Φουντώνει το προεκλογικό κλίμα στην ΕΣΗΕΑ

Μία εβδομάδα μετά πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, με κυρίαρχο θέμα φυσικά την επόμενη μέρα του ασφαλιστικού οργανισμού με δεδομένα τα οικονομικά στοιχεία και τις περικοπές. Οι εκλογές αφορούν και την εκλογή νέου γενικού συμβουλίου και ΔΣ στην ομοσπονδία των συντακτών.

Η αποχώρηση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου είναι το θέμα που κυριαρχεί στη συνδικαλιστική επικαιρότητα. Η επιστολή αποχώρησής του (αναλυτικά στο www.typologies.gr και στο http://www.demosiografia.gr/site/), στην οποία γράφει ότι «κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να φεύγουμε από τα αξιώματα», άνοιξε και επίσημα τα σενάρια για το εκλογικό σκηνικό και οι επαφές και οι ζυμώσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και παρατάξεις βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε άνωθεν παρέμβαση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για τη διαδοχή στην παράταξη του Π. Σόμπολου και ήδη ακούγονται ονόματα που ενδέχεται να αναλάβουν τα ηνία. Το πρόβλημα για την παράταξη Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία είναι ότι στην τοποθέτηση ισχυρής δημοσιογραφικής προσωπικότητας ως επικεφαλής στις εκλογές συναντά και ενδοπαραταξιακά προβλήματα, αφού τα πρόσωπα που ακούγονται ή δεν έχουν καμία σχέση με τον συνδικαλισμό ή είναι άμεσα ενταγμένα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτόν τον λόγο φημολογείται πως ο Π. Σόμπολος πιέζεται ή να παραμείνει στην παράταξη και να αποσύρει την επιστολή αποχώρησής του ή να αναλάβει ρόλο «επίτιμου» στον συνδυασμό για να εγγυηθεί την ενότητα.

Δεν είναι όμως η μόνη παράταξη που αντιμετωπίζει πρόβλημα διάσπασης.
Στη Συσπείρωση εκδηλώνονται δύο αντιθετικές τάσεις. Δημοσιογράφοι που πρόσκεινται πολιτικά στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη έχουν ήδη προχωρήσει σε δικές τους εσωτερικές διεργασίες, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε αποχώρηση από τη Συσπείρωση. Ύστερα από μια σύσκεψη που έγινε στην ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκε να απευθύνουν κάλεσμα στις άλλες παρατάξεις, αλλά παράλληλα συντάσσεται και ένα ανεξάρτητο «ψηφοδέλτιο». Τα ονόματα που μετέχουν, όπως η Πόπη Διαμαντάκου και ο Πάσχος Μανδραβέλης, αλλά και οι θέσεις της «παράταξης» δεν γίνονται αποδεκτά από τη δεύτερη αριστερή τάση της Συσπείρωσης. Στον αντίποδα της κίνησης αυτής, δημοσιογράφοι από πολλά Μέσα υπογράφουν κείμενο ενωτικής συμπαράταξης εν όψει των εκλογών, καλώντας και τις άλλες αριστερές παρατάξεις σε «συμπαράταξη». Την ίδια ώρα, όμως, στελέχη της Συσπείρωσης προσπαθούν να μην αποχωρήσει η ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

# Ο γνωστός δημοσιογράφος Χρήστος Αξελός θα διεκδικήσει μια θέση στο νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που θα προκύψει από τις εκλογές που θα γίνουν στις 25 και 26 Μαΐου. Η μέχρι τώρα επιτυχημένη παρουσία του στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης και στην Προεδρία της Εξελεγκτικής Επιτροπής του
ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί το εχέγγυο για την καλή του πορεία και στη νέα θέση που διεκδικεί.


Σχολιάστε εδώ