«Ελεύθερη» οικονομική πτώση

Στην ΕΣΗΕΑ, η συρρίκνωση των εσόδων οφείλεται στη μείωση των εσόδων του αγγελιοσήμου και στη μείωση των συνδρομών, λόγω της ανεργίας, παρά τη συνεχή αύξηση των μελών με τις εγγραφές, καθώς και στη μη καταβολή των συνδρομών από εκδοτικές επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να τις παρακρατούν. Πάντως, η χρήση του 2010 έκλεισε με πλεόνασμα 298.000 ευρώ, που προστέθηκαν στα αποθεματικά της Ένωσης, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ανέρχονταν σε περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ. Σοβαρό θέμα εξακολουθεί να είναι επί σειρά ετών η αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία της Ένωσης, που αποτελείται από 21 ακίνητα, από τα οποία τα εφτά είναι νοικιασμένα και αποδίδουν μόλις 50.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή το 1,31% του συνόλου των εσόδων. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, παρά το γεγονός ότι η Β΄ αντιπρόεδρος Έννυ Μαγιάση είχε φέρει επανειλημμένα σχετική πρόταση για συζήτηση ειδικής συνεδρίασης, που ουδέποτε έγινε.
Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει η ποινική διαδικασία της υπόθεσης της καταπάτησης του οικοπέδου-φιλέτου της Ένωσης στη Νέα Ερυθραία.
Στον ΕΔΟΕΑΠ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς άρχισε να τρώει τα αποθεματικά του. Ειδικότερα, το 2010 σημαντική υπήρξε η μείωση των εσόδων, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισπράξεων από το αγγελιόσημο λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς και στην αύξηση της δαπάνης για εφάπαξ, λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων. Αξιοσημείωτο και συνάμα παράδοξο είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε αύξηση των αποδοχών του προσωπικού του ΕΔΟΕΑΠ κατά 5,73%, παρά την οικονομική κρίση και παρά τις μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο ισολογισμός του 2010 έκλεισε με ζημίες 18,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,8 εκατ. ευρώ το 2009. Το ανωτέρω ποσόν των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2010 αντλήθηκε από τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2010 ανέρχονταν περίπου στο ποσόν των 227 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτούς όμως τους ρυθμούς απομείωσης των αποθεματικών, και αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων, ο ΕΔΟΕΑΠ θα μεταπέσει σε λίγα χρόνια σε ελλειμματικό Ταμείο, με άμεσο κίνδυνο περιορισμού των παροχών.

Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