόρων τύπων «σεμινάρια», χωρίς πάντως να σταματήσει την πρακτική των πάρτι και των εκδρομών. Η ΠΑΣΠ συνέχισε τη δουλειά σε συνδικαλιστικό επίπεδο, σε κάθε σχολή και σύλλογο, παράλληλα με την εντατική συνήθη ενασχόληση (πάρτι, εκδρομές κ.λπ.), ενώ κυκλοφόρησε πολύ καθυστερημένα νέα αφίσα για να παρακινήσει τους φοιτητές να συμμετάσχουν. Το ΜΑΣ παρουσίασε και πάλι το πρόσωπο της γνωστής στους φοιτητές Πανσπουδαστικής, παράλληλα με την εικόνα του Μετώπου, αλλά μάλλον καθυστερημένα σύμφωνα με παρατηρητές. Τέλος αξιοσημείωτη είναι η αυξημένη και εντατική παρουσία των σχημάτων που αποτελούν τα ΕΑΑΚ σχεδόν στο σύνολο των σχολών, ενώ και η ΑΡΕΝ ακολουθεί κατά πόδας, σε αισθητά λιγότερες όμως σχολές. Από την πλευρά της ΦΟΣ, της φοιτητικής παράταξης του ΛΑΟΣ, πληροφορηθήκαμε ότι ψηφοδέλτιά της θα υπάρξουν μόνο στο Πάντειο, στις νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα ΤΕΦΑΑ της Αθήνας, στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης και στα ΤΕΙ Καρδίτσας και Καλαμάτας.

Κρίσιμα θέματα
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, παραμένουν κάποιες εστίες σοβαρής έντασης που προβληματίζουν τις παρατάξεις. Από τη μια πλευρά η ΔΑΠ ΝΔΦΚ θέτει το θέμα ΑΣΟΕΕ/ΟΠΑ, όπου θεωρούν ότι η ΠΑΣΠ κάνει «όργια». Μάλιστα μέσα στην εβδομάδα απέστειλαν εξώδικο (!) στους προϊσταμένους των γραμματειών των τμημάτων, αλλά και στον πρύτανη, με το οποίο ζητούν καθαρούς εκλογικούς καταλόγους, καθώς υποστηρίζουν ότι παλαιότερα (και σίγουρα πέρυσι) υπήρχαν ονόματα παλαιών πτυχιούχων, αλλά και… πεθαμένων! Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΠ αρνείται με πάθος τις κατηγορίες αυτές και αντεπιτίθεται για θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, κατηγορώντας για συμπαιγνία ΔΑΠ και πρυτανικές αρχές. Τα στελέχη της ΠΑΣΠ παράλληλα θέτουν παρόμοια θέματα, όσον αφορά τη ΔΑΠ, στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Πειραιά, αλλά και στο Πάντειο. Όλοι ελπίζουν ότι το κλίμα δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο και ότι οι εκλογές θα ολοκληρωθούν σε αυτές τις μεγάλες κάλπες. Ωστόσο άλλο κρίσιμο θέμα προέκυψε μέσα στην εβδομάδα, καθώς συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ έγιναν στόχος άλλων παρατάξεων και «γνωστών αγνώστων» σε πολλές σχολές μετά τα επεισόδια της 11ης Μάη και τον τραυματισμό διαδηλωτών από τα ΜΑΤ. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε το άγχος περιφρούρησης που υπάρχει για πανεπιστημιακούς χώρους του κέντρου της Αθήνας την επόμενη εβδομάδα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.

