XΡΗΜΑτιστήριο

> Είναι ηλίου φαεινότερο! Η παρατεταμένη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με τη σεναριολογία γύρω από τον τρόπο που αυτή θα γίνει, εξυπηρετεί αυτούς που έχουν στοιχηματίσει υπέρ της χρεοκοπίας και προσδοκούν να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στην αλλοδαπή και θέλουν να επανατοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

> Εκτός και αν αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος, να εξαναγκαστούν να ρευστοποιήσουν στα χαμηλά! Μήπως το ΧΑ θα πρέπει να επανεξετάσει το σκέλος του νέου κανονισμού, που έχει να κάνει με την ελεύθερη διασπορά των εταιρειών; Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με την πλήρη απαξίωση των χαρτιών και την καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών τους τιμών, γιατί οι βασικοί μέτοχοι να πουλήσουν ποσοστά της εταιρείας τους σε μη «αχυρανθρώπους»;

> Δεν μπορεί η ΕΕ να τα θέλει όλα δικά της! Είτε το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ θα υποχωρήσει κάτω από το 51%, είτε το 40% της λιγνιτικής της ενέργειας θα περάσει σε ιδιώτες, καθώς και τα δύο μαζί θα ήταν «εθνικό έγκλημα», ακόμα και για μια «κατοχική» κυβέρνηση σαν τη σημερινή.

>Μόνο ως αμιγώς εμπορική τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί! Με προεδρικά διατάγματα που θα εκδίδονται ύστερα από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα χορηγεί δάνεια προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό τον όρο ότι θα έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εξυγίανση.

> Κυβέρνηση εναντίον διαπλεκομένων σημειώσατε… 2! Γράφουν, διοχετεύουν, πιέζουν, επικαλούνται δηλώσεις τρίτων, τάζουν θέσεις εργασίας, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» και να ξεκινήσει αμέσως η επένδυση της θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

> Άλλη μια θυγατρική γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος που «αρνείται να ρίξει φρέσκο χρήμα στην εγχώρια αγορά»! Ο λόγος για τη Γενική, συμφερόντων Societe Generale, που ζητά να απέχει από την αναχρηματοδότηση των δανείων της Nutriart. Οι νέες ζημίες ύψους 98,6 εκατ. ευρώ, που εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με τα -45,7 εκατ. ευρώ του 2010, δεν αποτελούν άλλοθι.

> Όλα τα γραμμάτια τώρα θα εξοφληθούν; Με αφορμή την αποχώρηση του κ. Σπύρου από την ΕΧΑΕ, για να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας των τελευταίων ετών, που θέλει κάποια από τα στελέχη των ελεγκτών του κράτους να μεταπηδούν σε καίρια πόστα των μέχρι πρότινος ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

> Πώς αλλιώς θα τους έχουν με το μέρος τους; Εν όψει των εξελίξεων για την πώληση της Δωδώνης, η διοίκηση της αγροτοβιομηχανίας, επικαλούμενη τα θετικά οικονομικά της στοιχεία, αναμένεται να πληρώσει στους κτηνοτρόφους μεγαλύτερη τιμή για το γάλα.

>Λέτε να επέλθει η μεγάλη ρήξη, που θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη ανατροπή των μονίμων εργατοπατέρων; Για να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η κόντρα μεταξύ ΠΑΣΕΓΕΣ και ορισμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, σχετικά με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων που, αν δεν ανοίξει, κινδυνεύουν οι παραγωγοί να μην πάρουν εγκαίρως τα χρήματα από τις επιδοτήσεις.

> Όταν η δεξιά, βλέπε μητρικές, δεν γνωρίζει τη ποιεί η αριστερά, βλέπε θυγατρικές! Με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας συνδιαλλαγής της Έδρασης, θα θέλαμε να ξέρουμε: Πόσες από τις πιστώτριες τράπεζες και εταιρείες leasing ανήκουν στον ίδιο όμιλο;

> Η τέχνη της υποκριτικής επιβραβεύεται στο πάλκο, αλλά η ζωή μας δεν είναι θέατρο, κύριοι του υπουργείου Ανάπτυξης! Η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα θα είχε αποτέλεσμα τη συγκράτηση της τιμής καταναλωτή, μόνο εφόσον ίσχυε σε όλα τα στάδια διακίνησης: δηλαδή διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας, πρατήρια.

> Τα remote members «ήρθαν για να μείνουν»! Σύμφωνα με την πρόσφατη κατάταξη των χρηματιστηριακών ως προς τις συναλλαγές του Απριλίου, Citigroup και UBS εξακολουθούν να πλασάρονται στη δεκάδα με ποσοστό 4,09% και 3,68% αντίστοιχα.

