Η επανάσταση ξεκινάει από το ποδήλατο!
Πρωτοβουλίες υπέρ του δημότη και όχι του δήμου! Μεγάλη μεν κουβέντα, αλλά απλή… Μόνο που, αν και «Μένουμε Ελλάδα», τα απλά πράγματα, το απλό μυαλό λείπουν… Είναι, δυστυχώς, είδος εν ανεπαρκεία… Η επανάσταση πάντως ξεκινά… Το ποδήλατο ενώνει, υποστηρίζει. Και το βλέπουμε στην πράξη, κάθε Παρασκευή βράδυ στους δρόμους… Και δεν παραλείπει να πει ότι τα πάντα είναι θέμα αγωγής… Έτσι, για να μην τα ζητάμε όλα από τους άλλους… Έχουμε και εμείς βάλει το χεράκι μας για την Αθήνα που βιώνουμε, για την τραγωδία της κρίσης που ζούμε…
Αυτό και ώρα να… πενταλίσουμε.
•••
// Πόσα χρόνια «Μένουμε Ελλάδα»;
«Μόλις μπήκαμε στον έκτο χρόνο. Η εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα” είναι η μόνη που μεταδίδεται δώδεκα μήνες το χρόνο με ελάχιστες μέρες διακοπής τον Αύγουστο. Η εκπομπή ξεκίνησε με σκοπό να ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό. Ο ελληνικός τουρισμός είναι για όλο το χρόνο. Χορηγός ο ΕΟΤ και συμπαραγωγός η ΕΡΤ».
// Από τα πρώτα ρεπορτάζ που κάνατε είδατε ότι θα έχουμε τουρισμό φέτος;
«Και όμως υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Και τα καλά νέα μάς έρχονται από το εξωτερικό, γιατί οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν ρίξει αρκετά τις τιμές. Η λύση στην κρίση είναι να προσφέρουμε δρόμους υψηλής τουριστικής αξίας αλλά με οικονομικά βαλάντια. Έτσι, θα σταθούμε στον ανταγωνισμό».
// Οι Έλληνες θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές; Γιατί οι ξένοι δεν έχουν και τόσο πρόβλημα…
Εμείς αιμορραγούμε…
«Αυτός είναι και ο στόχος της εκπομπής μας. Να προτείνουμε προορισμούς στους Έλληνες και στην ελληνική οικογένεια ώστε να χαρούν το καλοκαιράκι εκτός σπιτιού… Τα τουριστικά κλισέ δεν έχουν ανάγκη για διαφήμιση ή προβολή και όπως διαπιστώσαμε δεν ρίχνουν τις τιμές. Υπάρχουν όμως περιοχές εναλλακτικές που μπορείς να κάνεις ωραιότατες και φτηνές διακοπές».
// Ποια είναι τα αρνητικά του ελληνικού τουρισμού;
«Το ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είναι του 1980 -πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς υποδομές για νέες τεχνολογίες- και ότι η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό είναι ελλιπής. Αλλά για μένα ο ελληνικός τουρισμός είχε πάρει τα τελευταία χρόνια την κατιούσα από την αισχροκέρδεια, όχι την ακρίβεια. Την ακρίβεια την αντιμετωπίζει ο πελάτης. Παίρνει τον κατάλογο, βλέπει τη γαριδομακαρονάδα στα ύψη, φεύγει. Με την αισχροκέρδεια τι κάνεις; Άλλο να παραγγέλνεις και άλλο να τρως. Εγώ δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό των γειτόνων μας. Γιατί αυτοί αναφέρονται στον τουρισμό του χαμηλού κόστους. Φθηνός μαζικός αγγλικός τουρισμός… Την Ελλάδα πρέπει αν την ενδιαφέρουν άλλα μεγέθη τουρισμού να κάνει μαρίνες, ωραίους δρόμους, αεροδρόμια, για να υπάρχει επίπεδο και ποιότητα που θα συγκεντρώσει και άλλα βαλάντια».
// Πώς νιώθεις που ο κόσμος της Αθήνας σε τίμησε στις δημοτικές εκλογές με την ψήφο του; Χαρά, ευθύνη;
«Νιώθω υπερήφανος για τη συμμετοχή τόσων χιλιάδων πολιτών σε μια προσπάθεια νέων ανθρώπων που μένουν Αθήνα και γουστάρουν… Ο σκληρός πυρήνας αυτής της προσπάθειας, η αιχμή του δόρατος, ήμασταν 200 άτομα και χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση ή προβολή, αλλά με ένα ποδήλατο στο χέρι βρήκαμε ανταπόκριση».
// Γιατί σας πίστεψε ο κόσμος της
Αθήνας;
«Γιατί καταθέσαμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πόλη, που δεν κοστίζουν αλλά θέλουν τρόπο. Και αυτό τον τρόπο τον κλέψαμε από άλλες πόλεις στο εξωτερικό. Ας πούμε, οι κάδοι των σκουπιδιών έξω είναι από χοντρούς κορμούς ξύλων και έχουν μια ωραία αισθητική… Ο κόσμος πάει με το ποδήλατο στη δουλειά του, γιατί υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. Στην Ελλάδα πληρώνουμε πρόστιμο στην Ε.Ε. γιατί δεν έχουμε ποδηλατόδρομους…».
