Ανοιχτά μέτωπα…

Από την αναδιάρθρωση μέχρι την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, ενώ το διεθνές κλίμα επιδεινώνουν οι νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Αλλά και στο εσωτερικό η κατάσταση εμφανίζεται εκρηκτική. Η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια μεταρρυθμιστικής κόπωσης, καθώς υπουργοί αρνούνται να υλοποιήσουν τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους. Άλλοι διαφωνούν ανοιχτά προκαλώντας τριβές και εντάσεις, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που προσπαθούν να προωθήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός στην προοπτική λήψης και νέων επώδυνων μέτρων, λόγω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία. Λόγω της ρευστότητας που επικρατεί αναζωπυρώθηκαν εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού. Η κυβέρνηση διαψεύδει το ενδεχόμενο των εκλογών και -προς το παρόν- του ανασχηματισμού, αλλά…
Μνημόνια
ΠΡΟ των πυλών φαίνεται να είναι ένα νέο Μνημόνιο, ένα νέο δάνειο, σε συνδυασμό με νέο πακέτο μέτρων. Κι αυτό διότι η προοπτική να μπορέσει η χώρα μας να βγει στις αγορές μέσα στο 2012 προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανη. Το ποσόν που θα χρειαστεί για τη διετία 2012-13 προσεγγίζει τα 60 δισ., τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο από τον μηχανισμό στήριξης. Επισήμως η κυβέρνηση το διαψεύδει, ωστόσο στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις. Το θέμα θα εξεταστεί επί της ουσίας μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την «τρόικα», που από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται στην Αθήνα. Από τους ελέγχους προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις στην υλοποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που καθιστά αναγκαίο έναν νέο δανεισμό. Οριστικές αποφάσεις για τη μορφή του νέου δανεισμού, αλλά και το ύψος του δανείου, αναμένεται να ληφθούν το αργότερα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στις επαφές των υπουργών με την «τρόικα» αντικείμενο συζήτησης ήταν και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει, εκτός απροόπτου, μέχρι τις 20 Μαΐου. Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις, ακόμη και υπουργών, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την υπερψήφισή του με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή.
Παλινωδίες
ΤΟ βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιβάρυναν ακόμη περισσότερο οι δημόσιες παρεμβάσεις υπουργών, που έθεσαν θέμα ομοψυχίας και κοινής δράσης. Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, που άφησε αιχμές κατά υπουργών ότι κρύβονται και δεν υλοποιούν τις κυβερνητικές αποφάσεις, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει μέτρα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης. Στη διάρκεια του έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε την κρισιμότητα των στιγμών και επανέλαβε την απόφασή του να προχωρήσει στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων. Παράλληλα κάλεσε τους υπουργούς να δρουν συλλογικά, χωρίς παλινωδίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν θα γίνονται ανεκτές οι διαφωνίες. Τη συνεδρίαση σκίασε η επισήμανση του Βαγγέλη Βενιζέλου που μίλησε για έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία του πρωθυπουργού και υποχρέωσε τον υπουργό Άμυνας να… διευκρινίσει ότι δεν εννοούσε την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα τη χώρα. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου.
Επανεκκίνηση
ΤΗΝ ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας, προκειμένου να βγει από το τούνελ της ύφεσης, επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει είναι: -Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αλλά και του φόρου εισοδήματος στο 30% σε βάθος τριετίας. -Μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και κατάργηση σε δύο χρόνια του ειδικού φόρου στα καύσιμα. -Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% με ταυτόχρονη λήψη σκληρών μέτρων για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. – Κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά πάσης φύσεως κατοικίας (πρώτης ή εξοχικής).- Καθιέρωση πόθεν έσχες για όσους διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα. – Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια, με εξαίρεση υπερεπείγουσες περιπτώσεις. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και κατά της πώλησης του 17% της ΔΕΗ αποδίδοντας στην κυβέρνηση ταμειακό πανικό.
Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για πλήρη αποτυχία της πολιτικής της, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συναίνεσης αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική. Σχολιάζοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Καλοδεχούμενες, αν τις θέλουν»!
Αγριότητα
ΤΟ κλίμα έντασης που υπάρχει στην κοινωνία λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής και των περιοριστικών μέτρων ήρθε να επιδεινώσει ο βαρύτατος τραυματισμός διαδηλωτή από αστυνομικούς στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώθηκε στο πλαίσιο της απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πορεία που διανθίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η βιαιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις των αντιδράσεων των αστυνομικών δυνάμεων. Η Εισαγγελία έδωσε εντολή για διενέργεια έρευνας, η κυβέρνηση καταδίκασε τα επεισόδια, υπουργοί πήραν αποστάσεις από τους χειρισμούς της Αστυνομίας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η ΑΔΕΔΥ μίλησε για πρωτοφανή αγριότητα και αυταρχισμό από την πλευρά της Αστυνομίας.


Σχολιάστε εδώ