> Η κρίση προσγείωσε ανώμαλα τις μεγάλες προσδοκίες των τραπεζιτών! Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα προγράμματα των πιστωτικών ιδρυμάτων, σχετικά με την οικειοθελή αποχώρηση μέρους του προσωπικού τους; Εμείς πάντως μαθαίνουμε ότι έχουν «βαλτώσει».

> Η ναυμαχία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καλά κρατεί, με τις τράπεζες να έχουν βάλει και σε αυτήν την περίπτωση το χεράκι τους! Αληθεύει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν δανειοδοτήσει με πακτωλό χρημάτων τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, αρνούνται να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές στις μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να κρίνονται έκπτωτες και τις εξυπηρετήσεις των γραμμών τους να αναλαμβάνουν οι «συναδέλφισσές» τους;

> Και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Την τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας, την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, αργά το απόγευμα, γίνονται «παραδοσιακά» οι πιο «περίεργες» εταιρικές ανακοινώσεις, έτσι ώστε να τις «χαθούν» μέσα στο Σαββατοκύριακο και να «χωνευτούν» ευκολότερα από τους επενδυτές.

> Η λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε εν αγνοία των ενδιαφερομένων δεν χωρά σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να μη στηθεί ένας ακόμη κρυφός μηχανισμός επαναγοράς του δημόσιου χρέους! Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η υπό σύσταση εταιρεία συμμετοχών του Δημοσίου, στην οποία θα περιέλθουν τα ελεύθερα βαρών αξιοποιήσιμα ακίνητα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται ούτε απευθείας ούτε ως μέσο ανταλλαγής χρέους με μετοχές, βάζοντας ως ενέχυρο την εν λόγω περιουσία, παρά μόνο να τη διαχειρίζεται όπως μια ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

> Ονόματα να μη λέμε, υπολήψεις να μη θίγουμε! Τι κι αν διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα, εντούτοις αντί να αναζητά αγοραστικές ευκαιρίες, εξετάζει το ενδεχόμενο πωλήσεων περιουσιακών της στοιχείων, γεγονός που φανερώνει την αρνητική ψυχολογία των διοικούντων της.

> Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και τώρα είναι η ώρα της αλήθειας! Μπορεί οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών να φταίνε μερικώς για τις μεγάλες ζημίες στα ομολογιακά τους χαρτοφυλάκια, ελέω στήριξης της εθνικής οικονομίας, ωστόσο ευθύνονται εξ ολοκλήρου για τις απομειώσεις των προβληματικών δανείων που μοίραζαν «απλόχερα» χωρίς εξασφαλίσεις.

> Βασιλικότεροι του βασιλέως; Κακά τα ψέματα, η πίεση για την ενίσχυση των εσόδων έχει οδηγήσει τους εμπλεκόμενους εφοριακούς στο να επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς βεβαιώνονται τα πρόστιμα.

> Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά εδώ κάτι δεν πάει καλά! Τι μπορεί να σημαίνει «…ευρύτατη διακριτική ευχέρεια…»; Γιατί δεν συγκεκριμενοποιούνται τα μέτρα του Πτωχευτικού Κώδικα, αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106ε παρ. 1);

> Βαμμένοι στο κόκκινο! Με εξαίρεση κάποιους ομίλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ορισμένες ημικρατικές εταιρείες και επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό, «κλάματα και οδυρμοί» αναμένεται να ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των υπόλοιπων εισηγμένων.

> Νομοθετούν κατά παραγγελία! Ποιους φωτογραφίζει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών; Ποια πιστωτικά ιδρύματα επωφελούνται άμεσα από τη διάταξη που προτείνει τη μεταφορά των ζημιών μιας προς απορρόφηση εταιρείας, που εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης στον ισολογισμό της τράπεζας, η οποία και κατέχει το 100% των μετοχών της;

> Φανταστείτε να μη μας είχαν υποσχεθεί προεκλογικά λύσεις διά πάσα νόσο! Με την ισοπέδωση των επιμέρους εργασιακών κατακτήσεων των χαμηλά αμειβόμενων, όχι όμως και των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι «εκλεκτοί της σοσιαλιστικής καμαρίλας», επιχειρεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των υποψήφιων γαμπρών των ΔΕΚΟ.

> Τους δένουν από παντού! Την ώρα που τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, κάνοντας απαγορευτική την ανάληψη μετρητών από αυτές, οι τράπεζες προχωρούν σε μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα αυτής της μείωσης των ορίων.

> Έχουν βγει τα μαχαίρια! «Χαμός» μαθαίνουμε ότι γίνεται με τα μη εισπράξιμα δάνεια των τραπεζών, καθώς οι διοικήσεις τους ακολουθούν διαφορετική πολιτική ως προς τη διαγραφή τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κοινά αποδεκτοί κανόνες.

