Εύρωστο και νοικοκυρεμένο δήμο άφησε ο Κακλαμάνης

Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν. Μήνα σε πόλη ρίχνονταν, μήνα σε δημαρχίες; Ουδέ σε πόλη ρίχνονταν, ουδέ σε δημαρχίες!
Ο κύριος Ραγκούσης αποφάσισε, αφού έβαλε σε τάξη τα της κεντρικής διοίκησης, να εξυγιάνει και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μετά τα αίσχη, τις τραγικές παραλείψεις και το αλαλούμ του περιβόητου «Καλλικράτη», το Πρόγραμμα Εξυγίανσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, πιθανότατα μόνο σκόνη θα σηκώσει.
Το πρόγραμμα προβλέπει την εφαρμογή μέτρων λιτότητας σε 58 υπερχρεωμένους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 24 δήμοι έχουν συνολικό χρέος πάνω από 150% των τακτικών εσόδων τους και της ΣΑΤΑ, δηλαδή της κρατικής τους επιχορήγησης. Άλλοι 12 έχουν χρέος από 100-120% των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ!
Και φυσικά ο Δήμος Αθηναίων δεν βρίσκεται σε καμία από τις κατηγορίες των υπερχρεωμένων δήμων! Αυτό προς πληροφόρηση των δημοτών της Αθήνας, που οφείλουν να γνωρίζουν σχετικά με την οικονομική διαχείριση του δήμου τους και προς απάντηση του ιδίου του κ. Ραγκούση και των φίλων του, που μέχρι πρότινος δημιουργούσαν στα ΜΜΕ την εντύπωση ότι ο κ. Καμίνης παρέλαβε καμένη γη! Ήμαρτον! Γιατί δεν μας πληροφόρησε λοιπόν ο κ. υπουργός σε ποια θέση βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων όσον αφορά την οικονομική του κατάσταση; Μάλλον επειδή οι ντουφεκιές που έριξε -και αναφέρομαι στις συκοφαντίες του για τα οικονομικά στοιχεία της Αθήνας- ήταν όλες άστοχες και μόνο αχό προκάλεσαν!
Γι’ αυτό επιθυμώ να γίνει κατανοητό από τους κατοίκους της Αθήνας ότι το χρέος του Δήμου Αθηναίων είναι μηδαμινό έναντι όλων των άλλων δήμων και ΝΠΔΔ της χώρας. Αυτό βεβαίως ήταν ξεκάθαρο και από πριν. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος Αθηναίων περνώντας από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης επί δημαρχίας Κακλαμάνη είχε Α1 πιστοληπτική ικανότητα από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s!
Και αυτή η αξιολόγηση δεν ήταν τυχαία! Διότι επί της δημοτικής αρχής του Νικήτα Κακλαμάνη ο Δήμος Αθηναίων έδειξε το πιο κοινωνικό του πρόσωπο, ανταποκρινόμενος άμεσα και προγραμματισμένα στις λειτουργικές και ανελαστικές του δαπάνες. Κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο και μπουτίκ για τους άπορους, 4.000 καθημερινά συσσίτια για τους άστεγους συμπολίτες μας, απαλλαγές των αθηναίων πολιτών από πρόσθετα τέλη.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ο προϋπολογισμός του 2010 επεξέτεινε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του με μηδενική αύξηση τελών για δεύτερη χρονιά σε 520.000 οικιακούς καταναλωτές. Επίσης δεν έγινε καμία αύξηση στους λογαριασμούς δημοτικών τελών σε 100.000 επαγγελματίες, ενώ απηλλάγησαν εκτός από τους πολύτεκνους 3.000 τρίτεκνες οικογένειες από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού. Σημειωτέον δε ότι στο ταμείο του δήμου άφησε η δημοτική αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη 12 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας πληρώσει όλες τις ταμειακές υποχρεώσεις μέχρι 31-12-2010 πλην των προμηθευτών.
Όλα αυτά μπορεί να τα απέκρυψαν ο κ. υπουργός και ο κ. Καμίνης, αλλά οι δημότες της Αθήνας τα γνωρίζουν, γιατί έχουν νιώσει τη διαφορά! Αναφορικά με την οικονομική εξυγιάνση, δυστυχώς μόνο μέτρα λιτότητας και περικοπές από νέες και υπάρχουσες θέσεις εργασίας και έργα ανάπτυξης οσφραίνομαι και καμία τομή ικανή να προσδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την αναπτυξιακή ώθηση που της αρμόζει! Με το Πρόγραμμα Εξυγίανσης αντί για δημοσιονομική σταθερότητα προβλέπεται δυστυχώς μόνο αύξηση της ανικανότητας, της ανεργίας και της δυστυχίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση!


Σχολιάστε εδώ