***

Κάτι τρέχει
Πολλές παραλείψεις «διαφάνειας» παρατηρήσαμε γύρω από το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο Ινστιτούτο Νεολαίας και μας έκανε εντύπωση. Επειδή δεν είδαμε κάτι ιδιαίτερα μεμπτό, μας κάνει εντύπωση ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ακολούθησε τον δρόμο της «διαφάνειας» και της «ανοιχτής διακυβέρνησης» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, στα μέσα Μαρτίου παραιτήθηκε ο μέχρι τότε επικεφαλής νεαρός διαπρεπής επιστήμονας Κυριάκος Πιερρακάκης, για επαγγελματικούς – ακαδημαϊκούς λόγους, από όσα ακούσαμε. Περιμέναμε λοιπόν για αρκετό καιρό την αναπλήρωσή του ή την επαναστελέχωση ολόκληρου του ΔΣ του ΙΝ, μέσα από τις γνωστές διαδικασίες διαφάνειας και ανοιχτής διακυβέρνησης. Καθήκοντα προέδρου εκτελούσε ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής του Μιχάλης Γεωργακάς. Και ξαφνικά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πληροφορηθήκαμε, με την ευκαιρία των ανακοινώσεων για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, ότι πρόεδρος του ΙΝ είναι πλέον ο Μιχάλης Γεωργακάς. Μέχρι εδώ τίποτε μεμπτό. Όμως, επειδή παρακολουθούμε τις αναρτήσεις για θέματα νεολαίας στη Διαύγεια και στο opengov, δεν θυμόμασταν καμία σχετική απόφαση ή ανακοίνωση. Το ξανακοιτάξαμε πριν από λίγες ημέρες και επιβεβαιωθήκαμε. Δεν βρήκαμε τίποτε σχετικό στους δύο αυτούς επίσημους ιστοτόπους. Ωστόσο, επειδή μας εξέπληξε το γεγονός, είπαμε να κοιτάξουμε και τα σχετικά ΦΕΚ. Και λύθηκε το μυστήριο. Νέο ΔΣ ορίστηκε στο Ινστιτούτο Νεολαίας στις 24 Μαρτίου με πρόεδρο τον προαναφερόμενο, αναπληρωτή του τον Γιώργο Μπάνο και μέλη τους Λουκά Γερμανό, Φωτεινή Θειακού και Αναστασία Κορέντη. Ωστόσο οι απορίες παραμένουν: Γιατί δεν υπήρξε καμία σχετική προκήρυξη στο opengov; Γιατί δεν υπάρχει η απόφαση διορισμού του ΔΣ στις υπουργικές αποφάσεις της Διαύγειας; Μήπως όλα αυτά συνδέονται με το ότι ο Μιχάλης Γεωργακάς διορίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου ως ειδικός επιστήμονας στο γραφείο της υπουργού Παιδείας; Αλήθεια, συνηθίζεται ο πρόεδρος ενός ημικρατικού, στα χαρτιά, φορέα να είναι υπάλληλος της αρμόδιας υπουργού; Ικανοποιείται ο όρος ανεξαρτησίας που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους φορείς που διαχειρίζονται τα κοινοτικά κονδύλια στα προγράμματα νεολαίας; Οι «ανεξάρτητοι» αξιολογητές των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα βλέπουν αυτά και τα αναφέρουν, άραγε, στην Κομισόν; Εμείς απλώς ρωτάμε και περιμένουμε απαντήσεις…

***

Η ανεργία καταστρέφει τη νεολαία

•Τέσσερα στα δέκα παιδιά είναι άνεργα

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό απασχόλησης και ανεργίας του Φεβρουαρίου, που έγινε μέσα στην εβδομάδα, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια που ακούγαμε, κυρίως για τους νέους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το ποσοστό ανεργίας στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σχεδόν σε 16%, ενώ ειδικά για τους νέους ξεπέρασε ήδη το φράγμα του 40,4%. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ που δείχνει την τραγικότητα των στιγμών που ζει η ελληνική νεολαία, με τέσσερα στα δέκα παιδιά, σχεδόν ένα στα δύο, ως 24 ετών, να μην μπορούν να βρουν καμία δουλειά!
Αξίζει να σημειώσουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θεωρεί εργαζόμενους όσους έχουν εργαστεί έστω και για μία ώρα μέσα στη δεδομένη εβδομάδα αναφοράς της μέτρησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπολογίζεται στην επίσημη ανεργία και φυσικά δεν ανακοινώνεται ποτέ το ποσοστό υποαπασχόλησης, που είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική για τις νεαρές ηλικίες εργαζομένων. Σύμφωνα με εργατικές και συνδικαλιστικές πηγές μας, το ποσοστό υποαπασχόλησης έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και ενώ στον γενικό πληθυσμό το υπολογίζουν κοντά στο 30%, στους νέους έχει ξεπεράσει, μας λένε, το 50%. Αν τα στοιχεία αυτά είναι σωστά, η εικόνα είναι όχι απλώς τραγική, αλλά εφιαλτική. Διότι αυτά σημαίνουν ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά είναι άνεργα (ψάχνουν και δεν βρίσκουν δουλειά), τρία στα δέκα υποαπασχολούνται (από μερική εργασία ημερών ως λίγες ώρες δουλειά την εβδομάδα) και μόνο τρία στα δέκα έχουν πλήρη και κανονική εργασία!
Μερικά στοιχεία των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ μάλιστα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με βάση την τετραμηνιαία έρευνα, η ανεργία των νέων γυναικών έως 29 ετών είναι κατά 30% υψηλότερη της αντίστοιχης των ανδρών. Είναι επίσης χαρακτηριστικό της δύσκολης κατάστασης ότι μέσα σε πέντε χρόνια, τον μήνα Φεβρουάριο η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί περισσότερο από 50%! Ενώ αν συγκρίνουμε τα στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2008 (η «καλύτερη» χρονιά από τις τελευταίες κατά την ΕΣΥΕ) με τα φετινά, τότε η αύξηση αγγίζει το 80% μέσα σε τρία χρόνια! Στον γενικό πληθυσμό, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, η ανεργία στο Νότιο Αιγαίο έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς ένας στους τρεις (32,7%) οικονομικά ενεργούς πολίτες είναι άνεργος! Από κοντά ακολουθούν τη θλιβερή πρωτιά η Δυτική Μακεδονία (23,9%) και τα Ιόνια Νησιά (22,5%).


ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ανά μήνα – βάσει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ


	Γενικός	Νέοι 15 - 24	Νέοι 25 - 34   
	πληθυσμός	ετών	ετών
Φεβρουάριος 2011	15,9	40,4	19,9
Ιανουάριος 2011	15,1	37,0	21,3
Δεκέμβριος 2010	14,8	39,0	21,0
Νοέμβριος 2010	13,9	35,6	17,9
Οκτώβριος 2010	13,5	34,6	18,3
Σεπτέμβριος 2010	12,6	33,6	17,8
Αύγουστος 2010	12,2	30,8	16,4
Ιούλιος 2010	12,0	32,6	15,8
Ιούνιος 2010	11,6	29,8	16,2
Μάιος 2010	12,0	32,5	15,8
Απρίλιος 2010	11,9	30,8	15,0
Μάρτιος 2010	11,6	29,8	15,4
Φεβρουάριος 2010	12,1	32,0	15,2
Ιανουάριος 2010	11,3	30,4	14,6
Δεκέμβριος 2009	10,2	28,9	13,7
Νοέμβριος 2009	10,6	27,8	13,5
Οκτώβριος 2009	9,8	27,5	12,6


ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
ανά τρίμηνο – βάσει των ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ

	Γενικός	Νέοι 15 - 29	Νέοι 30 - 44   
	πληθυσμός	ετών	ετών
4ο τρίμηνο 2010	14,2	28,0	13,2
3ο τρίμηνο 2010	12,4	24,2	11,5
2ο τρίμηνο 2010	11,8	22,8	10,9
1ο τρίμηνο 2010	11,7	22,3	10,9
4ο τρίμηνο 2009	10,3	20,4	9,3