> Ένα ακόμη από τα πολλά δήθεν πράσινα μέτρα της κυβέρνησης νεοΠΑΣΟΚ, που έχασαν τη λάμψη τους μετά την πάροδο ολίγων μηνών! Από τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύεται στροφή της προτίμησης προς το μεταχειρισμένο ΙΧ, καθώς το οικονομικό κίνητρο της απόσυρσης είναι πολύ μικρό, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάποιο καινούργιο και οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες.

> Έχουν τον τρόπο τους, καθώς οι αποδόσεις τους δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο! Τι και αν τα θεωρούν την «πηγή του σύγχρονου χρηματιστηριακού κακού», τι και αν έχει «χυθεί πολύ μελάνι» για τον ρόλο που έχουν παίξει στις κατά καιρούς «φούσκες», εντούτοις η συνολική αξία των παράγωγων προϊόντων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που αποτυπώνεται στις αγορές χρυσού, συμβολαίων πετρελαίου, εμπορευμάτων, παραγώγων-σύνθετων προϊόντων.

>Αυτά συμβαίνουν μόνο στις ευνομούμενες χώρες και όχι στις μπανανίες τύπου Ελλάδας! Η αμερικανική κυβέρνηση από τη μια ενάγει την Deutsche Bank κατηγορώντας τη για υποβολή ψευδών δηλώσεων προκειμένου να συμπεριληφθεί στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα ασφάλισης ενυπόθηκων δανείων και από την άλλη υποχρεώνει τη UBS AG να πληρώσει 160,2 εκατ. δολ. στο πλαίσιο της διευθέτησης των κατηγοριών για στημένες προσφορές τουλάχιστον σε συναλλαγές δημοτικών ομολόγων.

***

Τους την είχαν στημένη! Μόνο τυχαία δεν «στοχοποιείται» η Alpha Bank από την Morgan Stanley, καθώς δεν φαίνεται να της «έχει συγχωρέσει» το γεγονός ότι δεν προχώρησε το deal με την Εθνική, χάνοντας ένα μάτσο προμήθειες.

***

Εν μέσω κρίσης και τα απανταχού λαμόγια… ανθούν! Ποιος από τους «εισαγόμενους φαντομάδες» της εγχώριας χρηματαγοράς, αυτούς με τις πανάκριβες μέσω leasing λιμουζίνες και τις νοικιασμένες με οψιόν αγοράς βίλες, προκειμένου να «βάλει στο χέρι» κάποιους αδαείς, διαδίδει ότι συνδέεται με ισχυρότατα πρόσωπα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου;

***

Αντί ουσιαστικών λύσεων εξήγγειλε χιλιοειπωμένα σενάρια με σύντομη ημερομηνία λήξεως! Απογοητευμένα θα πρέπει να αισθάνονται τα μέλη του ΣΕΤΕ από τις επαναλαμβανόμενες θεωρίες του «μεγάλου στοχαστή» ΓΑΠ, ο οποίος τους ανέλυσε (τρόπος του λέγειν) το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού. Σε μια περίοδο πάντως όπου οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ. βρίσκονται στα όριά τους, ελέω κρίσης, μέτρων και στρέβλωσης του ανταγωνισμού, η είδηση (μάλλον προειδοποίηση) «έσκασε» με την αλλαγή του συστήματος των κριτηρίων της ποιότητας των ξενοδοχείων, που αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος συγκεκριμένων μεγαλοθηρίων του κλάδου.

***

δ Μπορεί η διοίκηση της ΑΤΕbank να έδωσε την έγκρισή της για την προκαταβολή στους μόνιμους υπαλλήλους εφάπαξ βοηθήματος ποσού μέχρι του 50% του δικαιούμενου, ωστόσο αυτό θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση δανειακών οφειλών στην τράπεζα ή την κάρτα,
ενώ το ύψος του επιτοκίου θα είναι το εκάστοτε βασικό επιτόκιο χορηγήσεων της τράπεζας.

δ Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Γιατί ο φορέας καθολικής υπηρεσίας της ταχυδρομικής αγοράς δεν επιλέχθηκε με διαγωνιστική διαδικασία, αλλά έγινε με απευθείας ανάθεση; Όχι ότι θα άλλαζε κάτι ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον θα κρατούνταν τα προσχήματα.

***

δΗ ωμή παρέμβαση στα εγχώρια τραπεζικά δρώμενα έχει και τα όριά της! Μα επιτέλους ποιος είναι ο ρόλος της «τρόικας»; Σε αυτά τα επίπεδα τιμών γιατί απαιτούν εδώ και τώρα deals μεταξύ των πιστωτικών μας ιδρυμάτων; Ποιους θέλουν να ενισχύσουν και ποιους να πετάξουν εκτός αγοράς;

***


Σχολιάστε εδώ