MUSIC+ MEDIA

// Ανακοινώθηκε και επίσημα η ανάληψη καθηκόντων του Τάσου Ξιναρή στη Universal Music Greece ως διευθύνοντος συμβούλου. Συναντήσεις με τους μεγάλους καλλιτέχνες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε αμέσως νέες εσωτερικές αλλαγές, καθώς προσωπικά ο Βίκο Αντίππας πρόσφατα ασχολήθηκε ενδελεχώς με την ανανέωση της δομής και της λειτουργίας της.
// Στη Sony Music Greece η κατεύθυνση που έχει δοθεί έχει δύο άξονες. Αρχικά περικοπή εξόδων και δραστηριοτήτων που δεν φαίνεται αυτήν την εποχή να μπορούν να φέρουν τα έσοδα που απαιτούνται. Ήδη αυτό έχει ξεκινήσει.
// Πιο σημαντικό όμως είναι το ότι δόθηκε αυστηρή οδηγία η εταιρεία να κινηθεί στο μοντέλο «360», δηλαδή στη συνολική διαχείριση όλων των δικαιωμάτων και εσόδων καλλιτεχνών. Αυτό δεν αφορά μόνο τα νέα συμβόλαια, αλλά και την πλήρη αναθεώρηση των υφισταμένων.
// Με δεδομένο ότι τα έσοδα από το φυσικό και ψηφιακό εμπόριο δεν φαίνεται να είναι αρκετά ώστε να δικαιολογήσουν την επένδυση που οι εταιρείες κάνουν, είναι πλέον σαφές ότι είναι απαραίτητο να έχουν συμμετοχή σε όλα τα έσοδα που οι ίδιες τελικά έμμεσα ή άμεσα δημιουργούν.
// Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την αγορά. Θα πρέπει να περιμένουμε αντίστοιχες κινήσεις σύντομα, και από τις άλλες πολυεθνικές.
// Αυτό που έχει σημαντικό ενδιαφέρον είναι ότι μια τέτοια τάση θα οδηγήσει πολλά σημαντικά ονόματα εκτός πολυεθνικών, καθώς δεν θα δώσουν εύκολα μερίδιο από επιπλέον υφιστάμενα έσοδά τους χωρίς οι πολυεθνικές να τους προσφέρουν κάτι περισσότερο.
// Κάτι τέτοιο σημαίνει ένα και μόνο: θα ωφεληθούν τα σχήματα εκείνα που είτε δεν θα ζητούν από καλλιτέχνες μερίδιο από άλλα έσοδα, είτε θα ζητούν, αλλά θα είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι σε «αντάλλαγμα».
// Η Heaven Music και ο Μάκης Πουνέντης θα βρεθούν ενισχυμένοι, καθώς έχουν να προσφέρουν την υποστήριξη ολόκληρου του Ομίλου Antenna.
// Αντίστοιχα ο Κώστας Γιαννίκος, καθώς ο δικός του όμιλος συμπεριλαμβάνει ραδιόφωνα, ενώ με τη σχεδόν σίγουρη σωτηρία του Alter θα έχει και εκεί τηλεοπτική προβολή.
// Η Spicy λόγω της υποστήριξης του Star επίσης θα βρεθεί σε προνομιακή θέση, κάτι το οποίο μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί εσωτερικά και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του Φοίβου για τη συνεργασία αυτή.
// Ένα τρίτο ενδεχόμενο, που δεν θα πρέπει όμως να το αποκλείουμε, είναι η δημιουργία πολλών νέων μικρών «360» εταιρειών, οι οποίες θα διαχειρίζονται λίγους καλλιτέχνες, αλλά με καλύτερο, πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
// Ήδη έχουν μπει τα σκαριά για αρκετές τέτοιες εταιρείες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις θα προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση το ποιοι συμμετέχουν επιχειρηματικά σ’ αυτές.
// Η πρόκληση για τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι να συγκεντρώσουν ταλαντούχα στελέχη και να δημιουργήσουν μια τόσο ισχυρή ομάδα, ώστε να αποτελέσουν την de facto επιλογή ενός καλλιτέχνη.
// Όσο θα αντιμετωπίζουν τη σημερινή εποχή με το παλιό σκεπτικό, θα συνεχίσουν να έχουν διαρροές και προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