Ηγεμονικοί μισθοί, μπόνους και 10 επιδόματα για τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ!

Σύμφωνα με μισθολογικές καταστάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, οι ετήσιες μεικτές αποδοχές ενός οδηγού κυμαίνονται από 75.550 ευρώ (μαζί με τις υπερωρίες) μέχρι 113.863 ευρώ, και ενός φύλακα από 70.102 ευρώ μέχρι 128.993 ευρώ! Δηλαδή από 3.000 ευρώ μέχρι 7.000 ευρώ τον μήνα. Να θυμίσουμε όμως ότι οι αποδοχές αυτές δεν είναι κάθε μήνα, είναι κατά πολύ περισσότερες, καθώς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, που εργάζονται 38 ώρες την εβδομάδα δεν παίρνουν 14 μισθούς όπως όλοι αλλά 17,8 μισθούς τον χρόνο, γιατί έχουν 3,4 μισθούς μπόνους και 3% χρονοεπίδομα και ωρίμανση! Πώς «φουσκώνουν» όμως αυτοί οι μισθοί και φθάνουν μέχρι τις 128.993 ευρώ τον χρόνο; Με τα 10 επιδόματα που παίρνουν και αφορούν σχολικό βοήθημα για κάθε παιδί, επίδομα κυλικείου (σ.σ. αν δεν τους αρέσουν οι… τυρόπιτες να πηγαίνουν να τρώνε… κρουασάν!), επίδομα εκμάθησης ξένων γλωσσών (σ.σ. αλήθεια τόσα χρόνια που παίρνουν το επίδομα θα έπρεπε να γνωρίζουν άπταιστα 5 γλώσσες…), επίδομα επετείου μακροχρόνιας υπηρεσίας (από τα 10 έτη υπηρεσίας και μετά), βοήθημα γάμου, βοήθημα γέννησης τέκνου, εξαήμερη εκδρομή των εργαζομένων και των οικογενειών σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων κ.λπ.!

Η διοίκηση πρότεινε να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα, το χρονοεπίδομα να δίνεται κάθε 5 χρόνια και όχι κάθε 3 που ισχύει σήμερα, οι έξτρα 3,4 μισθοί να χορηγούνται βάσει στόχων και όχι ανεξέλεγκτα σε όλους, είτε πάει καλά είτε όχι η εταιρεία, να κοπεί το επίδομα κυλικείου και να ανασταλεί προσωρινά η εκδρομή που κοστίζει 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην εταιρεία. Οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν μʼ αυτά και επιμένουν στην απεργία τους. Δεν επέμεναν όμως το ίδιο κάποιοι απʼ αυτούς, που είχαν ηγετικές θέσεις πριν από δύο χρόνια στην εταιρεία, στη νομιμότητα κάποιων περίεργων συμβάσεων για μεταφορά καυσίμων που είχαν κάνει με τη ΔΕΗ και αποδείχθηκε ότι ήταν «φουσκωμένες» κατά 100%!

Σε περιόδους σκληρού ανταγωνισμού, η εταιρεία επιδιώκει να κάνει οικονομίες κλίμακας για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και τη θέση της στην αγορά, χωρίς να υποχρεωθεί να κάνει ούτε μία απόλυση!

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αντιτείνουν ότι οι επιπλέον μισθοί δεν είναι μπόνους, αλλά δόθηκαν επειδή όταν συγχωνεύτηκαν οι 5 εταιρείες του κλάδου το 1999 βρίσκονταν στο μικρότερο μισθολογικό καθεστώς, ούτε οι 3 μισθοί και η αντισταθμιστική παροχή. Και απαιτούν να γίνουν αυξήσεις σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό συν το χρονοεπίδομα, δηλαδή περίπου 4,5%, ενώ πέρυσι είχαν πάρει αύξηση 7%!

Όταν όμως οι υπάλληλοι των Ελληνικών Πετρελαίων παίρνουν από 70.000 έως 129.000 ευρώ τον χρόνο και ζητούν αυξήσεις 4,5%, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που παίρνουν 600 και 700 ευρώ το μήνα τι θα πρέπει να πουν;


Σχολιάστε εδώ