Τρέμει την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια η αστική τάξη
Η αποσταθεροποίηση του αστικού συστήματος συμφέρει τον λαό, λένε στο ΚΚΕ και τονίζουν ότι τα σενάρια για εκλογές και αναμόρφωση του σκηνικού δείχνουν φόβο για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος το βάθος και η διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Με βάση την ανάλυση που κάνουν στο ΚΚΕ, τα αστικά επιτελεία δεν θα είχαν κανένα λόγο να συζητούν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ή την περίπτωση να περάσουν από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις σε σχήματα συνεργασίας, εάν η σημερινή κυβέρνηση παρέμενε ικανή το ίδιο όπως το πρώτο διάστημα της εκλογής της να προωθήσει τις αντιλαϊκές επιλογές.
Δεν θα έμπαιναν, τονίζουν, στον κόπο να συζητούν για συμμαχικές κυβερνήσεις ή για κυβέρνηση τεχνοκρατών, αν το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής και οι βασικοί του πυλώνες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι δορυφόροι τους) δεν δέχονταν μεγάλους κραδασμούς κάτω από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Με βάση τα παραπάνω, εκτιμούν ότι οι συζητήσεις για αλλαγές στο επίπεδο της διακυβέρνησης, είτε αυτές αφορούν σε ανασχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης, είτε σε επικείμενες εκλογές, γίνονται για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην εφαρμογή των πρωτοφανών αντιλαϊκών μέτρων του τελευταίου χρόνου.
Το αστικό σύστημα και τα κόμματά του δεν ανασύρουν το χαρτί των εκλογών από θέση ισχύος, τονίζουν στο ΚΚΕ, και υπογραμμίζουν ότι αντίθετα προσπαθούν να ελιχθούν, ανησυχώντας «για τη δύναμη που έχει ο λαός και την προοπτική να τη συνειδητοποιήσει και να την αξιοποιήσει εναντίον τους με πολιτικούς όρους».
Από τα παραπάνω, λένε τα στελέχη του κόμματος, προκύπτει η ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να μην κλονιστούν ούτε στιγμή από την εκλογολογία και την προπαγάνδα που τη συνοδεύει, αλλά να αξιοποιήσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν ενάντια στα κόμματα και τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής και καταλήγουν:
«Όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, πάνω το ΚΚΕ, κάτω το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, καμία ψήφος χαμένη στα κόμματα-δορυφόρους τους ήταν και παραμένει το αποτέλεσμα που συμφέρει το λαό».
Την ίδια στιγμή, με τον αέρα του δημοσκοπικού σήμερα ποσοστού γύρω στο 12%, το ΚΚΕ ξεκόβει κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρότυπο της Πορτογαλίας, όπου το εκεί Κομμουνιστικό Κόμμα και ο εκεί «ΣΥΡΙΖΑ» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνομιλίες προκειμένου να διερευνήσουν τα πιθανά πεδία κοινής δράσης.
Με αφορμή εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά του «πορτογαλικού μοντέλου» στην Ελλάδα και για ενότητα δράσης της Αριστεράς, στο ΚΚΕ είναι ξεκάθαροι: « Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι το κάλεσμα για ”ενότητα” απευθύνεται και στο ΚΚΕ. Κοροϊδεύει τον λαό, αφού ξέρει ότι στρατηγικά με το ΚΚΕ τον χωρίζει χάος. Το ΚΚΕ παλεύει για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας που θα αντιπαρατεθεί με το κεφάλαιο, στην προοπτική να ανατρέψει την πολιτική του εξουσία, την ίδια ώρα που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για τον εξωραϊσμό και τη διαιώνιση της αστικής εξουσίας» ήταν η απάντηση μέσω του «Ριζοσπάστη».
Υπενθυμίζουν δε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, τίποτα δεν άλλαξε από το 1968 (διάσπαση του ΚΚΕ και ίδρυση του ΚΚΕ εσωτερικού) όταν εκφράστηκε απροκάλυπτα η προσπάθεια του χώρου που σήμερα εκπροσωπεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει το ΚΚΕ «για λογαριασμό των αστών», προσπάθεια που επαναλήφθηκε αρκετές φορές από τότε, εννοώντας τον ενιαίο ΣΥΝ το 1989 (μετείχε και το ΚΚΕ) στον οποίο έγινε προσπάθεια από συμμαχία να μετατραπεί σε κόμμα, κάτι που θα σήμαινε τη διάλυση του ΚΚΕ και τη διάχυσή του μέσα στον ΣΥΝ, με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να αποχωρήσει και το σχήμα να διασπαστεί το 1991.