***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Επίθεση…
Δεν ξέφυγε της προσοχής πολλών ότι η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, κυρίως, έγινε στόχος πολλών διαδικτυακών σχολίων και αναρτήσεων, κυρίως από το μπλογκ fimotro και άλλες «φίλιες» δυνάμεις. Οι κατηγορίες που τους απευθύνουν είναι για τα γνωστά θέματα επιρροής, μαγαζιών, χρημάτων, φοιτητοπατέρων, συμφερόντων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών, αλλά με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.
…. και άμυνα
Οι ΠΑΣΠίτες της ΑΣΟΕΕ απαντούν με ατάκες του στυλ «περυσινά ξινά σταφύλια», «τους πειράζει η αυτοδυναμία» αλλά και ατάκες επιπέδου… Μεϊμαράκη! Άλλωστε η ΑΣΟΕΕ είναι τα τελευταία χρόνια κάστρο των πράσινων φοιτητών, ξεπερνώντας πέρυσι το 60% των ψήφων. Πιστεύουν λοιπόν πολύ ότι θα δώσουν απάντηση στην κάλπη!
Αλλά και υπόνοιες
Ωστόσο στελέχη της Ιπποκράτους έψαχναν το θέμα των διαδικτυακών επιθέσεων. Στην αρχή διερεύνησαν το θέμα των «εσωτερικών καρφωμάτων». Μάλλον καταλήγουν όμως ότι πρόκειται περί… υπόγειας συντονισμένης προσπάθειας των γαλάζιων αντιπάλων. Και προσπαθούν να δέσουν το σενάριο…
Ειρωνεία
Το τι τράβηξαν οι πράσινοι νεολαίοι μέσα στην εβδομάδα, και μέσω διαδικτύου, δεν περιγράφεται, λόγω των επιθέσεων των ΜΑΤ στις πορείες. Ξεσάλωσαν, με χιούμορ, καυστική κριτική αλλά και άσεμνες εκφράσεις οι «αντίπαλοι» της κυβέρνησης. Βασικό «θύμα» ήταν η διαδικτυακή παρουσία των νεολαίων του κινήματος που «καταλήφθηκαν» από οργισμένους αντιπάλους της κυβέρνησης! Θραύση έκανε ιδιαίτερα το σήμα «νεολαία… ΜΠΑΤΣΟΚ» με αστυνομικά γκλομπ στη θέση των ακτινών του πράσινου ήλιου!
Παράλληλα κέρδη Ι
Οι τελευταίοι μήνες προσθέσανε οφέλη μη ορατά με γυμνό μάτι στη ΔΑΠ και στην ΟΝΝΕΔ. Δημιουργήθηκε, έδεσε και λειτούργησε πετυχημένα μια ολόκληρη ομάδα νέων στελεχών που ανέλαβαν να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν το σύνολο της επικοινωνιακής καμπάνιας της ΔΑΠ. Επιπλέον προστέθηκαν σε αυτό το «γαλάζιο δημιουργικό κέντρο» αντίστοιχα στελέχη σε πολλές σχολές ανά την Ελλάδα. Κοινώς, στη Λυκούργου λένε πως η επικοινωνία τους πλέον είναι αμιγώς εσωτερική υπόθεση, επαγγελματικού όμως επιπέδου!
Παράλληλα κέρδη ΙΙ
Ταυτόχρονα, μέσω της μεγαλύτερης πολιτικοποίησης που επέλεξαν φέτος στη ΔΑΠ, αλλά και των συνεχών περιοδειών και διαδικασιών σε επίπεδο βάσης, φαίνεται να δημιουργούνται αρκετά αξιόλογα και μάχιμα νέα στελέχη. Αυτό το κρατούν ως πολύ μεγάλο κέρδος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος…
Συμμετοχή
Η ΔΑΠ πραγματικά ρίχνει βάρος στη συμμετοχή. Δεν είναι μόνο το σύνθημα «Θα είμαι εκεί» που το δείχνει. Επιπλέον κυκλοφόρησε φυλλάδια σε στυλ φωτογραφιών στιγμής όπου δίνει τέσσερα – πέντε πραγματικά παραδείγματα, με ζωντανή γλώσσα, για το τι χάνει ο φοιτητής που δεν συμμετέχει στις εκλογές. Πέρα από το κομματικό ή επικοινωνιακό όφελος, είναι αξιόλογη προσπάθεια.
Εξωτερική βοήθεια
Έξυπνο και πετυχημένο αποδείχθηκε το βίντεο που κυκλοφόρησε η ΔΑΠ μέσω διαδικτύου, στο οποίο στελέχη κεντροδεξιών και χριστιανοδημοκρατικών φοιτητικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη «εκθειάζουν» το έργο, τον ρόλο και τις απόψεις της ΔΑΠ. Ή μάλλον της… dap, όπως φαίνεται να το καθιερώνουν οι γαλάζιοι! Επιπλέον οι ευρωπαίοι φοιτητές καλούν τους νέους να στηρίξουν τη ΔΑΠ και στο τέλος τονίζουν όλοι ότι «θα είναι εκεί», και μάλιστα στα ελληνικά!
Πράσινες αντιδράσεις
Ωστόσο τον χορό των πράσινων ανακοινώσεων ενάντια σε κυβερνητικές αποφάσεις σύρουν πολλές άλλες οργανώσεις της πράσινης νεολαίας. Νεολαία ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου, Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών είναι μόνο μερικές από τις πολλές που έχουν αντιδράσει για θέματα ανεργίας, εργασιακών, συγχωνεύσεων σχολείων και ΤΕΙ. Γενικά μας φαίνονται ολίγον «μπερδεμένοι» οι πράσινοι. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μάλλον θα τους δυσκολέψει κι άλλο η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη περίπτωση;