// Πάντως, έγινες μόδα με το ποδήλατο και τώρα κάθε Παρασκευή βράδυ στην Αθήνα, οι φαν του ποδηλάτου βγαίνουν μιλιούνια στους δρόμους της πόλης…
«Μα, συμμετέχω σ’ αυτές τις ποδηλατοδρομίες. Ζωντανεύουν οι γειτονιές. Πλέον έχουν ξεπεράσει αυτές οι ποδηλατοπορείες τα 3.000 ποδήλατα και οι οδηγοί αρχίζουν και φρικάρουν στους δρόμους γιατί για λόγους ασφαλείας μας συνοδεύουν και περιπολικά. Μήπως ήρθε η στιγμή να γίνουν ποδηλατόδρομοι στην Ελλάδα; Είδατε πώς ένα μήνυμα στο facebook, στο διαδίκτυο για βόλτα με ποδήλατο ενώνει τους ανθρώπους; Να μου πείτε στην Τυνησία μια επανάσταση ξεκίνησε από το διαδίκτυο, από ένα μήνυμα μιας κοπελιάς για ένα παιδί που αυτοπυρπολήθηκε…».
// Οι νέοι πλέον μέσα από αυτό τον
τρόπο επικοινωνούν, ακόμη και φλερτάρουν…
«Πάντως, εγώ γνωρίζω πολλά παιδιά που γνωρίστηκαν και έγιναν ζευγάρια μέσω των ποδηλατικών εξορμήσεων… Αλλά γνώρισα και κλειστούς ανθρώπους, μοναχικούς, που πλούτισαν το βράδυ τους με αυτές τις ποδηλατικές βόλτες και απέκτησαν νέους φίλους και τώρα χαμογελάνε, πειράζουν τον κόσμο… Το ποδήλατο έχει κοινωνικό χαρακτήρα… Εδώ μας φωνάζουν από τα μπαλκόνια, όταν μας βλέπουν, και μας φωτογραφίζουν…».
// Στα δημοτικά συμβούλια παίρνεις
μέρος;
«Ναι, αλλά η κατάσταση είναι απογοητευτική. Προτιμώ τις δικές μας δράσεις, έξω στις γειτονιές… Θέλω πρωτοβουλίες υπέρ του δημότη και όχι του δήμου, καταλαβαίνετε με ποια έννοια!».
// Μα, χρειάζεται και μια πίστωση χρόνου ο νέος δήμος…
«Καμία πίστωση όταν τα τραπεζοκαθίσματα έχουν αβγατίσει και είναι μιλιούνια στους πεζόδρομους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν έχουν πρόσβαση. Εγώ ζητάω από τον δήμαρχο να βγάλει το κοστούμι του νομικού και να βάλει τη φόρμα του δημάρχου. Μπορεί να έχει βόμβες του παρελθόντος στα χέρια του, αλλά επιτέλους θέλω να καθαρίσει την πόλη μου, για να μην είναι σε μαύρο χάλι».
// Μεγάλη η ανεργία στο χώρο των μίντια;
«Τρομακτική! Αλλά και γενικότερα. Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι φίλοι μου προτίμησαν να πάρουν ένα αυτοκίνητο ή μια γκαρσονιέρα και να επενδύσουν άμεσα τα χρήματά τους από το να πάρουν ένα μεγάλο σπίτι, να φεσωθούν με δάνειο και να μην μπορούν να το αποπληρώσουν όταν χάσουν τη δουλειά τους».
// Τι σε πειράζει στον δημόσιο βίο;
«Η διαφθορά στο Δημόσιο. Πιάσαμε πάτο. Πολλά σκάνδαλα και κανείς τιμωρημένος!».
// Στην μπούκα η δημόσια τηλεόραση; Να συρρικνωθεί λένε…
«Η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εξυγιανθεί, όχι να συρρικνωθεί. Ρωτήστε αυτούς που λένε να συρρικνωθεί η ΕΡΤ αν θέλουν να καταργηθούν τα Μουσικά Σύνολά της; Ποιο ιδιωτικό κανάλι θα συντηρούσε Μουσικά Σύνολα που βγάζουν ασπροπρόσωπη την Ελλάδα διεθνώς και μέσα από αυτά ακούγεται η φωνή της Ελλάδας; Μας καλύπτουν σαν κοινωνία οι εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ας αναρωτηθούμε… Η ιδιωτική τηλεόραση ευτυχώς που μας έδωσε το “Νησί” φέτος… Πάλι καλά…».
// Τα πάντα είναι θέμα παιδείας;
«Τα πάντα είναι θέμα αγωγής. Αν θα πετάξεις το σκουπίδι στον κάδο και όχι στο δρόμο. Στην Ευρώπη ως ταξιδιώτης ο Έλληνας δεν τολμά να το κάνει γιατί θα είναι δακτυλοδεικτούμενος. Στην Ελλάδα όμως είναι ο μάγκας».
// Θα ασχολείσαι πάντα με τα κοινά;
«Πάντα. Είμαι ένας άμισθος πολίτης εν δράσει. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε θα γίνω. Όταν είδα την πόλη μου στο απροχώρητο, είπα “Γιώργο, κουνήσου”…».
// Και έτσι έβαλες σε εφαρμογή την
επικοινωνία στο διαδίκτυο με άλλους αγανακτισμένους… Αλήθεια, ειδήσεις από πού βλέπεις;
«Διαβάζω τις ειδήσεις από το ίντερνετ και παρακολουθώ δημοσιογραφικά μπλογκ. Βλέπω εντατικά “Ράδιο αρβύλα”, “Εξάντα”, “Εμπόλεμη ζώνη”, “Το κουτί της Πανδώρας”, “Στα άκρα”. Μου αρέσουν οι δημοσιογράφοι της γενιάς μου. Έχουν εύστοχες βολές, είναι άνθρωποι που σκέφτονται σαν και εμένα, με την κοινή λογική, και έχουν μια αλήθεια πιστεύω…».
// Αυτή η γενιά θα ξεσηκωθεί;
«Μα, έχει ξεσηκωθεί. Δεν το έχετε καταλάβει; Το κάνουν ειρηνικά. Κάποιοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν γιατί δεν τους συμφέρει να βλέπουν τα του οίκου τους…».