Εντύπωση μας προκάλεσε η απόφαση, και κυρίως το σκεπτικό, της ΠΚΣ στη Λαμία. Ανακοίνωσε ότι δεν θέλει να πάρει μέρος στις φοιτητικές εκλογές του ΤΕΙ εκεί και ότι δεν αναγνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ο σύλλογος φοιτητών δεν είναι ανεξάρτητος, καταγγέλλοντας τη ΔΑΠ! Και το εντυπωσιακότερο: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία, μέσα από επιτροπές αγώνα, για δημιουργία νέου συλλόγου φοιτητών. Να είναι άραγε μεμονωμένη κίνηση ή προοίμιο νέας συνολικής άποψης;
Παράλληλη μάχη
Πέρα από τις σχολές, στις φοιτητικές εκλογές δίνεται μάχη και στις φοιτητικές εστίες. Και εκεί δίνουν μεγάλο βάρος, ιδιαίτερα οι αριστερές παρατάξεις!
Έξυπνο
Με το έξυπνο σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου!» οι οργανώσεις Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 ενάντια στα ναρκωτικά. Είναι για καλό σκοπό και δέχονται και μη κομμουνιστές!
Σκληρότητα
Πολύ σκληρές εκφράσεις ενάντια στην κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους τελευταίους μήνες η Νεολαία ΣΥΝ – αλλά και η ΑΡΕΝ. Η Θεμιστοκλέους στην τελευταία της ανακοίνωση μιλά για «δολοφονική κυβερνητική πολιτική» με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία της 11ης Μάη και ζητά, μεταξύ άλλων, ευθέως διάλυση των ΜΑΤ και των ειδικών αστυνομικών σωμάτων! Ζούμε εποχές ζαρντινιέρας, με πράσινο χρώμα αυτήν τη φορά…
Πουρνάρια
Ο κακός χαμός γίνεται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πολλών νέων. Νέα παιδιά οδηγούνται στο νοσοκομείο έπειτα από συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Η ανεργία σαρώνει στις νεαρές ηλικίες. Νεαρά παιδιά διαμαρτύρονται στους δρόμους για την εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση. Και αυτά είναι ειδήσεις μόνο της τρέχουσας εβδομάδας. Την ίδια ώρα η μισή ΓΓΝΓ (για να μην πούμε όλη) ασχολείται με την… τέχνη! Είτε με το Art Athina είτε με την Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη. Κάποιοι άφησαν τον γάμο και πήγαν για πουρνάρια…
Απορία
Αλήθεια, εκεί στην Αχαρνών, στη ΓΓΝΓ, γιατί φωνάζουν πλέον τόσο πολλοί υπάλληλοι ότι δεν συνεδριάζει το ΔΣ του συνδικαλιστικού τους οργάνου ούτε η γενική τους συνέλευση; Μήπως γιατί είναι πλέον πολλοί όσοι θέλουν να βγουν ψηφίσματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής; Τόσο αγαστή συνεργασία μεταξύ πολιτικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας καταντά παρεξηγήσιμη, μας λένε…
Φήμες
Αληθεύει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επισκέφθηκε τη ΓΓΝΓ και συναντήθηκε με τον Γιάννο Λιβανό στο γραφείο του; Συνηθίζεται υπουργός ή υφυπουργός να επισκέπτεται γενικό γραμματέα ή το αντίστροφο; Μήπως ήταν θέμα της συνάντησης κάποιοι φάκελοι που δεν έπρεπε να φύγουν από την Αχαρνών; Ή μήπως προτιμήθηκε διότι εκεί δεν συχνάζουν δημοσιογράφοι, οπότε η συζήτηση για ορισμένα «θέματα φορέων και πολιτών» (κοινώς ρουσφέτια) θα ήταν ευκολότερη;
Κατόρθωμα
Σιγά σιγά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταφέρνει να φέρει τους πάντες απέναντί της. Ανακοινώνοντας συνεχώς αλλαγές, αλλά με την υλοποίηση να καθυστερεί, δεν φαίνεται παράλογο σε πολλούς ότι δεν θα προλάβει να υλοποιήσει όσα λέει, λόγω ανασχηματισμού….
Διόρθωση
Για την επέτειο από τον θάνατο τριών νέων και ενός αγέννητου παιδιού, στη Marfin, δεν έβγαλε ανακοίνωση μόνο η ΟΝΝΕΔ, όπως γράψαμε, αλλά και η ΝΕΟΣ. Οι γαλάζιοι, όμως, ήταν οι μόνοι που την κυκλοφόρησαν ευρέως…
***


Σχολιάστε εδώ